Legfrissebb hírek ÚJ

Megszületett a legpofásabb kínai vas

Megszületett a legpofásabb kínai vas

Európában általában nem nagyon szoktuk dicsérni az ázsiai gazdasági órás által készített autókat, mert vagy gagyik, vagy orbitális kopintások. Végre van egy normálisnak tűnő gép is.

Hogy ne legyen minden szép és jó cserébe legalább jó hülye neve van. Ugyanis a Geely manutvállalat közelékébe tartozó Lynk&Co brand égisze alatt készült a crossover, amely a nem túl fantáziadús 02-es jelzést kapta. Következetes, a 01-esnek keresztelt SUV után.

Képgaléria megtekintése (2 db kép)

Szóval az első akadályt sikerült megugrani, hiszen a kuangcsui motorshow előtt kiszivárgott fotó alapján, tényleg pofás a vas. Ha nagyon rosszmájú, szúrós szemű és szőrös szívű vagyok, akkor azért rá tudom fogni, hogy némileg a Porsche Cayenne-re hajaz, de ez azért nem a legendás Landwind X7-es/Range Rover Evoque kopírozás. Ez az első kínai kocsi, ami nekem tetszik.

A Volvóval közösen gyártott CMA platformra épült a Lynk&Co 02-es, amely a Volvo XC40-es közeli rokona – mondjuk mostoha testvére – így 4,5 méter hosszú lett. Azaz nem családi gép lesz, hanem inkább négyszemélyes sportosabb verda.

Azt már biztosra lehet venni, hogy híbrid hajtáslánccal szerelik, ezt tulajdonképpen nem is nagy durranás. Egy háromhengeres benzines egységhez csatlakozik a villanymotor, s hétsebességes automataváltót kínálnak hozzá. Ennek 130 kilométer a zéró emissziós hatótávolsága, de 2020 után érkezik egy tisztán elektromos típus, amellyel majd hatszáz kilométernyit lehet autókázni egy töltéssel.

Nagy-Britanniába már biztosan exportálnak a Lynk&Co 02-esből, de a Volvo révén minden bizonnyal, az EU-t is betámadják a kínaiak.