Utazás

Túra a Tátra magaslatain

Túra a Tátra magaslatain

A természet egy igazi ajándéka található a szomszédban. Nincs is messze tőlünk Európa legkisebb magashegysége, a Tátra. Csak Szlovákiába kell átruccanni, hogy csodás tájakon eltölthessen a család vagy a baráti kör egy tartalmas hosszú hétvégét. Egész évben lehet az évszakhoz illő programot találni, hiszen a fürdőzéstől a gyalogtúrázáson át a sízésig mindenre van lehetőség. Aki szeret a szabadban barangolni, annak maga a Kánaán ez a vidék.

bővebben ...
Lima-Rio de Janeiro busztúra a két óceán között

Lima-Rio de Janeiro busztúra a két óceán között

Elképesztő kalandot, egyben végtelennek tűnő utazást kínál az Ormeno társaság, amely arra vállalkozott, hogy Peru fővárosából, Limából egy emeletes járgányon mintegy öt nap alatt átszállítja az utasokat Brazília metropoliszába, Rio de Janeiróba. Ez aztán tényleg hegyen-völgyön keresztül vágó túra, amely a Csendestől az Atlanti-óceánig tart, átszelve az Andok vonulatait és érintve az Amazonas-medencét.

bővebben ...
Svédország: Jégbezárt kaland

Svédország: Jégbezárt kaland

Egy karácsonyi ajándékkal is felér néhány napot eltölteni a világ egyik legkülönlegesebb épületében. A Kiruna közelében található Jukkasjärvi, vagyis Jégszálloda minden alkotóeleme a falaktól a bútorokig szilárd halmazállapotú vízből készült. Mielőtt bárkit lehűtene a -5 Celsius fokos kaland, érdemes megjegyezni, hogy egy porcikája sem fázik az embernek odabent, sőt igencsak szívmelengető pillanatokat élhet át az intézményben.

bővebben ...
Kenya: Szafari két keréken

Kenya: Szafari két keréken

Mi lehet jobb annál a természetbarátok számára, hogy felfedezzék Afrika állatvilágát? Talán az, ha ezt a programot még motorozással is össze lehet kötni. Kenyában ugyanis már erre is van lehetőség, hogy a kelet-afrikai országot két keréken bebarangoljuk, s felfedezzük a látványosságokat. Természetesen a szavannán keresztül vezet az út, amely igencsak kalandosnak mondható, érdemes nyeregbe pattanni!

bővebben ...
Salar de Uyuni – Nézz bele Isten tükrébe!

Salar de Uyuni – Nézz bele Isten tükrébe!

Hátborzongató, mintha egy földöntúli világban találná magát az ember! Egyszer csak megszűnik a fent és a lent, a tér és az idő. Bámulatos, hogy a természet mikre képes, ugyanis ez nem egy számítógéppel készített szimuláció vagy egy fantasztikus film díszlete, hanem a valóság, Bolíviában található a Föld egyik legérdekesebb vidéke, ahová megtisztulni átszellemülni járnak az emberek.

bővebben ...
Off roados álomutak – 4x4-es bakancslista

Off roados álomutak – 4x4-es bakancslista

Utazni, kirándulni szinte mindenki szeret, azonban a tereprali és az off roadozás kedvelői a szívükre tehetik kezüket, egyszer kipróbálnák magukat – ha nem is versenykörülmények között – a három legnagyobb viadal rangsorban: a Dakar, a Rainforest Challenge és a Camel Trophy útvonalán. Némi szervezés és pénz árán egy izgalmas kirándulást tehetnek egy megfelelően felkészített géppel, megvalósítva ezzel ábrándjaikat. Megéri felkerekedni, mert igazi kalandokat tartogat valamennyi. Addig is, íme egy kis kedvcsináló.

bővebben ...
A jég hátán is megéltünk Szibériában

A jég hátán is megéltünk Szibériában

A hatalmas orosz táj, az óriási Szibéria önmagában lenyűgöző és ép ésszel szinte fel sem fogható. Az ember ezen a vidéken szembesül vele, mily kicsiny a világhoz képest. S akkor még nem is beszéltünk a Föld legmélyebb taváról, a Bajkálról, amelyet a helyiek szent helyként tartanak számon, s telente a befagyott tükrén róják le tiszteletüket különböző járgányokkal. Mostanra téli off road paradicsom lett, amelyet egyszer mindenkinek látnia kell, ilyen nincs és mégis van! Mi sem maradhattunk ki.

