Legfrissebb hírek ÚJ

Múltidézés: amikor a Red Bull F1-es pilótái is Lada Nivával tiolták – Videó!

Múltidézés: amikor a Red Bull F1-es pilótái is Lada Nivával tiolták – Videó!

Igen, ilyen is volt. Miközben a 2018-as azerbajdzsáni Forma–1-es nagydíjra készült a mezőny, a Red Bull Racing akkori pilótái, a holland Max Verstappen és az ausztrál Daniel Ricciardo ellátogatott a Gobusztáni Nemzeti Parkba. S ha már ott járt a két versenyző, kipróbálta az exszovjet terepjáró, a Lada Niva utódát, a 4x4-et.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Na, mi legyen?
Daniel Ricciardo (balra) és Max Verstappen, az F1-es Red Bull ausztrál és holland pilótája itt még kicsit tanácstalannak tűnt...

Ilyen járgányt még az F1-es ászok sem láttak – nemhogy vezették volna. A Szovjetunióból 1991 kivált Azerbajdzsánban különleges programot találtak ki a pilótáknak. Az 1977 óta gyártott összkerekes terepjáró komoly mókázási lehetőségnek ígérkezett...

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Száguldás
Aztán belelendültek a versenyzők: a Lada Niva 4x4 bírta a gyűrődést

A korai és a mai modellek között kevés változás vehető észre. A Niva volt a világ egyik első önhordó karosszériás terepjárója – ez a konstrukció az alvázasokhoz képest könnyebb, jobb torziós merevségű.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Küzdelem
Folyamatosan előzgette egymást a két exszovjet terepjáró

A rögtönzött terepviadal helyszíne fantasztikus. A fővárostól, Bakitól mintegy hatvanöt kilométerre található Gobusztáni Nemzeti Parkban láthatóak a világörökség részének nyilvánított sziklarajzok, faragványok. A különlegességét növeli a környékbeli háromszáz iszapvulkán – a világon mintegy hétszáz ilyen képződmény van.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Jót szórakoztak
Ricciardo (balra) és Verstappen is élvezte a mókát

„Nagyon élveztük – nyilatkozta Max Verstappen. – Lenyűgöző helyen jártunk, csodálatos volt minden. A Lada is nagy élvezetet nyújtott, csak talán nem elég gyors.”

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Egyedi
Red Bull festésű Lada 4x4. Ilyet azért ritkán lát az ember

Ricciardónak viszont tetszett az egykori szocialista blokk terepszörnye, amely egyszerű szerzet, de strapabíró és jól birkózik meg az akadályokkal.
„Király volt – mondta Ricciardo. – Úgy gondolom, akadt egy-két meleg pillanat a verseny közben, de mindig nagy élmény, amikor Max mögöttem van.

 

 

Forrás: youtube