Legfrissebb hírek ÚJ

A jég hátán is megéltünk Szibériában

A jég hátán is megéltünk Szibériában

A hatalmas orosz táj, az óriási Szibéria önmagában lenyűgöző és ép ésszel szinte fel sem fogható. Az ember ezen a vidéken szembesül vele, mily kicsiny a világhoz képest. S akkor még nem is beszéltünk a Föld legmélyebb taváról, a Bajkálról, amelyet a helyiek szent helyként tartanak számon, s telente a befagyott tükrén róják le tiszteletüket különböző járgányokkal. Mostanra téli off road paradicsom lett, amelyet egyszer mindenkinek látnia kell, ilyen nincs és mégis van! Mi sem maradhattunk ki.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A jeges-havas pusztaság közepén Dél-Szibériában található a Bajkál-tó, amelyet a helyiek, a burjátok „Szent-tengernek” hívnak. Tehetik ezt földrajzi szempontból is, hiszen a 31 722 négyzetkilométernyi felszíni területtel és 23 615,39 km3 térfogattal rendelkező képződmény, amelynek legnagyobb mélysége 1642 méter, a Föld édesvízkészletének egyötödét adja. Emellett tehetik ezt szakrális szempontból, hiszen a belőle kiemelkedő Olihon-sziget, a sámánok földje, amely előtt a legendás mongol világhódító, Dzsingisz-kán is meghajolt. Mi is!

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Nivával a tavon 

Nincs közel hozzánk, mert az isten háta mögött található, de Irkutszk szinte már világváros, és nemzetközi repülőtere van, így manapság már nem gond eljutni oda. Az, hogy milyen kalandos a leszállás egy ősrégi szovjet Iljusin-géppel, más kérdés, de most nem fecsérelnénk erre a szót – azt talán egyszer, ha lesz extrém sport rovatunk.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A lényeg, hogy innen még tovább kell menni a Bajkál partjára, Lisztvjankába, ott pedig a szakik már fel vannak készülve az off road turistákra, külön gépparkot létesítettek szöges gumikkal felszerelt KGST-csodákkal, UAZ-ok, Lada Nivák, IZS-ek, Kamazok várják, hogy valaki kibérelje őket, egy túrára nagyjából 30 ezer forintért – ebből gondoltuk, hogy nem fogunk beszakadni, mert akkor biztosan többet kérnének kaucióként.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A fagy birodalma

Erre egyébként az esély nulla, mert egyrészt vakító napsütésben is -29 Celsius-fokot mutat, a hőmérő – már amelyik képes rá, másrészt, mert itt öt hónapon keresztül masszív a páncél és több méteres vastagságú. Nem véletlen, hogy az emberek szakrális pillanatként élik meg, amikor rámerészkednek. Ennek egy válfaja, hogy kocsival teszik ezt meg.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A fő zarándok útvonal a szent hely, az Olihon-sziget – ezen kívül még 26 van a tavon. Itt a fő látványosság a Sámán-szikla, amelyet a legenda szerint Dzsingisz-kán is felkeresett. Nyáron komppal nagyjából negyvenperces túrát jelent eljutni a partról ide, nekünk jégen kocsival két óra kellett, de ez a kettő életünk legszebbjei között van most már. Még szinte be sem szálltunk a Nivába, máris padlót fogtunk, s nem azért, mert elcsúsztunk.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Off road a jégen

Nyilván az elképesztő mélység miatt, de ez a tó valóban kristálytiszta, legalább negyven méterig simán le lehet látni zavartalanul. Ehhez ilyenkor csak annyi kell, hogy a hótakarót elfújja a szél és földöntúli panorámát szemlélhetünk. Egyébként pedig a jégpáncél is olyan, mint egy fantasztikus film díszlete, tényleg nehéz realizálni, hogy ilyesmi létezik.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Csajozós kettes tempóban vánszorogtunk, mert nem akartunk átérni a túlpartra. Persze az emberben tudat alatt is végig motoszkált a bizsergető félsz, mi van, ha jön a nagy reccsenés – vannak is hatalmas repedések helyenként –  és süllyedünk. Persze erre itt esély sincs a fentebb vázoltak miatt, de akkor is…

Off road túrának annyiban nevezhető a kirándulás, hogy nem úton megyünk, de tükörsima a felület. Mellettünk fakutyával, kutyaszánnal és korcsolyával is keringenek, ezt is a hétköznapok része.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Sámánközeli élmény

Végül megérkezünk a sámánokhoz, vagyis a szigetre, ahol szintén napokat lehetne eltölteni és átszellemülni, de nekünk erre sem időnk, sem energiánk nem volt ezúttal, lévén, szétfagytunk a szinte fűtetlen Ladában. Vodkázni nem mertünk, pedig a helyi arcok ezt tanácsolták – nekik volt igazuk.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Mindenesetre a nagy kán pillanatnyi meghunyászkodásának helyszínét megtekintettük, ahol néhány megélhetési sámán rögtönzött műsorért és rontáslevételért cserébe kalapozott – pardon kucsmázott.

A jellegzetes oroszos sallangokat leszámítva fantasztikus túra volt. Persze visszafelé sem szakadtunk be, hogy az örök hibernáción keresztül érintkezésbe lépjünk az ősi istenekkel, maradt a (száraz)földi lét. Aki nem megy el oda, azt hiheti, mindezt egy vodkagőzős kocsmázás után hallucináltuk, éppen ezért a tapasztalati úton történő ellenőrzést javaslom. Konyec!

Forrás: Kispéter Mihály