Legfrissebb hírek ÚJ

Tartós teszt: Continental TKC 70 – a kétéltű gumi

Tartós teszt: Continental TKC 70 – a kétéltű gumi

A gumigyártás terén óriási tapasztalatokkal rendelkező Continental egy olyan abroncsot akart megalkotni, amely off roadozásra is alkalmas és az aszfalton sem kopik túlságosan. Ráadásul nagyméretű túraendurók számára is használhatónak kellett, hogy legyen, szóval igazi jolly jokerre volt szükség.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Ezért nem is bízták a véletlenre a fejlesztést, hiszen a többszörös enduro- és motokrossz-világbajnok, valamint a Dakar-ralin ötödikként célba érő Richard Schalber segédkezett. A közös munka során arra próbáltak megoldást találni, hogy olyan legyen a futófelület, amelynek gyors az öntisztulása, így jól tapad és könnyen irányítható laza talajon.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Igen, ám, csak ennek az lehetne a hátránya, hogy egy nagyobb méretű és nehezebb motor könnyedén leradírozza a gumit az utcai használat során. Ezt kellett kiküszöbölni. Nem volt könnyű, de úgy tűnik, sikerült megtalálni az ideális megoldást. Ezen az abroncson egészen nagyméretű profilblokkok vannak, s ezek jól muzsikálnak aszfalton. Ez még önmagában kevés lenne, de a rézsútos elhelyezkedésüknek köszönhetően terepen is jól szuperálnak.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Én egy KTM 950 Adventure-ön próbáltam ki a gumit, amely rallymotor, tehát nem túl meredek villaszögével nagy tempóra lett kifejlesztve. Erre tökéletes is a gumi, mert kiváló az egyenes futása, annyira jól húz. Nem viccelek! Akinek van mersze hozzá, akár 160-nal elengedett kézzel is gond nélkül tud csapatni vele. Viszont a kanyarokban kifejezetten erőltetni kellett a vasat, hogy be lehessen fordulni vele. Ez nyilván a motor futóművének felépítése miatt van, viszont valószínűleg a modernebb, meredekebb villaszögű endurókkal jobban lehet boldogulni vele.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Mivel ennek az abroncsnak kifejezetten zárt mintázata van, tartottam tőle, hogy földúton hatalmasat fikázok majd! Meglepetésemre viszont szó sem volt erről, még az alföldi homokos úton is nagyon jól szuperált, s aszfalton vizes, csúszós felületen is zseniálisan tapadt. Már alig várom az esős időjárást, hogy sarazhassak egyet vele.

Jövő héten folytatjuk!