bővebben ...
Škoda Fabia R5 WRC 2: karácsonyi taxi

Škoda Fabia R5 WRC 2: karácsonyi taxi

Fura taxi állt munkába Csehország fővárosában az ünnepek előtt. Mivel nincs hátsó ülése, alkalmanként csak egy utast szállított, de az nem kétséges, a jobb egyben helyet foglalónak örök élményt jelentett a fuvar. Merthogy a Škoda a WRC 2-es kategória világbajnok gépét, az összkerekes Fabia R5-öt küldte ki a drosztra.

bővebben ...
Egek ura, ez a Himalája!

Egek ura, ez a Himalája!

Nem mindennapi, sőt örök életre szóló autós kalandban volt részem Nepálban. Már az, hogy eljutottam az „égbolt lábáig”, beteljesült álmot jelent számomra, viszont a helyi vagányokkal megismerkedve részt vettem, egy off roados „ebédszállító” akcióban. Ugyanis az önkéntesek azzal foglalkoznak, hogy az isten háta mögött lévő falvakba élelmiszert szállítanak a rászorulóknak. Mintha csak a mennyország kapuin gurultunk volna be – bár sokan biztosan úgy vélik majd, inkább a pokol tornácán lavíroztunk. Egy biztos, tériszonyosok ne próbálják ki!

bővebben ...
Az őserdő hősei Malajziában

Az őserdő hősei Malajziában

Erről a csodás délkelet-ázsiai országról gyerekként csak annyit tudtam, hogy itt játszódott a legendás kalóz, Sandokan története. Később az autósporttal kapcsolatos érdeklődésem okán azzal bővült a kép, hogy Forma–1-es nagydíjat is rendeznek. Majd a világ legismertebb off roados versenye, a Rainforest Challenge-re is felfigyeltem, olyannyira, hogy mindenképpen el akartam jutni a helyszínre. Mivel már a témaspecifikus turizmus is virágzik arrafelé, nem is bonyolult összehozni egy ilyen túrát.

bővebben ...
Alaszkai heves havas erőpróba

Alaszkai heves havas erőpróba

A hó és jég birodalmában csak kutyaszánnal lehet közlekedni, legalábbis a helyiek erre esküsznek, Amerika legészakibb államában. Nem csoda, hiszen arrafelé évszázados hagyománya van ennek a közlekedési formának. Azonban manapság az igazi terepjárók gyártói már azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy az általuk készített, s jól felspécizett vasakkal még ítéletidőben az isten háta mögött is hasíthatunk. Ennek jártunk utána, s élesben próbáltuk ki a Toyota Tacoma TRD Pro-t.

bővebben ...
Ékszerdoboz a Balkánon

Ékszerdoboz a Balkánon

Nincs túl messze tőlünk, mégis teljesen más világba csöppen az ember, ha rászánja magát, hogy elmenjen Albániába. Egy roppant érdekes, különleges világ ez, amely semmi mással össze nem téveszthető. Vadregényes táj, vendégszerető emberek, dél-keleti sajátosságok. Igazi paradicsom ez az ország azoknak, akik egy a miénkhez képest merőben idegen, tiszteletreméltó kultúrát akarnak megismerni, s nem dőlnek be a rosszhiszemű pletykáknak.

bővebben ...
Off roados el Camino

Off roados el Camino

Az Ibériai-félsziget gyönyörű, ez vitathatatlan. Számtalan olyan táj akad rajta, amelyet érdemes felfedezni. Igen ám, csak ezt gyalogosan nehéz lenne kivitelezni, autóval pedig nem olyan izgalmas. Éppen ezért a legjobb megoldásnak az tűnik, ha két keréken fedezni fel az ember. Még szerencse, hogy ezt arrafelé is sokan így látják, ezért már kifejezetten erre a célra szerveznek több napos, sőt több hetes túrákat is endurókkal. Aki kedveli ezt a stílust, annak egyszer el kell látogatnia Spanyolországba.

bővebben ...
Patagónia: űrutazás a Földön!

