Legfrissebb hírek ÚJ

Negyven éve 4x4-es a Fiat Panda: a 4x40°-re keresztelt ünnepi kiadásból 1983 darab készül – Galéria és Videó!

Negyven éve 4x4-es a Fiat Panda: a 4x40°-re keresztelt ünnepi kiadásból 1983 darab készül – Galéria és Videó!

Különleges kiadás a Fiat Pandából: a 2023-as 4x40°-nek hívott modellből mindössze 1983 darabot gyártanak – annak tiszteletére, hogy negyven éve készült el az első összkerekes példány a szériából. Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Svájcban kerül piacra.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Erdei utakon
Fiat Panda 4x40°: az aszfaltutak unalmas világa is elhagyható vele
Forrás: Fiat

Az olasz autógyártó, a Fiat az ikonikus 126-ost lecserélte 1980-ban, mégpedig Pandára. A házon belül Tipo 141 néven emlegetett első generációs modellt Giorgetto Giugiaro és Aldo Mantovani, az Italdesign két elismert szakembere jegyezte. Egészen 2003-ig valamivel kevesebb mint 4,5 millió példányt gyártottak és – akár hiszik, akár nem – volt még egy nagyon rövid élettartamú elektromos változat is, Panda Elettra néven.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Mellettem az utódom
A klasszikus Fiat Panda (balra) 1980-ban jelent meg, az első 4x4-es verzió pedig 1983-ban. Negyven év elteltével itt a limitált szériás Fiat Panda 4x40°
Forrás: Fiat

Giugiaro praktikus és egyszerű járműként jellemezte – a második generációból 2 168 491 darabot értékesítettek 2003 és 2012 között. A gyártás Lengyelországban zajlott, nem pedig hazai környezetben. A jelenlegi, harmadik generációs Panda nagy pompával gurult ki a nyilvánosság elé 2011-ben, kizárólag ötajtós ferdehátúként, akárcsak elődje. Tegyük gyorsan hozzá, mindegyik sorozat rendelkezik négykerék-hajtású változattal – az eredeti Panda 4x4 még 1983 júniusában jelent meg.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Menő
Az elefántcsont fehér az uralkodó szín az utasterében is
Forrás: Fiat

És most itt a limitált szériás, különleges kiadás! A Panda 4x40°-ből mindössze 1983 példányt gyártanak majd, ezek az autók négy európai piacra kerülnek: Olasz-, Francia és Németországba, valamint Svájcba. Utóbbi talán furcsa választásnak tűnhet, de ne feledjük, a hegyvidéki terep az, ahol a 4x4 bizonyosan érvényesülhet.

A Panda Cross 4x4-re épült különkiadás kizárólag fehér (hivatalosan Fiat Ivory) színben kapható. Az utastere is hasonló, elefántcsont színű betétek találhatóak az üléseken, ahogy a műszerfalon is, míg a kormánykerék és a belső ajtólap fekete. Az 1983-as modell sziluettjei kívül és belül egyaránt megjelennek, az ülések pedig dupla piros varrással rendelkeznek.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Bevált
A technika a Fiat Panda Cross 4x4-re épül
Forrás: Fiat

A Pandákra jellemző, hogy nincs központi kartámasz, amelyen a vezető jobb könyöke megtámaszkodhatna. A 7 hüvelykes érintőképernyős információs és szórakoztató rendszertől a vezetőülés kézi magasságállításáig, az elektromos és fűthető tükrökig, az automata légkondicionálóig, valamint a kormánykerék bőrborításáig, rengeteg cuccot zsúfoltak bele a csomagba.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A születési évfodulóra
Biztosra vehető, hamar gazdára talál az 1983 db ünnepi modell
Forrás: Fiat

Ami pedig a motorházat illeti: kéthengeres, turbós aggregátot kapott az autó, körülbelül 90 lónak az erejével és 145 newtonméteres csúcsnyomatékkal. A valamivel több mint 1100 kilogramm súlyú Panda 4x40° kizárólag hatfokozatú manuális váltóval vásárolható meg.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Dizájnos
Az üléseken is megtalálható a limitált kiadásra utaló jelölés
Forrás: Fiat

 

Forrás: youtube