Legfrissebb hírek ÚJ

Kanada: vissza a vadonba!

Kanada: vissza a vadonba!

Az érintetlen természet – már csak azért is jellemző ez az állítás Kanadára, hiszen olyan hatalmas ország, hogy az emberek egyszerűen képtelenek meghódítani minden területét. Szerencsére nem is akarják. Viszont elképesztő off road túrákat lehet tenni az isten háta mögötti helyeken. Különösen Brit Kolumbia csodálatos, mintha egy hatalmas háromdimenziós poszter előtt autóznánk.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Jómagam, családommal az ország délkeleti részén, Winnipegben lakom, de erről úgy tartják, nem is igazán kanadai, hanem inkább indián és amerikai városnak számít. A nagyszülők még ’56-ban jöttek ki és telepedtek le itt, jó néhány magyar sorstárssal együtt. Jelentős kolóniánk van, amire büszkék vagyunk. Ennyi azonban elég a múltról és a családi háttérről, kanyarodjunk vissza az eredeti témához! Szóval mindig is vágytam az „igazi” Kanadába, a vadregényes vidékre, amelyet nálunk Brit Columbia jelképez.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Szinte érintetlen a természet errefelé: varázslatos fenyvesek, hófödte hegycsúcsok, sziklás kaptatók, vízesések, szóval, amit csak el lehet képzelni. Mivel itt minden olyan hatalmas kiterjedésű – nem véletlenül a miénk a világ második legnagyobb méretű állama Oroszország mögött –, gyalog szinte semmit sem lehet bejárni. Ezért hozták létre az úgynevezett mezítlábas off road túrákat, amelyek leginkább az utazásért, a táj gyönyörűségeinek felfedezéséért vannak, nem pedig a sportélményért, bár észrevehetetlenül azt is nyújtanak persze. Szóval mezítlábas, azaz természetvédő.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Mezítlábas off road

Ebben az államban ugyanis a fakitermelés mellett a gazdasági bevétel 75 százalékát a turizmus jelenti. Mindenki látni akarja Kanada tüdejét, aki szereti a természetet. Az extrém sportok kedvelőinek ott vannak a gleccserek sízésre, a fjordok kajakozásra, és a hegyek terepjárózásra. Mindegyik lehetőségre színes a kínálat, hiszen jobbnál jobb ajánlatokkal bombázzák az embert a világhálón. Azért is érdemes szervezett körülmények között menni, hiszen a közigazgatási egység nagy része nemzeti park, amelybe nem lehet csak úgy belépni, engedély kell hozzá, a túravezetőknek pedig van. Ők felelnek azért, hogy ne tegyünk kárt semmiben, valamint a színvonalas „kiszolgálásért is”. Lehet motorral, ATV-vel is menni, mi azonban családilag terepjárós kirándulásban gondolkodtunk. Konkrétan Jeepekkel mentünk fel, s alá a gleccservidéken, meglehetősen hűvös nyári időszakban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Olimpia után

Whistler jelentette a bázist, innen lehet szerteszét menni mindenfelé a szélrózsa irányaiban. Ez a város arról nevezetes, hogy a legutóbbi vancouveri téli olimpia síversenyeit itt rendezték. Már ez a tény is jelzi, itt komoly hegyek és még komolyabb sportélet van. Az offroadozás központjának is nyugodtan lehet nevezni, hiszen megannyi túraútvonal indul innen. Mi a Glacier National Park, azaz a Gleccser Nemzeti Park felé vezető túrát választottuk, mert ez a legkeményebb és talán legszebb is.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

A jégkorszak nyomait magán viselő környék pazar látványt nyújt, ez a hely tényleg olyan, mintha a hollywoodi klasszikus westernfilmek festett hátterét látnánk mindenütt, egy óriásméterű háromdimenziós posztert. De hiszen ez Kanada és a valóság! A kétnapos túra alatt azon vettem észre magam, hogy midig át akartam adni valakinek a volánt, hogy hadd fotózhassak vagy csak legeltessem a szemem a tájon. Pedig eredetileg én a terepjárós élmény miatt jöttem inkább. Nincs mit tenni, ez a táj olyannyira magával ragadó, hogy nem lehet nem figyelni.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Dolgozik a Jeep

Pedig nagyon szuper az útvonal, elkelt hozzá a 4x4-es Jeep Wrangler Rubicon, amit kaptunk. A 3,5 literes motorral szépen megküzdött a kaptatókon, néha elforgott egy-egy kerék a laza talajon vagy a Sziklás-hegység érdesebb felületű – nomen est omen – lankáin, de a differenciál jól dolgozott, így nagyon nem kellett küzdeni. Bár úgy van vele az ember: bárcsak itt rohadna le a kocsim. Itt legalább jó érzés még csak létezni is. Ha fúj a szél hallani a végeláthatatlan rengeteg hangját, érezni a fenyőerdő illatát. Egyedül a grizzlyk jelentenek veszélyt. Szóval jobb a békesség, hosszú időt azért nem érdemes védtelenül tölteni a vadonban. Csodálatos Brit-Columbia, hiszen azt gondolná az ember, hogy a hegyekben és a fákban, a fjordokban ki is merül a tudománya, és ez valóban így van. 

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Stressz mentes övezet

Azonban nem is kell ennél több, éteri nyugalom szállja meg az embert, ez itt stressz mentes övezet. Még az sem idegesített, amikor defektet kaptunk, mert nekünk nem jutott beadlock felnis kocsi. Nekiláttam, s közben élveztük a természetet. Ennél jobb kirándulás nem létezik. Semmi műút, csak a terepgumi és az anyatermészet. Aki az autós túrázást szereti, szerintem ez neki az álomhelyszín. A koszt nem valami felséges, de aki a halat és a juharszirupos palacsintát szereti, az elboldogul.

Mindenkinek ajánlom, hogy ha teheti, egyszer látogasson el Brit Columbiába, de legalább Kanadába, mert itt egy egészen új életszemléletet tanulhat meg. A természet csodái körülvesznek bennünket.

Forrás: Krész András