Legfrissebb hírek ÚJ

Magyar megfigyelőautók a hadikiállításon

Magyar megfigyelőautók a hadikiállításon

Tavaly a párizsi Eurosatoryn, a világviszonylatban legnagyobb, legmonumentálisabb védelmi, biztonságipari és katonai kiállításon aratott nagy sikert a Sandlander és a Pro Patria Electronics „cserkésze”, a határőrizetben (is) bevethető Toyota Land Cruiser HZJ78 Scout, idén pedig a londoni DSEI (Defense & Security Event) expón kápráztathatják el az érdeklődőket a magyarok.

Csak érzékeltetésül, hogy mekkora eseményekről van szó. Párizsban 56 ország 1572 kiállítója volt jelen az egyhetes eseményen, 151 nemzet 57018 látogatója, valamint 1018 újságíró nyert bebocsátást. Igen, a megfogalmazás nem túlzás, merthogy nem lehet csak úgy, az utcáról betévedni, ez nem a prospektusgyűjtögetők találkozója volt.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
Extrém jármű
Különleges gépekből Párizsban sem volt hiány
Forrás: DSEI, Sandlander

Folytatva a sort, 94 ország 213 hivatalos küldöttsége, 827 VIP-személye érkezett a francia fővárosba, többek között védelmi miniszterek, miniszterhelyettesek és államtitkárok jelezték részvételüket. Különböző fegyveres erők és hadseregek vezérkari vezetői utaztak el az Eurosatoryra. Összesen 80 konferenciát tartottak a néhány nap alatt.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
Tömeg
Idén 34 ezer látogatóra számítanak Londonban
Forrás: DSEI, Sandlander

London is hasonló kaliberű helyszín. A magyarok területmegfigyelést forradalmasító terepjárókkal érkeztek – az országunkból egyedüliként kaptak meghívót az 1600 kiállító közé a stratégiai partnerek. A teljes védelmi szektor legújabb eszközeit és rendszereit bemutató kiállításon 40 ország képviselteti magát, a szemináriumok előadói között miniszterek, katonai elöljárók, biztonságtechnikai szakemberek és ipari szereplők vannak. A szervezők idén 34 ezer látogatóra számítanak.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
Híres
A legnevesebb gyártók mutatják be katonai járgányaikat
Forrás: DSEI, Sandlander

A Sandlander hernádi bázisán készült speciális Toyota Land Cruiserek gyakorlatilag mozgó megfigyelő állomásként funkcionálnak: egy radar, egy nappali, egy éjszakai és egy hőkamera alapján kapnak képet a környezetről. A legfrissebb fejlesztés pedig már a környékbeli drónok felderítésére is alkalmassá teszi a járműveket.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
Cserkész
Tavaly, a párizsi kiállításon is nagy sikert aratott a Sandlander cserkésze, a Toyota Land Cruiser Scout
Forrás: DSEI, Sandlander

Az autóba integrált rendszer azért jelent áttörést, mert hasonló feladatokat eddig nem tudtak 7,5 tonna alatti monstrumokkal megvalósítani. A 3,5 tonnás terepjárók azonban igazolták, hogy a nagy mennyiségű elektronika és a hozzá kapcsolódó megfigyelő állomás egy „kisebb” autóba is telepíthető, miközben annak terepjáró képessége nem csorbul, sőt még javul is. Ez a tudás továbbra is csak Magyarországon van meg.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
Kis helyen
A csúcstechnika elfér a terepjáróban - ez a tudás továbbra is csak a magyarok birtokában van
Forrás: DSEI, Sandlander

A Kaszpi-tenger melletti egyik országban gáz- és olajvezetékek őrzésére már használják is a gépet, igazi különlegessége, hogy nehéz kiszúrni, mert olyan, mint egy hagyományos expedíciós jármű. A világ egyik legnagyobb hadiipari cége gyártja a benne található technikát, a magyarok a „hardvert” biztosítják.
A hadiipari kiállításon egyébként többek között olyan gyártók szerepelnek, mint az MAN, a Mercedes, a Volvo, a Tatra és a Renault. Tényleg nem túlzás, amelyik vállalat számít a szegmensben, az képviselteti magát. Tankok, páncélozott járművek, teherautók, fegyverek, rakéták, kések, kommunikációs rendszerek, egyenruhák, logisztikai felszerelések, szimulációk, orvostudományi, katasztrófavédelmi és biztonságtechnikai bemutatók tették/teszik rendkívül színessé a szeptember tizenötödikéig tartó programot.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
Furcsa szerzet
Ilyen monstrumok is láthatóak a kiállításon
Forrás: DSEI, Sandlander