Legfrissebb hírek ÚJ

Csődöt mondtak az önvezető Volvók?

Csődöt mondtak az önvezető Volvók?

A svéd gyártó az egyik európai élharcosa volt az autonóm közlekedés fejlesztésének, úgy tűnik azonban, hogy a projekt nem áll olyan jól, mint szeretné, ezért behúzta a kéziféket.

Nagyon hangzatos volt, amikor a Volvo vezérei bejelentették, hogy az év végére 100 a Drive Me önműködő technológiával felvértezett autójuk közlekedik majd Svédország útjain. Azonban be kellett látniuk, hogy erre nem kerülhet sor. Sőt tulajdonképpen hatalmas öngól volt ez a marketingakció.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

Forrás: Volvo

Ugyanis most szintén nyilvánosan kellett beismerni, hogy ez a technológia egyáltalán nem forrt még ki, olyannyira, hogy nemcsak ebben az esztendőben – már amennyi még hátra van belőle – nem lesz meg a 100 önjáró Volvo, hanem borzalmasan sokat kell még várni erre. Hiszen majd csak 2021-ben lehet észszerű a forgalomba állításuk ilyen mértékben.

Sajnos ugyanis a forgalmi tesztelések komoly hibákat tártak fel, a Drive Me Technológiával felszerelt XC90-esek nem muzsikáltak valami fényesen. Így aztán gyakorlatilag életveszélyes lenne őket küldeni az utakra. Természetesen nem is teszik meg.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

Forrás: Volvo

A projekt jelenleg ott tart, hogy a Level 2 elnevezésű vezető asszisztens technológia már megfelelően működik, viszont a Level 4, amely már a tényleges autonóm rendszer, még egyáltalán nincsen készen, olyannyira, hogy ezúttal rutinosabban négy esztendős céltervet lőttek be a górék, hiszen, ha mégis hamarabb sikerülne tökéletesíteni, akkor az sokkal jobban hangzana, mint ha megint tologatni kellene az időpontot.