Patagónia: űrutazás a Földön!

Kétségtelenül a világ egyik legkülönlegesebb, s talán legismeretlenebb helye, ez a Németországnál nagyjából háromszor nagyobb területen elhelyezkedő vidék. A déli féltekén, az amerikai kontinens legalsó csücskében található Patagónia, olyan különleges földrajzi adottságokkal rendelkezik, hogy egyszerre sivatag, jeges gleccser, tóvidék és vulkanikus marsbeli tájak is tarkítják. Itt barangolni felér egy űrutazással.

bővebben ...
Évzáró bringázás a Fekete-erdőben

Évzáró bringázás a Fekete-erdőben

Jön a tél, egyre közeleg, de a szabadban ilyenkor is gyönyörű tekerni. Megéri beöltözni és nyeregbe pattanni, mert fantasztikus élményekkel gazdagodhatuk. Még nem késő elindulni.

bővebben ...
Off roadozás a maják nyomában

Off roadozás a maják nyomában

Száguldás a dzsungelben egy ősi kultúra nyomában? Igen, ilyen is van, s akik rágerjedtek, azokat Mexikó tárt karokkal várja. Persze nemcsak a hagyományos expedíciós túrákat kedvelőket, hanem a négykerekű kalandok szerelmeseit is.

bővebben ...
Sivatagi túra Európában

Sivatagi túra Európában

Lengyelország hatalmas kiterjedésének, természeti adottságaiknak és nagyszámú terepjárós, motoros közösségének köszönhetően az egyik legjobb kontinentális túrahelyszín.

bővebben ...
Kalandtúra a Hummer Parkban

Kalandtúra a Hummer Parkban

A különböző élményparkok rendkívül népszerűek szerte a világon, de ami Bahreinben van, az az ütősebbek közé tartozik. Ugyanis összkerekes Hummereket lehet kipróbálni, különböző akadályokon kell átverekedniük magukat a látogatóknak. Azért, itt elég sokan elszórakoznánk.

bővebben ...
Ez ám a kaland, motorral végigzúztak Amerikán

Ez ám a kaland, motorral végigzúztak Amerikán

Mármint nem az Egyesült Államokat szelték keresztbe, hanem a két kontinenst hosszában. A túra nem volt piskóta, hiszen a hat brit rider Argentínától egészen Alaszkáig nyomult nagyjából 24 ezer kilométert megtéve.

bővebben ...
Ausztrália, az off roadozás Mekkája

Ausztrália, az off roadozás Mekkája

Ami a nagy szigeten, a világmindenség alján nincs, az nem is létezik a szakágban. Költséges kirándulás eljutni oda, de egyszer minden terepjáró hívőnek el kell zarándokolnia. Első részünkben bemutatjuk a helyi infrastruktúrát, hogy milyen lehetőségek közül válogathatunk.

bővebben ...
Viva, Las Vegas!

Viva, Las Vegas!

A „bűnös város”, ami ott történik, az ott is marad – mondják azok, akik hazardírozni mennek a szerencsejáték amerikai központjába. Azonban kevesen tudják, hogy az off roadozás is virágzik arrafelé, komoly túrák vannak.

bővebben ...
Videó! Átúszott a túlpartra a Toyota

Videó! Átúszott a túlpartra a Toyota

Most mondja bárki, hogy az összkerekes Toyota Land Cruiser nem elnyűhetetlen. Az alábbi kisfilmből kiderül, milyen az, amikor a világ egyik leghíresebb terepjárója pancsikol. Pontosabban, vízátkelést abszolvál – látványosan és nagy sikerrel.

bővebben ...
Motorral az olasz csizmán

Motorral az olasz csizmán

Vége a nyárnak, de a napfényes Itália még mindig csalogató úti célpont. Főleg, ha mondujuk motoron akarja megcsodálni a hatalmas félszigetet valaki. Oda csábítunk most mindenkit.

bővebben ...
Őrült ausztrál expressz – videó

Őrült ausztrál expressz – videó

A szigetország off roados közösségét már sokszor megénekeltük dicsőítve ezen a fórumon, s nem véletlenül, hiszen a legnagyobbnak számít a világon. Saját tévéjük is van, amelyen pazar műsort szolgáltak.

