Legfrissebb hírek ÚJ

Világok meghódítása a célja a Yamaha új túraendurójának – Videó!

Világok meghódítása a célja a Yamaha új túraendurójának – Videó!

A szabadba, rázós terepre hív a Yamaha. Legalábbis, egyre közelebb a sorozatgyártáshoz a Ténéré 700 World Raid Edition prototípusa, amelyet legutóbb Ausztráliában nyúztak a japánok. A túraenduro komoly rajongói táborra tehet szert, ha begurul a piacra.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Kettős felhasználás
Aszfalton és a műút mellett is nyugodt szívvel használható a hamarosan megjelenő Yamaha Ténéré 700 World Raid Edition
Forrás: Yamaha

A Yamahának mindig fontos volt a túramotoros kategória, aztán a hetvenes években úttörővé vált az erős és könnyű, kettős célú motorkerékpárok fejlesztése terén. Többek között a Dakar-győztes modellek inspirálták a nagy sikerű XT600Z Ténérét – nem mellékesen a későbbiekben a Ténéré modellek nem csak Európában, de világszerte rendkívül kelendőek voltak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Tapasztalat
A Dakar-győzelmek alatt felhasznált fejlesztéseket átültették az utcai modellekbe is
Forrás: Yamaha

A Dakar-ralik remek tesztlehetőséget is biztosítottak:

A fejlődési szakasz állomáspontjai között muszáj megemlíteni az XTZ750 Super Ténérét és az XTZ660 Ténérét, hiszen ezek a modellek kiváló választásnak bizonyultak az olyan, nagy távolságokat megtevő motorosok számára, akik számára a teljesítmény, a minőség, a tartósság és a megbízhatóság is fontos tényező volt.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Minden terepre
A gyártó szerint az ausztrál, az amerikai, az afrikai és az európai tesztek is bizonyították, rendkívül strapabíró a márka új túraendurója
Forrás: Yamaha

Nos, most pedig itt van a „középsúlyú kategóriás”, kettős célú Ténéré 700 World Raid Edition. A két esztendővel ezelőtt megvillantott T7 Concept továbbgondolt változata az MT-07-ben bevált 689 köbcentiméteres, kéthengeres motort kapta meg. A gyártót az a cél vezérelte, hogy aszfalton és a műút mellett is hosszabb távon lehessen használni a gépet.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Fejlődési szakasz
A két esztendeje bemutatott T7 Concept továbbfejlesztett változata 689 köbcentiméteres blokkot kapott
Forrás: Yamaha

Az acél vázát újratervezték és a kulcsfontosságú pontjait megerősítették annak érdekében, hogy optimális legyen a kettős felhasználásra. A strapabíró enduróra fordított első villa és monoshock hátsó felfüggesztés került. A T7-hez képest alacsonyabban van az ülése, az oldalpaneleken kívül az első sárvédő és az egyrészes farokidom is karbonból készült, a fejidomba pedig egy Dakar-rali verseny-motorkerékpár által inspirált négyprojektoros fényszórószerelvényt tettek.

A Racing Blue (kék) és Silver (ezüst) festésű, karbon burkolati elemekkel csábítóbbá varázsolt Yamaha műszerfala rendkívül informatív és átlátható. Az volt többek között a lényeg a tervezésénél, hogy a motoros könnyedén megtalálja és leolvashassa menet közben például a navigációs eszközöket.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Szerethető
A motort úgy építették, hogy könnyű legyen a kezelhetősége és folyamatosan engedelmeskedjen „gazdájának”
Forrás: Yamaha

 

Forrás: youtube, Yamaha