Legfrissebb hírek ÚJ

Africa Race: Kovácsék elakadtak és ástak

Africa Race: Kovácsék elakadtak és ástak

Közel két óra ásás a sivatagban – nem unatkozott a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió a 2018-as Africa Eco Race második versenynapján. Sokáig a kategóriája második helyén repesztett a sárga színű Scania Torpedo, de egy baki keresztülhúzott minden számítást és az egység hatodikként ért célba.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Kényszerszünet
A Kovács Miklós (jobbról), Ács László, Czeglédi Péter scaniás egységnek meggyűlt a baja a hatalmas homokozóval: közel két órát ástak a magyarok
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

Amikor csak tehetik, a leghosszabb afrikai tereprali-futam szervezői igyekeznek próbára tenni a versenyzőket. Különösen igaz ez a mostani viadalra, amely a tizedik a sorban, így amivel csak lehet, megpróbálják emlékezetessé varázsolni: a második szakaszt például azzal, hogy a verseny történelme során első ízben írtak elő olyan napi penzumot, amely magában foglalta Marokkó két legendás dűnesorát, Merzougát és Cheggagát. A 443 kilométeres, Dar Kaoura és Agdal közötti szakasz mindent megadott, amit a tereprali megadhat.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Kár érte...
Pedig az Africa Eco Race második versenynapjának a hajrájáig álomszerűen ment a sárga kamion, hiszen másodikként haladt
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

Túlzás nélkül mondom, hogy a harmadik ellenőrzőpontig minden tökéletesen alakult. Utolértük az egyik ellenfelünket, az egyik De Rooy Ivecót, Van Ginkelt, akinek műszaki problémája volt, így a kamionok között a második helyen haladtunk. Ezt követte az utolsó, nagyjából 30 kilométeres dűnesor, ahol minden egészen jó volt, mentünk mint az őrültek, és élveztük is. Péter szenzációsan navigált, nem volt semmilyen gondunk, de sajnos olyan 40 kilométerrel a cél előtt vétettem egy hibát, túl bátran mentem fel az egyik dűnére és fennakadtunk a tetején. El kellett volna engednem a gázt, hogy visszatolassunk, viszont én inkább beletapostam, abban reménykedve, hogy hátha átmegy, de sajnos nem sikerült. Ennek az lett a vége, hogy közel két órán át ásnunk kellett és többen is elmentek mellettünk, így visszaestünk” – idézte fel a nap történéseit a nyitó szelektíven harmadik Kovács Miklós.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Mindent bele!
Sok van még hátra a szenegáli Dakarig
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

A monstrumok kategóriájának összetettjében a hatodik pozícióba visszacsúszó gárda versenyzője arról is beszámolt, hogy a táv megviselte a Scania Qualisport Torpedo versenykamiont is.
„A szakasz nehézségét jól mutatja, hogy volt egy defektünk, eltörött az egyik rúgónk, stabilizátorkart is cserélnünk kell. Hála az égnek, ezek gyorsan orvosolható problémák, így holnap újult erővel támadhatunk, megpróbálunk odacsapni a mezőnynek” – fogalmazott a pilóta.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Előre
A technikai problémákat orvosolta a csapat, s újult erővel küzd tovább
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

A 2018-as Africa Eco Race egyik szenzációja az, hogy a holland Gérard de Rooy, a Dakar-ralik kétszeres kamionos győztese az idei futamra átpártolt a fekete kontinensre, ha pedig már itt van, igyekszik le is tenni a névjegyét. Akárcsak a nyitányt, az Iveco-pilóta a második napot is simán nyerte és az összetettben magabiztosan vezet a cseh Tomas Tomec (Tatra) előtt.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Első
A kétszeres Dakar-győztes holland Gérard de Rooy esélyeshez méltóan megnyerte az első két szelektívet és vezet az összetettben
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

Az autósoknál a nyitónapot nyerő tavalyi győztes, a Minivel száguldó orosz Vlagyimir Vasziljev hozta a kötelezőt és ismét az élen zárt, megerősítve ezzel vezető pozícióját. A motorosoknál a norvég legenda, Pal Anders Ullevalseter diadalmaskodott a KTM-jével és két szelektív után éllovas.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Padlógázzal
A Miniben ülő orosz Vlagyimir Vasziljev címvédőként remekel idén is
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

A harmadik versenynapon is Marokkóban folytatódik a száguldás. A versenyzőkre Agdal és Assa között egy 400 kilométeres mért táv vár.