Legfrissebb hírek ÚJ

Két keréken Törökországban

Két keréken Törökországban

Talán sokan nem is gondolnák, de a motoros túrák kedvelőnek kívánságlistáján a top 10-ben szerepel egy Törökországi kiruccanás. A hatalmas ország bővelkedik olyan vidékekben, amelyeket érdemes egy jó vas nyergében felfedezni.

Hol is van Anatólia? Ez bizony kollégák, nem más, mint Kis-Ázsia, azaz Törökország azon része, amely nem Európához tartozik, vagyis a Boszporuszon túl található hatalmas félszigetszerű földnyelvről van szó. Nem meglepő, hogy sokan kedvelik, mert a turizmus, azért elég jól áll ezen a vidéken, legalábbis a tengerparton. Azonban az élelmes helyiek már arra is rájöttek, hogyan lehet az ország belseje felé csalogatni az embereket. Hát persze, hogy motoron.

Katonák mindenfelé
Ha, valaki nem csak a pusztában a vadregényes tájban a zord hegyekben akar gyönyörködni, annak ajánlott legalább egy hétre készülni, mert akkor Isztambulból érdemes indulni és ott alaposan szétnézni. Onnan 480 kilométerre helyezkedik el Antalya, ahol tulajdonképpen a bázisa van az off road turizmusnak. Ezt csak azért jegyzem meg, mert jelenleg a politikai helyzet elég feszült Törökországban, érdemesebb szervezett túrára vezetővel menni, ha nem akarjuk, hogy a helyi rendőrök katonák szívassanak bennünket. Meg mostanában a szír határ felé délkeleten nem igazán lehet menni.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Isztambul

Ijesztgető helyiek
Persze nyilván riogatás a szervezők részéről, hogy itt a menekültek áradata miatt, akár el is tüntethetnek bennünket út közben, ez inkább szerintem csak a lehúzásról szól. Afféle horror marketing. Több, mint 2000 kilométert tettünk meg a hét nap során mindenfelé kígyózva és valóban rengeteg a katona és rendőr úton-útfélen, de azért nem volt vészes, összesen egyszer igazoltattak minket. Egy szó mint száz, jobb a békesség, már csak a helyismeret hiánya miatt is érdemes profival nekivágni.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Kappadókia

Pokoli barlangok
Már csak azért is mert így biztosan nem kerüljük el például Silifkét, amit a népnyelv csak a „barlangok mennyországának és poklának” hív. Valóban pazar ez a természeti képződmény és megannyi hasonló csodát lehet felsorolni. Itt aztán el lehetne tűnni a világ elől. A hegyek között kaptatva a bérelt BMW túraendurókkal nincs nagyon feladva a lecke, de az utak legalább nem jó minőségűek többségében. Legalábbis mi valószínűleg direkt ilyeneken csapattunk – kondizásnak is beillett.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Isztambul

Tündéri kémények
Érdemes megemlíteni a következő napok termését is, hiszen az egyre kanyargósabbá váló szerpentineken eljutottunk Kappadókiába is, hogy a Göreme Nemzeti Parkban megnézzük a „tündérkémény” nevű gyönyörű sziklatemplomokat. A karszthegyek között le is pattanhatunk a mocikról, hogy hőlégballonnal a magasból is megcsodálhassuk a tájat.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Hőlégballonnal

Igazi Kebab szabadtűzről
Innen Konya városáig nem különösebben erőltetett menetben veretünk. Errefelé már a gumikat előszeretettel kivagdosó éles sziklazúzalékok is kezdenek eltűnni, nem kell sokat manőverezni. A híres Mevlana-múzeumot lehet megnézni, szép is, de az ebéd még parádésabb a megfáradt vándoroknak. Tényleg igazi hagyományos rusztikus, szabad tűzön nyárson sült Adana kebabot lehet halózni, nem az a körúti förmedvényt, amit nálunk csirkeaprólékból adnak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Egridir-tó

Támad a Mars!
Az érdekességek és az élvezetek sora azonban ezzel még nem ért véget, mert az Antalyába való visszatérés előtt még a különleges Egridir-tó felé vettük az irányt. S, hogy miért számít unikumnak ez az állóvíz, mert az alján olyan ritka kőzet található, amely a tudósok, az űrkutatók szerint a Marson is megtalálható. Mindez nagyon misztikusnak hangzik, és tényleg lebilincselő a panoráma.

Rabul ejtő túra
Bevallom, sosem gondoltam volna, hogy Törökországban egy motoros túrán ilyen remekül érzem magam. A sztereotípiák miatt arra is fel voltak készülve, hogy a „középkorba” kell visszatérnem. Ehhez képest, meg egyébként is nagyon szuper volt. Mindenkinek ajánlom. Egy jobb nyári tengerparti utazás árából ki is lehet hozni, nagyjából 150 ezer forintból. Csak olcsó repülőjegyet kell szerezni hozzá!