Legfrissebb hírek ÚJ

Kenya: Szafari két keréken

Kenya: Szafari két keréken

Mi lehet jobb annál a természetbarátok számára, hogy felfedezzék Afrika állatvilágát? Talán az, ha ezt a programot még motorozással is össze lehet kötni. Kenyában ugyanis már erre is van lehetőség, hogy a kelet-afrikai országot két keréken bebarangoljuk, s felfedezzük a látványosságokat. Természetesen a szavannán keresztül vezet az út, amely igencsak kalandosnak mondható, érdemes nyeregbe pattanni!

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Biztosan sokan vagyunk, akik arról ábrándoztak az állatkertben, valamint a természetfilmeket nézve, hogy egyszer, de jó lenne az igazi élőhelyükön megcsodálni a zebrákat, a zsiráfokat, az elefántokat vagy az orrszarvúkat. A mesebeli Afrika talán mindenki gondolatában úgy él, hogy végeláthatatlan szavannákon legelésző antilopcsordák szaladgálnak és az azokat üldöző oroszlánok bömbölnek. Na, éppen erre a vadregényes romantikára építette Kenya a néhány éve beindított, s egyre népszerűbb off road turizmusát. A helyiek nagyon szegények, de kedvesek is az idegenekkel, amennyiben kellő tisztelettel fordulunk feléjük egyáltalán nem zárkózottak. Az angolt is egyre többen beszélik, így kommunikációs nehézségek sincsenek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A semmi közepén

Nem is árulnak zsákbamacskát a szervezők, hiszen a fenti cím a tíz napos táborozás mottója. Tényleg a civilizált világtól távolra indul a karaván és felfedezők módjára lehet kalandozni. A túra ugyan a fővárosból, Nairobiból indul, de ezt elhagyva már csak falvakat lehet látni maximum vagy azokat sem. Erre fel kell készülni, de vélhetően, aki ilyen kirándulásra adja a fejét, annak tíz napig nem fog hiányozni a tévé, a villanyborotva és a kávéfőző sem.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Ugyanis másfél hétig tart a szervezett keretek között, túravezetővel lebonyolított endurós kalandozás, amelyet Kenya déli részén tehetünk meg. Jól jön az, hogy van velünk egy kellő helyismerettel rendelkező rutinos róka, hiszen az ország területének tíz százaléka védett nemzeti park, így oda csak külön engedéllyel lehet bejutni. Ráadásul az sem mellékes, hogy a szaki tudja, melyek azok a terepek, amelyek biztonságosak a vadonban, s nem kell attól tartani, hogy oroszlán vagy hiénatámadás áldozatai leszünk. Nem vicc! A statisztikák szerint ugyanis ezek a leggyakrabban előforduló balesetek, amelyeket elszenvednek a turisták.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Vasparipával a vadonban

A motorkínálat egészen bőséges, hiszen a BMW, Honda és KTM-vasak is voltak a kölcsönzőben, amely a programot szervezi. Így aztán mindenki tudott magának megfelelő típust választani. Persze ez nem egy teljesítmény túra, de azért néha oda lehet verni a lovaknak. Nagyjából egy nap alatt hozzászokik az ember a tájhoz a motorozáshoz, s a másodikon már tökéletes a kikapcsolódás. A Nagy-hasadékvölgy számtalan látnivalót tartogat, hegyekkel, folyókkal és tavakkal, de a legnagyobb élményt kétségtelenül a végeláthatatlan pusztaság, a szavanna jelenti.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Egészen érdekes, hogy a vadon élő állatok, néhány évtized alatt mennyire megszokták az emberek közelségét. Nem véletlen ez, hiszen a nemzeti parkok számára rengeteg pénzt jelent, hogy a vendégek minden áron meg akarják nézni őket. Így aztán már nem okoz különösebb riadalmat számukra a kocsik és a motorok közelsége, még a gépzaj ellenére sem.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Guruló les

A maszáj származású Mbokani vezetésével, ugyanis egészen közel tudtunk merészkedni néhány csordához. Meglepő módon két kérése volt a főnökünknek: az egyik mindig csak mögötte haladjunk, illetve, ha megközelítjük a nagytestű állatokat, mindig járjon a motor, mert könnyen előfordulhat, hogy menekülni kell.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Szerencsére efféle kalandban nem volt részünk, amíg Mombasáig és Ukundáig eljutottunk barangolásunk során és tényleg off roadozásnak is tökéletes volt ez a tíz nap. Ugyanis a füves terep mellett, murvás talajon is csapattunk, amikor a Shompole-vulkánt megnéztük. Természetesen a kontinens legmagasabb pontjához, a Kilimanjaróhoz is ellátogattunk, s a lábánál lehetett zúzni egy kicsit, a hegymászás azonban kimaradt. Majd a célállomás felé haladva, Tanzániához közel az Indiai-óceán partjára is kijutottunk, ott a homokos veretést lehetett gyakorolni.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Már amikor oda tudtunk figyelni arra, hogy egyáltalán motorozunk, a táj ugyanis lebilincselő, az pedig hogy azokat a lényeket, amelyeket eddig csak a tévében vagy állatkertben láthattunk, itt testközelből figyelhetjük. Tíz nap 1000 kilométer nyeregben, s időutazás a távoli múltba, amikor az ember még a vadonban élt.