Legfrissebb hírek ÚJ

Pokoli túra Borneón!

Pokoli túra Borneón!

Az indonéz szigetvilág legnagyobb gyöngyszeme ez a hatalmas földdarab a tenger kellős közepén. Az isten háta mögött van, de ha valaki eljut erre az egzotikus helyre megismerkedhet egy igazi off road paradicsommal.

Még mielőtt sokan meglepődnének, hogyan is lehetséges ez, gyorsan meg kell említeni a kedvező földrajzi adottságait, amelyek erre predesztinálják. Egyrészt nagyjából hétszer akkora a területe, mint Magyarországé, így hely van bőven.

Másrészt természetrajzi szempontból is ideális a csapatásra, hiszen itt található az ázsiai térség egyik legkiterjedtebb egybefüggő trópusi esőerdő állománya. Bár ezt a maláj iparosítók és a pálmafa ültetvényesek erőteljesen irtani kezdték, de azért most még van hol zúzni egy jó 4x4-es verdával, quaddal vagy éppen enduromotorral.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Kalandozás a nagy szigeten

A csapatunkkal inkább a terepjárós lehetőség mellett döntöttünk, idegen vidéken mégiscsak az tűnt a legbiztonságosabb és legegyszerűbb megoldásnak. Egyébként, mint annyi vadregényes helyen a világban, már itt is virágzik az off road turizmus, így aztán a net segítségével már nem nehéz szervezett túrák közül válogatni. Akár orangután figyelő kirándulásra is el lehet menni, mert ez az egyik helyi látványosság.

Persze azt nem mondom, hogy olcsó, hiszen át kell jutni a földgolyóbis másik oldalára repcsivel és a lehúzás intézménye errefelé is erősen dívik. Naná, mit csinálhatna az ember az isten háta mögött a dzsungelben, ha már volt olyan „hülye” és elment oda. Fizet, mint Csekonics báró.

Azonban ez a befektetés legalább megtérül, mert nemcsak a környezet látványvilága és a panoráma kárpótol, hanem valódi hardcore zúzásban van része annak, aki bemerészkedik a sűrűjébe.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Sandakan, nem Sandokan

Mi egy ötautós, húszfős brigáddal vágtunk bele a kalandba, jól felkészített Toyota Land Cruiserek voltak a karavánunkban. Négynapos kirándulást tettünk a Kinabalu Parkban és környékén. Ez a malajziai részhez tartozik. Ugyanis három állam, az említett Malajzia, mellett Indonézia és Brunei osztozik a tekintélyes méretű szigeten.

Off roadozás szempontjából a maláj vidék a legjobb, nem véletlen, hiszen ők rendezik a legendás Rainforest Challenget is. Tapasztalat tehát van bőven, így a szervezők nem riadnak attól sem vissza, hogy brutális terepre vigyék a jelentkezőket.

A jól csengő Sandakan nevű tengerparti városkából indultunk. A helyieket megkérdezve kiderült, semmi köze sincsen a hasonló hangzású, vélt vagy valós, legendás kalózvezérhez, Sandokanhoz. A név mindössze annyit jelent, a zálog alatt lévő hely, s ez a történelméből ered. Egyébként Kis Hongkongnak is hívják, és tényleg egészen civilizált, hiszen nemzetközi reptere is van.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Az őserdő sűrűjében

A dzsungelig nem kellett sokat mennünk, hiszen mindenütt ott van. Fél óra alatt kiértünk a kaotikus forgalmú városból és azonnal kezdetét vette a kaland. A műút szinte azonnal eltűnt, azonban „jól kitaposott” ösvényeken haladtunk előre. Mintegy három óra után már nagyon a sűrűjében jártunk, s egyre több kollégával találkoztunk. Voltak, akik szintén kocsikaravánnal jöttek, de motorosok, ATV-sek is csatlakoztak.

Érdekesen van kitalálva és intézményesítve ez a buli, hiszen vannak off road parkok, ahol mindenki biztonságosan próbára teheti magát, hiszen jön a segítség. Nem úgy kell persze ezt elképzelni, mint mondjuk a Hungaroringen a tanpályát, hanem itt a természet meg néhány bozótvágó alakította ki az akadályokat. Vízmosás, patak, magas part, amely siratófalnak is beillik, meg rögtönzött triálpálya is megbúvik a hatalmas fák között.

Nem csodálom, hogy négy napra mentünk, mert itt rögtön egy teljeset eltöltöttünk és az éjszakai nomád táborozás is prímára sikerült. Narayani, a vezetőnk persze rátett egy lapáttal, szívatott mindenkit a helyi legendáriumokkal. A kajára azt kamuzta, hogy gyíkhús, pedig nyilvánvalóan csirke volt. Aztán elővett egy flaskát, valami elképesztő szagú és maró ízű pálinkával. Erről azt hazudta, hogy a daják fejvadászok által használt juma, amely igazságszérum, de nagy mértékben halálos. Mondom, tesó, én is láttam a Sandokan-sorozatot, nem kajáltatsz meg ezzel. Jót röhögtünk a poénon mindenesetre.

Buli négy keréken

A szórakozás négy keréken is szuper volt, hiszen sárban, sokszor tengelyig merülve kellett helytállni. Felért egy vezetéstechnikai tréninggel, de mindezt lenyűgöző környezetben tehettük. Baleset, borulás nem volt, egy defekt színesítette mindössze a mérleget. Egyébként műszaki probléma nem jelentkezett. Szóval önfeled csapatást produkáltunk.

A buli lényegi része ez volt, minden nap reggel indulás, barangolás a dzsungelben, majd érkezés egy táborba. Ja, az orangutánokat majdnem kifelejtettem, természetesen azokat is útba ejtettük egy farmon, ha már ott voltunk. A négy nap villámgyorsan lepörgött, és az őserdőben egy pillanatig sem lehet unatkozni. Mindig történik valami, aki pedig szeret off roadozni, annak tényleg ez a hely a Kánaán.