bővebben ...
Ördögi off road túra a vadnyugaton

Ördögi off road túra a vadnyugaton

Ha sík hülye off roados vagy, akkor itt a helyed! Ha a vérbeli kalandtúrát kedveled és szomjazol a veszélyre, itt a helyed! Ha akciófilmet akarsz látni élőben, itt a helyed!

bővebben ...
Guruló otthon a családi utazáshoz

Guruló otthon a családi utazáshoz

Vége a nyárnak, de a rosszabb idő beálltával sem kell kuksolni otthon. Irány a szabad, kiránduljunk nagyokat, valósítsuk meg álmainkat. És még szállást sem kell foglalni, vigyük magunkkal az összkomfortos lakást – vagyis az egyelőre tanulmányként bemutatott Volkswagen California XXL-t, amely az összkerekes Crafterra épült, s teljes kényelmet biztosít.

bővebben ...
Két keréken Törökországban

Két keréken Törökországban

Talán sokan nem is gondolnák, de a motoros túrák kedvelőnek kívánságlistáján a top 10-ben szerepel egy Törökországi kiruccanás. A hatalmas ország bővelkedik olyan vidékekben, amelyeket érdemes egy jó vas nyergében felfedezni.

bővebben ...
Pokoli túra Borneón!

Pokoli túra Borneón!

Az indonéz szigetvilág legnagyobb gyöngyszeme ez a hatalmas földdarab a tenger kellős közepén. Az isten háta mögött van, de ha valaki eljut erre az egzotikus helyre megismerkedhet egy igazi off road paradicsommal.

bővebben ...
Floridai Jeep őrület

Floridai Jeep őrület

Mit csinálhat az ember, ha úgy hozza az élet, hogy néhány hónapra távol szakad hazánktól és hiányzik neki egy kis összkerekes kaland? A kérdés egyértelmű: megkeresni a helyi 4x4-es társaságot! Én pont így jártam és tettem!

bővebben ...
Csapatás a világmindenség alján

Csapatás a világmindenség alján

Ezúttal a Dakar rali helyszínék országába, Argentínába látogatunk el, azonban nem az Atacama-sivatag felé, hanem ellenkező irányban a Tűzföldre haladunk. Ez a vidék is igazi csemege az off roadosoknak.

bővebben ...
Indiai csapatás

Indiai csapatás

A kirándulni vágyókat, ezen a héten a mesés kelet felé csábítjuk. Ugyanis a hatalmas szubkontinens, amely leginkább óriási népességéről, erősödő autóiparáról híres, egyre inkább nyomul az off road turizmusban.

bővebben ...
A napfény városa

A napfény városa

Ezúttal a déli mediterrán gyöngyszem, a napfény városa, Szeged és környéke felé vesszük az irányt. Kulturális központ, amelynek környékén megannyi túralehetőség van.

bővebben ...
Chile a legnépszerűbb off road helyszín

Chile a legnépszerűbb off road helyszín

A FourWeeler magazin nemzetközi felmérése alapján kiderült, hogy a terep őrültek bakancslistáján a dél-amerikai ország szinte kivétel nélkül szerepel, oda mindenki el akar menni egyszer csapatni.

bővebben ...
Út a mennyekbe

Út a mennyekbe

Ezúttal nem valamifajta speciális jármű a kisfilm főszereplője. Viszont, csak erős idegzetűeknek ajánljuk. Merthogy a világ egyik legveszélyesebb túraútvonala évente legalább száz halálos áldozatot követel.

bővebben ...
Jeep-túra vadregényes tájakon

Jeep-túra vadregényes tájakon

A világ egyik legszebb autós expedícióján vehettek részt azok, akik csatlakoztak a Washington Backcountry Discovery Route csapatához.

bővebben ...
Ausztrália, az offroadozás paradicsoma

Ausztrália, az offroadozás paradicsoma

A sajátos éghajlatú és természeti adottságokkal rendelkező országban több száz helyszín és útvonal, között válogathatunk, nincs olyan szeglet a kontinensen, ahol ne lehetne csapatni.

