Legfrissebb hírek ÚJ

Elképesztő videó – így tesztelték az első Willyst

Elképesztő videó – így tesztelték az első Willyst

Nem csoda, hogy az autós történelem egyik legnagyszerűbb és legmeghatározóbb terepjárója volt az 1941-től gyártott legendás katonai járgány. Egy lenyűgöző korabeli kisfilmből az is kiderül, milyen komoly elvárásoknak kellett megfelelnie.

Az Egyesült Államok hadserege roppant szigorú ellenőröket küldött, hogy megbizonyosodhasson arról, valóban alkalmas-e a feladatra a könnyűsúlyú, ámde nagy munkabírású, a szó nemes értelmében véve igénytelen terepjáró, amelyet rendszeresíteni akartak. Brutálisan kemény off roados és katonai tesztelést hajtottak végre a Willys MB-n, hogy kiderüljön, extrém hadi helyzetben is lehet-e számítani rá.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

A világháló legismertebb megosztó portálján fellelhető egy korabeli videó, amely betekintést enged a kulisszák mögé. A fekete-fehér képsorokon láthatjuk tesztelés közben a „Jeepeket”, amint árkon-bokron keresztül száguldanak, nagy tempóban ugratnak ágyúval a vonóhorgon és „hullámsíron” pattognak keresztül.

A kiváló terepképességek azonban még nem győzték meg a vezérkart, a praktikusságot is igazolni kellett. Így vízben, drótkötélpályán, és a levegőben is bevetették a járgányokat, amelyekből az idők során kétéltű verzió is készült, s azokat is alkalmazták a második világháborúban, majd a koreai és a vietnámi háborúkban.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

Olyannyira bevált a járgány, hogy a filmipar is szívesen alkalmazta később. Ezen a felvételen egyébként feltűnik az egykori legendás hollywoodi színésznő, Marilyn Monroe, akit az U. S. Army egyik rendezvényén szintén egy Willys Jeeppel szállítottak.