Legfrissebb hírek ÚJ

Origami kárpitozás a Lexus LS-ben

Origami kárpitozás a Lexus LS-ben

A Toyota luxusbrandje mindig tartogat valami csemegét a rajongóinak, néhány modell változatnál például az ajtók belső borításában az ősi japán kézzel hajtogatott motívumok jelennek meg.

Elsőként a vadonatúj összkerekes verzióban is gyártott Lexus LS-nél alkalmazták ezt a módszert. Miről is van szó pontosan? Nos, a japán origami-művészet legszebb hagyományait idéző látványvilágot sikerült alkotni. Ugyanis az ajtókon találhtó szövetpanelek Kiotó nagy múltú városának egyik apró kézműves manufaktúrájában készülnek, ahol egy különleges tudású takumi mester irányítja a munkát. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Lexus

A kézi redőzés az ősi japán papírhajtogatás, az origami textilipari megfelelője, amikor egy sima szövetből olyan felületet hajtogatnak, amelynek mintázatát a fények és az árnyékok játéka adja ki. Juko Simizu textilművész stúdiójában, a Sankyo cégnél finom anyagokból terveznek és formálnak különleges függönyöket, alkalmi ruhákat és menyasszonyi ruhákat, ez utóbbi egyébként a cég specialitása.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Lexus

Ez a szövet azonban sokkal vastagabb és sűrűbb szövésű annál, amivel Simizu általában dolgozni szokott. Éppen ezért komoly kihívást jelentett, hogy olyan ajtópanelt alkosson belőle, ami hűen tükrözi a Lexus eleganciáját és kézműves kidolgozását, miközben ellenáll minden igénybevételnek, ami egy autóban mindennaposnak számít: a hőmérséklet ingadozásának, a pornak, a dörzsölésnek és még sok egyébnek.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Lexus

„A feladat megoldásához egészen újfajta elképzelésre és a munkamódszerek teljes átalakítására volt szükség.” - meséli a művész, aki a korábbi három helyett hat kiválóan képzett munkatárs között osztotta meg az összesen húsz munkafázist.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Lexus

Így alakult ki az a munkamenet, aminek eredményeképpen három nap alatt elkészül egy ajtópanel, amelyet két Takumi, azaz hajtogatómester közösen készít. Elképesztő a látvány, hiszen ha a beltéri fény vagy a napsugarai rávetülnek a kárpitozásra, a hajtogatásban a Lexus „L” motívumai rajzolódnak ki.