bővebben ...
Világkörüli úton egy Unimoggal

Világkörüli úton egy Unimoggal

Nem mindennapi nászútra indult egy kamionnal egy német házaspár. Nem luxustúrára fizettek be, hanem egy összkerekes Mercedes kamionnal járják a földkerekséget.

bővebben ...
Terepjáróval és motorral is körbeutazta a világot

Terepjáróval és motorral is körbeutazta a világot

Christopher Many vásárolt egy terepjáró legendát, egy összkerekes, 1975-ös Land Rover Series III Defendert, s több mint 200 ezer kilométert autózva, körbejárta a világot. A kalandokból, az élményekből könyveket írt, majd motorra pattan és újabb hosszabb kirándulást iktatott a programba - a második mű szeptemberben jelenik meg.

bővebben ...
Villányi bortúra

Villányi bortúra

A 4x4-es "honfoglaló" túra új lendületet vesz a nyár utolsó hónapjára készülve. Ezúttal Villányt és környékét keressük fel, ahol tökéletesen fel lehet frissülni.

bővebben ...
Figyelem, Őrségbe in-dulj!

Figyelem, Őrségbe in-dulj!

Naná, hogy nem áll le a 4x4-es országjáró túránk, megyünk tovább előre, pontosabban szerte szét a szélrózsa minden irányában.

bővebben ...
Hortobágyi pusztakoktél

Hortobágyi pusztakoktél

Hazai barangolásunkat szorgalmasan folytatjuk, hiszen vakációidő alatt mi sem jobb, mint kirándulni, barangolni. Mint azt már megszokhatták, ezúttal sem külföldön keresünk célpontot, hanem itthon.

bővebben ...
Bombajó Tisza-tó

Bombajó Tisza-tó

Nagy nyári hazai barangolásunk nem áll le természetesen, hiszen megannyi folt van még a térképen, amelyet nem fedeztünk fel a 4x4magazin.hu olvasói számára. Ha már beköszöntött a kánikula, ezúttal vízpartra megyünk. Mégpedig az ország második legnagyobb állóvizét, a Tisza­-tavat és környékét vesszük szemügyre, itt főleg az evezést kedvelők, valamint a bringázás szerelmesei tobzódhatnak.

bővebben ...
Kecsegtető Mecsek

Kecsegtető Mecsek

Tovább folytatjuk a nyári barangolásunkat az országban. Ezen a héten a Mecsekben nézünk szét. Pécs környéken a déli vidéken rengeteg lehetőség van a kirándulók és a kulturális látnivalókat kedvelők számára.

bővebben ...
Nyugati barangolás

Nyugati barangolás

A nagy nyári menetelésünk tovább folytatódik, ezen a héten is barangolunk az ország legszebb vidékeit felfedező sorozatunkban. Ezúttal a nyugati végekre megyünk, s az Alpokalját, valamint a Fertő-tó és környékét nézzük meg.

bővebben ...
Balatoni buli

Balatoni buli

Természetesen a kirándulók továbbra is számíthatnak ránk, hiszen folytatjuk országjáró barangolásunkat a legjobb helyek után kutatva.

bővebben ...
Portyázás a Bakonyban

Portyázás a Bakonyban

Itt a nyár és megállíthatatlanul tör előre az országban a 4x4.magazin.hu csapata, hogy a vakáció kezdete előtt feltérképezze a legjobb belföldi túrahelyeket.

bővebben ...
Bad Kissingen: színvonalas off road buli

Bad Kissingen: színvonalas off road buli

Idén is teljes közönség és a szervezők legnagyobb örömére, kasszasiker volt a nemzetközi off road kiállítás Bad Kissingenben. Európa legnagyobb ilyen jellegű eseménye vonzotta a látogatókat, a magyar körülményekhez szokott utazónak bizony tátva maradt a szája a németországi dzsemboritól.

bővebben ...
Bad Kissingen: egy vagyonért guruló lakások

Bad Kissingen: egy vagyonért guruló lakások

Lakókamionok és utánfutók - a Bad Kissingen-i off road kiállítás slágerei ezek voltak. Európa legnagyobb "szakmabeli" eseményén azonban elég sok gyenge minőségű szerkezetet is lehetett látni, holott az áruknak szinte csak a képzelet szab határt.

bővebben ...