Legfrissebb hírek ÚJ

Az 1981-es Dakar óta nem nyúltak a Lada Nivához, amely most eladó

Az 1981-es Dakar óta nem nyúltak a Lada Nivához, amely most eladó

Első ránézésre olyan, mintha egy nukleáris háború túlélője lenne. Az egykori Szovjetunióban épült összkerekes Lada Niva egyébként tényleg egyfajta harctéren edzett, mégpedig az 1981-es Dakar-ralin, Afrikában, a Szaharában. Ám nem csak ez az egyetlen érdekessége: kiesése után nem nyúltak hozzá, vagyis még a sivatagi homok is rajta van a karosszériaelemein vagy éppen a belterében.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Eredeti állapot
Nem mozdították a Lada Nivát azóta, hogy az 1981-es Párzs-Dakart műszaki hiba miatt fel kellett adnia

A szoci terepjáró 1979-es, a gyári születése utáni második esztendőben vitte a fekete kontinensre a francia Francois Jeanson, aki a fiával ült benne az azóta a világ leghíresebb és legnehezebb terepviadalává váló esemény harmadik felvonásán.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Elképesztő
Ezen az autón még a több mint három évtizeddel ezelőtti szaharai homok is megtalálható

És most megvásárolható az autó, mégpedig abszolút az eredeti állapotában. Merthogy, ehhez a géphez tényleg nem nyúlt senki immáron harminchét éve. A páros műszaki probléma miatt feladni kényszerült a küzdelmet, hazaszállíttatta a 4x4-es Nivát, leparkolta és nem babrálta többet.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Időutazás
Micsoda matricák díszítik...

Az RM Sotheby's árverésén lehet licitálni a piros színű, 167-es rajtszámú Párizs-Dakar modellre, szakértők szerint úgy 55-83 ezer eurót, vagyis 17,8-26,8 millió forintot kell rászánnia annak a kocsira, aki szeretné hazagurítani.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Drága mulatság
18-27 millió forintnyi összeg körül találhat új tulajdonosra

A jármű tehát egyike volt annak a tizenkét darab Ladának, amelyek a párizsi Trocadérónál felvonultak. Az 1981-es Dakaron egyébként 169 autó, 15 teherautó és 106 motor állt rajthoz, 111 kocsi nem is érte el a szenegáli célt. Bizonyítandó viszont, hogy a szovjet vas strapabíró volt, az egyik Niva a harmadik helyen végzett...

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Beindul
Kicsit meg kell babrálni ugyan, de működőképes a modell

A megerősített felfüggesztéssel, bukókerettel, extra fényszórókkal, megnagyobbított üzemanyagtankkal ellátott járgányt Jeanson 2009-ben (a dakaros regisztrálást bizonyító dokumentumokkal, valamint a viadalon készült fotókkal együtt) eladta egy gyűjtőnek, és szeptember ötödikén immáron az új tulaj akar megszabadulni a legendától.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Ha mesélni tudna...
Ez a motor a szaharai levegőt szívta