Legfrissebb hírek ÚJ

Hardcore amerikai teherautó, amely a Szovjetunióban is szolgált és Sztálin is dicsérte – Videó!

Hardcore amerikai teherautó, amely a Szovjetunióban is szolgált és Sztálin is dicsérte – Videó!

Amikor a második világháború ikonikus 6x6-os katonai teherautói kerülnek szóba, általában a GMC CCKW jut eszünkbe. Ám nagyjából ugyanabban az időben jelent meg a Studebaker US6, amely 6x4-es és 6x6-os hajtásképlettel bírt, s még a Szovjetunió is vásárolt belőle.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
77 esztendős
Egy alaszkai teherautó roncstelepen találtak rá a működőképes Studebaker US6-ra

A 2,5 tonnás hasznos terhelésű GMC CCKW-t 1941-ben vezették be, több mint félmillió darab épült belőle, hivatalosan 1945-ig gyártották, de az 1950-es évekig használta a hadsereg. A US6 2,5 tonnás vontatót a Studebaker és a REO építette, a CCKW-hez hasonlóan 1941-ben mutatták be, és 1945-ig volt gyártósoron, de „csak” körülbelül 220000 darab gurult ki belőle az utakra.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Export
A Studebaker is volt szolgálatban, de nem csak Amerikában: a Szovjetunió is vásárolt belőle

A GMC CCKW volt az Egyesült Államok hadseregének „választott” 6x6 -os teherautója, a Studebaker US6-ot végül elsősorban exportra gyártották. Nem azért, mert gyengébb volt a vetélytársánál, leginkább azért, mert a GMC változat alkalmasabbnak bizonyult a nyugati fronton való bevetésre.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
GMC CCKW 6x6
A 2,5 tonna teherbírású teherautóból 500 ezer darab épült, ezt használta a második világháborúban az Egyesült Államok hadserege

A Studebaker teherautók közül sokat a Szovjetunióba szállítottak, ahol tüzérségi és páncéltörő ágyúk vontatására, valamint csapatok nagy távolságra történő szállítására használták. A teherautó robusztusságáról és megbízhatóságáról vált híressé, a legenda szerint maga Joszif Visszarionovics Sztálin, a kommunista ország első számú vezetője is elismerő levelet küldött Studebakernek.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Életre kelt
Csoda, hogy ez az US6 még működőképes

Néhány US6 teherautót az amerikai hadsereg is használt, azonban többnyire komolyabb építési projekteknél vetették be a hatalmas gépeket, például az alaszkai autópálya megalkotásánál. A gyártás leállítása óta eltelt 77 esztendő, ám vannak olyan US6-osok, amelyek a mai napig működőképesek. Ez főleg annak tükrében elképesztő, hogy ritkábbnak számított, mint a GMC CCKW.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Munkaeszköz volt
Az alaszkai autópályaépítésnél használhatták évtizedekkel ezelőtt, igáslóként

Az évtizedekkel ezelőtt leszerelt és rozsdásodni hagyott teherautók közül sok újra életre kelt. Vannak, amelyek túlélőként folytatják, míg mások restaurált klasszikusokká válnak. Most mutatunk egy 1945-ös kiadást, amely még simán működik. Ugyan lecsupaszították az Alaszkában talált matuzsálemet – minden bizonnyal igáslónak használták az Egyesült Államokkal összekötő autópálya építésénél.

Nem sok infó van róla, egy régi teherautókkal és építőipari gépekkel teli roncstelepen indították be. Lassú, hangos, és cseppet sem fenséges, de mégis jó érzés menet közben látni. Az eredeti Hercules JXD motor van benne: az 5,2 literes, soros, hathengeres aggregát újkorában 86 lóerős volt, ehhez párosult a 271 newtonméteres topnyomaték.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Viseltes
Lecsupaszították, tiszta rozsda, de nem adja fel, van még benne szikra

 

Forrás: youtube