Legfrissebb hírek ÚJ

A sárban ragadt a terepezni vitt Rivian R1S

A sárban ragadt a terepezni vitt Rivian R1S

A Rivian az R1S-t és az R1T-t összkerekes elektromos „kalandjárművekként” forgalmazzák, és a vásárlók szeretik is kipróbálni, hogy vajon mire képes az aszfaltutak elhagyása után a jármű. Viszont a nagy sarazásban előfordulhat, hogy a természet győz és mi húzzuk a rövidebbet – ahogy történt az a minap, egy elhagyatott bányató partján…

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Terepjáráshoz hangolva
A Rivian R1S-t és az R1T-t úgy hirdetik, hogy kalandmodell

A tulajdonos kénytelen volt magára hagyni a Rivian R1S-t a tó partján, miután elakadt a sárban. Hiába, az „off road láz” felülírta a józan gondolkodást, s elég súlyos következményei lettek a kalandozásnak. Nyilvánvalóan az is érthető, ha nem bírt magával a sofőr, hiszen a Rivian csak a közelmúltban kezdte meg az R1S SUV szállítását és hosszú a várakozási idő. Aki hozzájut végre, szeretné tesztelni.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Tengelyig merült
A bányató partjának mély sara túl nagy akadály volt

Azoknak, akik birtokolni akarják az elektromos modellt, két választásuk van: sokáig, akár éveket várnak, amíg a szeretett elektromos autót kézbesítik, vagy jelentős összeget ráfizetnek az alapból sem éppen olcsó vas árára. Csak érzékeltetésképpen, a „mezei” Rivian R1S 72500 dollárba (27,2 millió forintba) kerül, az Adventure felszereltségűért már 78 ezer dollárt (29,3 millió forintot), a full extrás Launch Edition modellért 90 ezer dollárt (33,8 millió forintot) kérnek.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Nagy a baj
A nagy erőlködésnek nyögés lett a vége: teljesen elásta magát a Rivian

Egy évvel ezelőtt, amikor a Broncót ugyanilyen lehetetlen volt beszerezni, mint manapság a Rivian R1S-t, az egyik tulajdonos ugyancsak sarazni vitte a várva várt Ford terepjáróját és tönkre is tette a váltóját, mert nekiment valaminek. Valószínűleg egy nagyobb szikladarabnak, ami megbújt a felszín alatt, s az ütötte meg.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Sérülés
Valószínűleg kötéllel akarták kirángatni, az elszakadt és akkor tört be a hátsó ablak

Lehet, a Rivian gazdája nem hallott az esetről… Minden bizonnyal azért vitte le a vízpartra a frissen átvett autót, hogy kipróbálja, mennyire bírja a terepezést. A mókázásnak aztán nem lett jó vége, az akár 800 lóerő feletti csúcsteljesítményre képes, több mint 1200 newtonméteres topnyomatékot leadó elektromos SUV elakadt a mély sárban. A járműről készült fotókból látszik, hogy őrülten küzdött a Rivian, forogtak a kerekei, hogy tapadást találjanak a puha talajban – sikertelenül, mivel inkább még jobban elásta magát.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Mókázás
Amikor még csak saras volt az R1S és nem a sár foglya

Ráadásul úgy tűnik, a hátsó ablak is betört. Valószínűleg megpróbálta kihúzatni a gépet kötéllel a tulajdonosa, de elszakadhatott az eszköz. A legrosszabb az egészben az, hogy a sár később teljesen megfagyott – könnyen lehet, speciális, akár katonai gépre volt szükség, hogy kiszabadítsák az R1S-t a fogságból.