Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2018: erőltetett menet után pihenő

Dakar 2018: erőltetett menet után pihenő

Hat nap után megpihent a 2018-as, jubileumi, 40. Dakar mezőnye. Perut elhagyva, immáron Bolíviában, La Pazban van a karaván és magaslati levegőt szív. A szervizcsapatok most átnézik a járműveket, a versenyzők igyekeznek kifújni magukat – a szervezők ígérik, a január 20-ig tartó küzdelem tart még meglepetéseket a résztvevők számára.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Rajongás
Ahogy Peruban imádták, Bolíviában is nagyon szeretik a dakarosokat

A motorosoknál hatalmas a csata, hiszen az éllovas argentin Kevin Benavides (Honda) és a kilencedik helyezett spanyol Gerard Farres Guell (KTM) között mindössze 18:08 perc a különbség.
„Nem tudom elmondani, hogy milyen boldog vagyok. Vezetem a Dakart a pihenőnapon – nyilatkozta Benavides. – Nagyon nehéz hét volt, keményen kellett dolgozni az eredményért. Most megpróbálok feltöltődni, hogy készen álljak a folytatásra. Az a legfontosabb, hogy higgadt maradjak.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Nem számított rá
Az argentin Kevin Benavides alig akarja elhinni, hogy a pihenőnapra éllovasként érkezett

Három magyar motoros van még versenyben – a legelőkelőbb pozíciót a szatmárnémeti Gyenes Emanuel (KTM) foglalja el, harmincadikként várja a folytatást.
Nem érzem jól magam, mert lázas vagyok. Erre szakadt az eső, saras volt a pálya és jól átfáztam” – panaszkodott Gyenes, aki nem tagadta, számára kifejezetten jól jön a rövid szünet.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Elfáradt
A szatmárnémeti Gyenes Emanuel beteg, lázas, úgyhogy, ráfért a pihenés

Dési János (KTM) a 80. helyről várja majd a szombati startjelet. A kecskeméti sportember szerint pokoli szakaszokon verekedte át magát, iszonyatosan elfáradt, de attól tart, a folytatás sem lesz könnyebb.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Küzdelem
Dési János azt mondta, valódi kínszenvedés az idei dél-amerikai csata

A szabadkai Saghmeister Gábor (KTM) a 99., de akár jóval előrébb is állhatna, ha nem szedett volna össze már 8 óra büntetést.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Plusz órák
A szabadkai Saghmeister Gábor az időbüntetései miatt hátrébb csúszott

A quadosoknál a chilei Ignacio Casale (Yamaha) 41:30 perccel vezet a második, perui Alexis Hernández (Yamaha) előtt, vagyis viszonylag nyugodtan gondolhat az elkövetkezendő szelektívekre. Ráadásul remek formában van a 2014-es bajnok, az eddigi hat napból három alkalommal a leggyorsabb volt a kategóriájában, kétszer pedig második.
„Eddig minden oké, de nem szabad elbízni magam. A Dakaron tényleg bármi megtörténhet, elég egy technikai probléma és máris rengeteg időt veszíthetsz” – óvatoskodott Casale.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Remekel
A chilei Ignacio Casale az eddigi hat szakaszból hármat megnyert

Az autósoknál a címvédő, tizenháromszoros győztes francia Stéphane Peterhansel (Peugeot) az éllovas, csapattársa, a spanyol Carlos Sainz 27:10 perccel elmaradva követi.
„Homokos szakaszokkal kezdődött az idei futam, s bizony nem a legjobban sikerült a számomra a nyitány – jegyezte meg Sainz, aki bő négy percet „adott” Peterhanselnek az első köves pályán. – Jó, hogy kijöttünk a sivatagból, még akkor is, ha sok gyors egyenes volt csütörtökön, de végre változatosabb lett a terep. Rengeteg kilométer van még hátra, készen állunk a támadásra.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Padlógázzal
A kétszeres rali-világbajnok spanyol Carlos Sainz jobban érzi magát, hogy elhagyta a sivatagot a mezőny

Peterhansel a tengerszint feletti 4500 méteres magasságra panaszkodott. „Mr. Dakar” szerint nehéz volt a koncentráció, az agy ilyenkor lassabban működik, az autó is veszített az erejéből, úgyhogy semmiféle kockázatot nem vállalt. Ez érthető is, hiszen a harmadik, holland Bernhard ten Brinke (Toyota) 1 óra 20 perccel követi.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Mr. Dakar
A címvédő Stéphane Peterhansel eddig igazából meg sem erőltette magát, de közel fél órával így is vezet Sainz előtt

