Legfrissebb hírek ÚJ

Africa Race: nyerő magyar taktika

Africa Race: nyerő magyar taktika

Ön látott már idegesen, dühösen járkáló holland DAF-pilótát? Az Africa Eco Race kilencedik versenynapja után a Qualisport Racing legénysége igen! Ez annak volt köszönhető, hogy a kamionos összesítésben harmadikhelyen álló Scania-trió tökéletesen végrehajtotta a tervezett stratégiát, így a németalföldi üldözőknek nemhogy nem sikerült faragniuk a hátrányukból, hanem még veszítettek is a magyarokhoz képest.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Remekelt
A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió és a sárga Scania őrzi harmadik helyét az Africa Eco Race-en
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

Hogyan csináljuk? Ez volt a legfőbb kérdés, hiszen a szervezők újabb kihívás elé állították a résztvevőket: a 340 kilométeres, a mauritániai Atar térségében bonyolított hurokszakasz harmadik ellenőrzőpontja körül alternatív, könnyített útvonalat ajánlottak fél órányi időbüntetésért cserébe, így mindenki próbálta kitalálni, hogy a másik melyik opciót választja. A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László egység számára a helyzet megítélésén javított egy aprócska tényező. A holland DAF-pilóta, Johannes van de Laar – aki mindenáron szeretné megcsípni a harmadik helyet a magyaroktól – az előző napon jobb időt futott náluk, így előttük rugaszkodhatott neki a napi penzumnak.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Magyar virtus
A megfelelő taktika megválasztása kulcsfontosságú volt
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

Mi lehet ilyenkor a legjobb taktika? Persze, hogy lekövetni a másikat, amennyire csak lehet, hiszen így a legkevesebb az esélye annak, hogy csökken az előny. Ezt tette a trió is, s végül a tervezett stratégiát tökéletesen végrehajtva a kategória harmadik legjobb eredményét produkálta, ezzel pedig további öt perccel, 52 percnyire növelte előnyét a negyedik pozíciót elfoglaló alakulattal szemben.
„Nagyon nehéz, dűnés nap volt a mai, amit jól szemléltet, hogy ez volt az első alkalom az Africa Eco Race-en, amikor több mint száz kilométernyi egybefüggő dűnesorral kellett megbirkóznunk. A szervezők tudták, hogy ez nem lesz könnyű mutatvány, ezért lehetőséget kínáltak arra, hogy aki akarja, némi időbüntetés fejében egy könnyebb dűnesort válasszon. Mi nem ezt választottuk, belementünk a sűrűjébe és tolatás, kiszállás, ásás, minden nélkül megoldottuk a problémát. Miklós kitűnően teljesített, a tervezett stratégiánk is működött, a kamionnal sem volt semmilyen gond. A végén a célt egy picit nehezen találtuk meg, amivel buktunk talán két percet, de ezt leszámítva minden tökéletesen alakult” – értékelt a nap végén, az atari táborban a Qualisport Racing navigátora, Czeglédi Péter.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Gond nélkül
Czeglédi jelzése helytálló: minden rendben a magyarokkal
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

A holland DAF-fal vívott párharcot nagyon élvezte a másodpilóta.
„Van de Laarékkal vívunk a kamionos kategória dobogójának harmadik helyéért. Az előnyünk a tegnapi nap után 47 perc volt, de mivel előttünk végeztek, előttünk is indultak, így a tegnap esti csapatmegbeszélésen úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk lekövetni őket, amennyire csak lehet. Amikor ment, ott voltunk mögötte. Amikor állt, mi is álltunk. Olyan jól sikerült ez, hogy amikor túljutottunk a szakasz kritikus részén, megelőztük és még vertünk is rá öt percet. Úgy hallottuk, hogy a nap végén, a táborban ingerülten, bosszúsan jött-ment, és amiatt háborgott, hogy hiába akarta szándékosan átadni a helyét, nem előztük meg…” – fogalmazott huncut mosollyal az arcán Czeglédi.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Kiakadt
A holland DAF-pilóta, Johannes van de Laar elég morcos kedvében volt a szakasz után
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

A kamionosoknál a rajt óta hibátlan Gérard de Rooy nyerte a szakaszt az Ivecóval, aki simán vezet a monstrumok összesítésében, a hollandot pedig a korábbi többszörös Africa Eco Race győztes Tatra-pilóta, a cseh Tomas Tomecek követte a célban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Száguld
A holland Gérard de Rooy esélyesként érkezett Afrikába, s minden bizonnyal meg is nyeri a kamionosok küzdelmét
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

Az autósoknál az előző napi nagy siker után Mathieu Serrardori ezúttal kissé megtorpant: a francia buggy-pilóta csak harmadik lett, ám így is sikerült megőriznie a kategória-elsőséget a tavalyi győztes Mini-versenyzővel, az előző napi küszködésért szakaszgyőzelemmel revansot vevő Vlagyimir Vasziljevvel szemben. A gall és az orosz között 48 perc a különbség, ami garanciát jelenthet arra, hogy öldöklő lesz a küzdelem a folytatásban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Bizakodik
Az autósoknál címvédő orosz Vlagyimir Vasziljev még nem adta fel: szeretne idén is győzni a Minivel
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

A motorosoknál a norvég Pal Anders Ullevalseteré lett az elsőség, aki korábban két ízben diadalmaskodott az Africa Eco Race-en, ezúttal viszont egy korai technikai probléma miatt már nincs esélye a győzelemre. Az összesítésben Paolo Ceci vezet, az olasz KTM-es 50 perccel előzi meg a portugál yamahás Luis Anjos Oliveirát.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Rutinos dakaros
A norvég Pal Anders Ullevalseter megmutatta, ha nem lett volna a verseny elején technikai gondja, most az első helyért csatázna
Forrás: Qualisport, Africa Eco Race

A viadal tizedik versenynapján, pénteken a versenyzők Atarból majd Akjoujt felé veszik az irányt: a mért táv 408 kilométer lesz, amelyről a szervezők előzetesen annyit árultak el, hogy „aki ezt a szakaszt teljesíti, az a tizedik Africa Eco Race legkeményebb szelektívjét tudja le”.