Legfrissebb hírek ÚJ

Intelligens napellenzőt készített a Bosch

Intelligens napellenzőt készített a Bosch

Az átlátszó felület automatikusan működik és csak azon a részen sötétedik el, ahol a nap sugarai a szemünkbe tűznének, így egyáltalán nem korlátozza a kilátást.

Komoly történelme van ennek a kiegészítőnek az autógyártásban, hiszen még 1924-ben egy Hathaway nevű úriember ötlete volt, hogy a Ford T-modellek szélvédőjére kívülről szereljenek napellenzőt. Aztán 1931-ben jött a változás, amikor ezek belülre kerültek. Sőt manapság már sminktükör is van bennük.

Képgaléria megtekintése (2 db kép)

Forrás: Bosch

Egy forradalmi újítás, amelyet a német Bosch talált ki és prezentált a Las Vegas-i elektrotechnikai show, a CES előtt, az intelligens napellenző, amely teljesen önmagától működik, sem a sofőrnek, sem az utasnak nem kell hajtogatnia. Ám ez még nem is lenne nagy durranás.

A csúcs ugyanis az a technológiában, hogy az átlátszó LCD felület jelenti tulajdonképpen a napellenzőt. Ez azonban hatszögletű részletekre van osztva, hogy ne legyen homogén a felület. És ennek köszönhetően jön a varázslat.

Ugyanis a Bosch napellenzőjének szenzorai érzékelik, ha nap sugaraival túlzott mértékben „érintkeznek”, így azok a hatszögek elsötétülnek és az emberi szem számára árnyékos felületet képeznek. Így nem kell az egész táblának takarni, ezáltal jobban ki lehet látni a kocsiból.