Legfrissebb hírek ÚJ

Baja Russia: Al-Attijah az orosz télben is pokoli gyors volt

Baja Russia: Al-Attijah az orosz télben is pokoli gyors volt

Alighogy véget ért a Dakar, a szokásoknak megfelelően már el is kezdődött a terepralisok Világkupa-sorozata. Ám micsoda különbséggel: amíg Dél-Amerikában a hőségben küzdöttek a mezőny tagjai, addig Oroszországban a hideg, a fagy és a hó jelentette az akadályt. A Baja Russia – Northern Forest versenyt a katari Nasszer al-Attijah (Toyota) nyerte.

Először vett részt a viadalon a kétszeres Dakar-győztes, s máris megmutatta, hogy a hóban is rendkívül gyors. A katari pilóta (aki nem mellékesen második lett az idei, Peruban, Bolíviában és Argentínában rendezett sivatagi show-n) rendre kihagyta az oroszországi megméretést, s úgy diadalmaskodott az elmúlt három esztendőben a Vk-szériában, hogy egy futam mínusszal kezdett.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A győztesek
A katari Nasszer al-Attijah (jobbra) és francia navigátora, Matthieu Baumel: az orosz fagyban is remekeltek

Ám most kucsmát húzott al-Attijah és ráállt a gázpedálra. Ugyan akadtak kemény ellenfelei, mint például a 2018-as Africa Race második helyezettje, az orosz Vlagyimir Vasziljev (Mini), a finn Tapio Lauronen (Mitsubishi) és a Magyarországon is többször megfordult lengyel Aron Domzala (Toyota), de végül a nagy esélyes ünnepelhetett a célban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Kőkemény orosz tél
Rengeteg hó esett az utóbbi napokban és a fagyos levegő is sok gondot okozott a szervezőknek, valamint a mezőny tagjainak

A nyitány Domzaláé volt (ekkor Al-Attijah csak a negyedik pozíciót foglalta el), de aztán a katari klasszis állandó navigátorával, a francia Matthieu Baumellel nem ismert pardont: a szombati és a vasárnapi két-két szelektív szakaszt is „behúzta”.
„Nagyszerű volt a Baja Russia, remekül éreztük magunkat. Boldogok és elégedettek vagyunk, hiszen először jártam errefelé, szokatlan volt a környezet, mégis elsők lettünk. A szervezők nagyszerű munkát végeztek, pedig rengeteg hó esett az elmúlt időszakban és nagyon hideg volt” – nyilatkozta Nasszer al-Attijah.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Jól érezte magát
A háromnapos verseny nagyon tetszett Nasszer al-Attijah-nak

Közel hat perccel előzte meg a másodikként végzett cseh Martin Prokopot (Ford).
„Ugyanazon a pályákon mentünk, mint az előző nap, csak éppen fordítva. Különösebb kaland nélkül abszolváltuk mindkettőt, de nem csak ezért mondom, hogy hatalmas élmény volt télen versenyezni. Nem kérdés, jövőre visszatérek” – lelkendezett a cseh pilóta.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Elégedett lehet
A cseh Martin Prokop kaland nélkül úszta meg az utolsó napot, s végül közel hat perccel maradt el a győztes kataritól

Harmadikként Vasziljev zárt.
„Voltak nehézségeink, az időjárás pedig kemény, szinte lehetetlen feladat elé állította a szervezőket, de nagy gratuláció a számukra, hogy sikerrel jártak. A győzelemre igazából esélytelenek voltunk, úgyhogy a dobogós pozíciónk jónak mondható” – Vlagyimir Vasziljev.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Dobogós
A korábbi Világkupa-nyertes, az orosz Vlagyimir Vasziljev lett a harmadik. A pilóta elismerte, nem volt esélye a diadalra a zord hazai környezetben

Baja Russia – Northern Forest. (A tereprali-Világkupa-sorozat első állomása. Oroszország)
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 5:14:07 óra
2. Martin Prokop, Jan Tomanek (cseh, Ford) 5:55 perc hátrány
3. Vlagyimir Vasziljev, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 11:24 p h.
(A következő Világkupa-futamot az Egyesült Arab Emírségekben rendezik: a Dubai International Baja dátuma március 10-11.)

Forrás: youtube