Legfrissebb hírek ÚJ

2,5 milliárdért kelt el a dakaros Porsche

2,5 milliárdért kelt el a dakaros Porsche

Ezt az ikonikus terepautót tényleg aranyáron mérték... A Sotheby’s aukciós ház árverésén talált új gazdára egy Porsche 959 versenygép, amely az 1985-ös Dakar-ralin állt rajthoz, sőt szakaszt is nyert. Ám alaposan a pénztárcájába kellett nyúlnia a vevőnek: 6 millió dollárt, azaz körülbelül 2,5 milliárd forintot adott a gépért.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Terepralis gép
Az 1985-ös Dakaron vetették be ezt a 959-es modellt

1984-ben a francia René Metge egy Porsche 911-es vasat vezetve nyerte meg a világ leghíresebb és legnehezebb terepversenyét – a diadalt megismételte 1986-ban a 959-essel is. Ám utóbbi gépet egy évvel korábban is bevetette a csapat, csak éppen akkor még nem kísérte szerencse a szereplését.

959-es Dakar Porsche még soha nem került kalapács alá, úgyhogy érthető módon nagy volt az érdeklődés a masina iránt. Mindössze három készült belőle, plusz négy fejlesztési prototípus – most a 0100015 alvázszámú járgány gurult fel a dobogóra.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Ritkaság
Mindössze három készült belőle, plusz négy fejlesztési prototípus

A 400 lóerős (500 Nm) motor hajtotta Porsche érdekessége volt, hogy a két feltöltős turbórendszerben az egyik kis, míg a másik nagy fordulaton dolgozott, csökkentve az úgynevezett turbólyukat. Amíg a 911-ben magát a blokkot és a hengerfejet levegő hűtötte, a 959-nél az utóbbi feladatot folyadék végezte.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Állat!
Körülbelül 400 lóerős a két turbófeltöltős motorja

A végsebessége papíron ugyanúgy 210 kilométer/óra volt, mint az 1984-ben bevetett modelleké, de akadt olyan szakasz, ahol 240 km/ó felett repesztett.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Nagyon ment
Kétszáz kilométer/óra feletti csúcssebességre volt képes

 

 

Forrás: youtube