Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2018: itt az útvonal!

Dakar 2018: itt az útvonal!

Vége a titkolózásnak, Étienne Lavigne, a Dakar-rali francia versenyigazgatója részleteket árult el a jubileumi, negyvenedik megméretésről. A január 6. és 20. között rendezendő, Peruból induló, Bolíviát érintő és Argentínában végződő viadalon közel 9000 kilométer az össztáv, a szelektív szakaszok hossza pedig körülbelül 4300 km.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Dűnék
Az ígéretek szerint, sivatagból, homokból és dűnéből jövőre nem lesz hiány

Lavigne som dűnés szakaszt ígér, ami azért kiemelendő, mert korábban, a 2008-as terrorfenyegetésig, az afrikai Dakar legizgalmasabb szelektívjei a Szahara homokhegyei között zajlottak. Peru visszatérésével a dél-amerikai esemény is „sivatagosodik”, s talán van remény arra, hogy végre nem silányul Argentin-ralivá a versengés.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Padlógázzal
Nagy, elkeseredett és látványos küzdelemre lehet számítani

A mezőny majd tehát a perui Limából rajtol, a pihenőnap a bolíviai La Pazban lesz, a cél pedig az argentin Córdobában. Összesen 332 jármű (motor, quad, autó, side by side buggy, kamion) és 515 versenyző vág neki a kéthetes küzdelemnek. A leghosszabb szelektív szakasz 522 kilométer lesz, a legbrutálisabb napon pedig összesen 932 km-t kell megtenniük a résztvevőknek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Útvonal
A táblázat megmutatja, a kategóriák szereplőinek mennyi kilométert kell megtenniük naponta

Az adminisztratív és technikai ellenőrzésen már túl van az európai mezőny, a járműveket kompra tették és hajóval szállítják a franciaországi Le Havre-i kikötőjéből a helyszínre.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Három ország
A perui Limában lesz a rajt, a bolíviai La Pazban a szünnap, az argentin Córdobában a cél

„Az 1970-es évek végén Afrikában, vagy a huszonegyedik század kezdetén Dél-Amerikában a versenyzők ugyanazzal a céllal vágtak/vágnak neki a Dakar távjának. Mindig a felfedezés vágya hajtotta őket és természetesen a kihívások, ahogy most is” – mondta Étienne Lavigne, aki azt is megjegyezte, a tizennégy mért szakasz közül hét zajlik majd a sivatagban és öt a magaslaton, vagyis a tengerszint felett legalább 3000 méterrel.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Elszántan
Aki rajthoz áll, az az álma megvalósításáért küzd

Így zajlott a pályakijelölés:

A motorosoknál a brit Sam Sunderland (KTM), a quadosoknál az orosz Szergej Karjakin (Yamaha), az autósoknál a francia Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (Peugeot) páros, a side by side buggyknál a brazil Leandro Torres, Lourival Roldan (Polaris) duó, a kamionosoknál pedig az orosz Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vlagyinir Ribakov (Kamaz) trió a címvédő.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Bajnokok
Az autósoknál a Stéphane Peterhansel (jobbra), Jean-Paul Cottret francia, peugeot-s páros a címvédő. A pilóta egyébként hatszor nyert motorral, hétszer pedig négy keréken

Már csak néhány hét van hátra...

 

Forrás: youtube