Az SXS-osztályban a brazil Reinaldo Varela (Can-Am) az első, a viadal pihenőnapjáig bő félórás fórt szorgoskodott össze.
„Ahhoz képes, ahogy kezdünk, szenzációs a teljesítményünk – utalt arra a dél-amerikai pilóta, hogy az első szakaszon nyolcadik volt, de a két győztes szelektív mellett becsúszott még egy ötödik pozíció is. – Most az a lényeg, hogy kicsit megnyugodjunk és újult erővel vágjunk bele a folytatásba.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Rákapcsolt
A brazil Reinaldo Varela rosszul kezdett, de aztán belelendült

A kamionosoknál a címvédő Eduard Nyikolajev (Kamaz) az ász: az orosz klasszis még úgy is 52:40 perccel veri a második argentin Federico Villagrát (Iveco), hogy egyszer felborult a kék-fehér színű monstrumával.
„Nem szabad egyetlen pillanatra sem kihagyni, ez most is bebizonyosodott – magyarázta Nyikolajev. – Tényleg minden megváltozhat egyik pillanatról a másikra, ráadásul nagyon erősek az ellenfelek, úgyhogy nem lazíthatunk.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Elsők
Az orosz Eduard Nyikolajev és a Kamaz: toronymagas esélyesek

Szombaton 671 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek La Paz és Uyuni között, a szelektív hossza 369 km.

2018-as Dakar-rali, 6. nap (Arequipa-La Paz, az össztáv 760 kilométer, a szelektív szakasz hossza 313 km. A motorosok és a quadosok rövidített szakaszon mentek).
Motorosok: 1. Antoine Meo (francia, KTM) 1:54:10 óra, 2. Kevin Benavides (argentin, Honda) és Toby Price (ausztrál, KTM) 30 másodperc hátrány, …31. Gyenes Emanuel (romániai, KTM) 13:03 perc h., ...67. Dési János (magyar, KTM) 37:50 p h., …81. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 48:39 p h.
Quadosok: 1. Jeremias González Ferioli (argentin, Yamaha) 2:29:06, 2. Pablo Copetti (argentin, Yamaha) 1:50 p h., 3. Nelson Augusto Sanabria Galeano (paraguayi, Yamaha) 2:18 p h.
Autósok: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot) 2:53:30, 2. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Peugeot) 4:06 p h., 3. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 5:05 p h.
SXS: 1. Patrice Garrouste, Steven Griener (francia, svájci, Polaris) 3:44:18, 2. Reinaldo Varela, Gustavo Guegelmin (brazil, Can-Am) 2:29 p h., 3. Juan Carlos Uribe Ramos, Javier Uribe Godoy (perui, Can-Am) 31:38 ph. 
Kamionosok: 1. Federico Villagra, Ricardo Adrian Torlaschi, Adrian Arturo Yacopini (argentin, Iveco) 3:22:23, 2. Martin Kolomy, Jiri Stross, Rostislav Plny (cseh, Tatra) 2:46 p h., 3. Ton van Genugten, Bernard der Kinderen, Peter Willemsen (holland, holland, belga, Iveco) 2:58 p h.

Az összetett állása a 6. nap után
Motorosok: 1. Benavides 16:33:20, 2. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 1:57 p h., 3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 3:50 p h. (1 perc büntetés), ...30. Gyenes 2:25:26 p h., ...80. Dési 10:26:44 ó h. (2:01 óra büntetés), ...99. Saghmeister 22:51:14 ó h. (8 óra büntetés).
Quadosok: 1. Ignacio Casale (chilei, Yamaha) 19:47:09, 2. Alexis Hernández (perui, Yamaha) 41:30 p h. (2 perc büntetés), 3. Copetti 57:16 p h.
Autósok: 1. Peterhansel, Cottret 16:25:02, 2. Sainz, Cruz 27:10 p h., 3. Bernhard ten Brinke, Michel Périn (holland, francia, Toyota) 1:20:41 ó h.
SXS: 1. Varela, Guegelmin 25:43:42, 2. Uribe Ramos, Uribe Godoy 32:07 p h. (5:30 perc büntetés), 3. Garrouste, Griener 1:24:13 ó h.
Kamionosok: 1. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 19:27:27, 2. Villagra, Torlaschi, Yacopini 52:40 p h., 3. Szerhij Viazovics, Pavel Haranin, Andrej Zihulin (fehrorosz, MAZ) 2:24:42 ó h.