Legfrissebb hírek ÚJ

Lovagkori páncélt pakolt a kerekekre a NASA

Lovagkori páncélt pakolt a kerekekre a NASA

Az Amerikai Egyesült Államok repülésügyi és űrhajózási hivatala, ismertebb nevén a NASA már régóta dolgozik a Mars-expedíció megfelelő járművén, ám bármilyen furán hangzik, a kerék strapabíróságának növelése jelenti az egyik legnagyobb gondot. Lehet, hogy csak mostanáig? Merthogy a szakeberek – legalábbis első ránézésre – lovagkori páncélzattal próbálkoznak...

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Red Planet Rover
A legújabb Mars-járó: az összkerekes járműhöz nagy reményt fűz a NASA
Forrás: NASA

Az úgynevezett láncmellény páncélzat segítségével a gumiabroncsok jóval nagyobb deformációt képesek elviselni, mint bármely más kerék. A tudósok szerint, teljesen egyértelmű, hogy ez lesz a megfelelő választás a Mars-projekt tökéletes kivitelezéséhez.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Új találmány
Ilyen láncos páncélzat borítaná a kerekeket
Forrás: NASA

Feltételezések alapján, a „Vörös bolygón” a sziklák különösen zömökök lehetnek, a láncos abroncs viszont rendkívül rugalmas. A nikkel-titán ötvözetből készült kerék akár tíz százalékos deformációra is képes anélkül, hogy elveszítené eredeti alakját.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Szuperabroncs
Akár tíz százalékos deformációra is képes, de nem veszíti el az eredeti alakját
Forrás: NASA

Nagy kérdés, hogy a következő Mars-járón már rajta lesznek-e a leginkább a lovagkori páncélzathoz hasonlító „láncos gumik”, ugyanakkor itt nálunk, a Földön is hasznosak lehetnek.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Lenne rá kereslet
A Földön is hasznát vehetnénk
Forrás: NASA

„A szuperelasztikus tömör abroncs a hagyományos, levegővel töltött, pneumatikus gumikkal egyenlő vagy inkább jobb teljesítményt nyújt, ráadásul kiküszöböli a kilyukadás lehetőségét, ezáltal javítja az autó biztonságát” – áll a NASA kommünikéjében.

 

Forrás: youtube, NASA