Legfrissebb hírek ÚJ

Svédország: Jégbezárt kaland

Svédország: Jégbezárt kaland

Egy karácsonyi ajándékkal is felér néhány napot eltölteni a világ egyik legkülönlegesebb épületében. A Kiruna közelében található Jukkasjärvi, vagyis Jégszálloda minden alkotóeleme a falaktól a bútorokig szilárd halmazállapotú vízből készült. Mielőtt bárkit lehűtene a -5 Celsius fokos kaland, érdemes megjegyezni, hogy egy porcikája sem fázik az embernek odabent, sőt igencsak szívmelengető pillanatokat élhet át az intézményben.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: icehotel.com

Manapság már nem számít unikumnak Svédország büszkesége, a Jéghotel, mert világszerte még tízet építettek. Van három Finnországban, kettő Norvégiában, kettő Kanadában, egy Svájcban, egy Szlovéniában, sőt egy még Romániában is. Azonban Kiruna közelében húzták fel anno az első ilyen turista csalogató látványnak is beillő épületet. Ezért döntöttünk úgy a párommal, hogy ide utazunk el. A másik csalogató tény pedig az volt, hogy ezen a helyen meg lehet figyelni éjszaka a varázslatos sarki fényt, a természet különös csodáját.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: icehotel.com

Spórolással kezdődött

A felejthetetlen utazás azzal indult, hogy repülővel elutaztunk Stockholmba. Onnan a kint élő barátainktól kölcsönkapott autóval mentünk mintegy 1200 kilométert felfelé az északi sarkkörön túl található Kirunába, amelytől további 12 kilométerre található úti célunk. Igyekeztünk mindenből a legolcsóbb megoldást választani, mert bizony Svédország borzalmasan drága, ráadásul a Jukkasjärvi a kifejezetten a luxus kategóriába tartozik. Elég annyit mondani, hogy egy jégszoba egy éjszakára akciósan is 80 ezer forintba kerül. Szóval így is sokáig kellett spórolunk, hogy ez az álom beteljesülhessen.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: icehotel.com

Az utazás részleteit nem is nagyon érdemes részletezni, hiszen csaknem végig autópályán haladhattunk, míg két nap alatt felértünk Kirunába. Egy összkerekes Volvóval V60 Cross Countryval mentünk, amely becsülettel helytállt még a hóban is. Meg kell hagyni, nem volt őrületes forgalom, eléggé kihalt a vidék, főként északon. Épségben megérkeztünk, off roadozni nem is nagyon kellett, a turisták miatt ugyanis minden ki van építve.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: icehotel.com

Az álmok palotája

Eléggé elgémberedve jelentünk meg a helyszínen, de amint megpillantottuk a kívülről is impozáns épületet, egyszerre minden fáradtság elillant. Izgatottan vártuk, hogy beléphessünk. Le is esett az állunk, mert ez tényleg olyan lenyűgöző antré, mintha egy fantasy film díszletei között lenne az ember. Elképesztő csarnokok fogadják a vendéget, a hatalmas jégből faragott falak, oszlopok és még a világítás is úgy lett kialakítva, hogy senki se tudjon betelni a látvánnyal.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: icehotel.com

És akkor itt álljunk meg egy pillanatra, hiszen érdemes szót ejteni az épületről. A Jukkasjärvi jéghotel 1990-ben épült meg először. Még 1989-ben látogattak a környékre japán jégszobrászok és először házakat alkottak, majd egy évvel később a francia Jannot Derid készített iglukat, s néhány látogató megkérte, hogy bennük alhasson. Ekkor pattant ki az ötlet, hogy hotelt kellene létrehozni, s azóta minden téltől tavaszig felhúzzák a jégszállodát. A közeli Torne folyóból bányásznak ki több ezer tonnányi jégtömböt, amelyből szobrászok faragják ki a szobák falait, s a bútorokat. Majd jön a jó idő és minden elolvad.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: icehotel.com

Elképesztő élmény

Persze ez nem teljesen igaz, hiszen azóta már odáig fejlődött a helyi turizmus, hogy tavasztól őszig is jönnek a vendégek, ezért meleg szobákat is felhúztak, hogy ne kelljen leállni a holt idényben sem. Tehát vannak jégből, hóból és kőből készült lakosztályok is. Mi egy jegeset választottunk, ha már ott voltunk. És akkor jöhet persze a kérdés, hogyan nem fázik az ember az épületben, amelyben -5 Celsius-fok van. Mindenki kérhet speciális melegítő ruhát, amennyiben a sajátjában nem érzi kellemesen magát. Valamint az állatbőrrel borított jégágyakon is speciális hálózsákok vannak. Meglepően kellemesen lehet aludni. Természetesen fürdő nincsen a szobákhoz, de a meleg szárnyban az is található, tehát nem kell eszkimó életmódot folytatni.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: icehotel.com

Az alváson kívül persze más szórakozás is van, hiszen több bár is található az épületben, ahol még a poharak is jégből készültek, s fantasztikus hangulat uralkodik, nemcsak az elfogyasztott vodkamennyiség miatt. Ezenkívül népszerű a kápolna is, amelyben az elmúlt évek során már több mint 1500 pár mondta ki a boldogító igent. Hihetetlen, hogy egy átlátszó és fehér anyagból készült épület mennyire magával tudja ragadni az embert. Persze számtalan szobor látványelem dobja fel az összhatást, mint egy mesebeli kastély olyan ez a szálló.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: icehotel.com

Éjszakai fény

S ha mindez még nem lenne éppen elég, meg lehet csodálni az Észak-Svédországban kitűnően látható sarki fényt. Ez a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Már-már szürreális, mintha valaki különböző színű, többnyire zöld, lila, sárga és piros lézerrel festene nonfiguratív alkotásokat a sötét égboltra. Akár az augusztusi tűzijáték, csak durrogás nélkül és hosszabban. Ha nem lenne eufórikus állapotban az ember az élményektől, azon is bosszankodhatna, hogyan lehetnek valakik olyan szerencsések, hogy jéghoteljük legyen, amelyből még meg is lehet csodálni a sarki fényt. Nem lehet mást tenni, egyszer az életben el kell látogatni oda.