Legfrissebb hírek ÚJ

A saját maga által tervezett Land Rover Defenderrel kísérik utolsó útjára Fülöp herceget

A saját maga által tervezett Land Rover Defenderrel kísérik utolsó útjára Fülöp herceget

II. Erzsébet királynő férje, Fülöp, Edinburgh hercege 2021. április 9-én hunyt el, 99 évesen. Az utolsó kívánságának egyike az volt, hogy egy speciális Land Rover Defenderrel szállítsák majd el a koporsóját a windsori kastélyba, a Szent György kápolnába.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Halottaskocsi
Ez a speciális Land Rover Defender viszi majd a koporsót

A Land Rover még 1948 tavaszán, az amszterdami autóshow-n mutatta be a Defender elődjét, a Series I modellt. S még ugyanebben az esztendőben II. Erzsébet királynő édesapja, VI. György király megkapta a típus századik darabját ajándékba, Vagyis, a brit uralkodói család és a világhírű brit vállalat együttműködése már régóta, a kezdetektől tart. Egészen 2016 februárjáig gyártották a „Védőket”, de miután nem felelt már meg a közlekedés-biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak, nyugdíjazták, s 2019 őszén mutatkozott be az új Defender. Ám ez nem azt jelenti, hogy a régi, klasszikus terepjáró a feledés homályába veszett volna.

Fülöp herceg kívánságának megfelelően egy módosított, a hadsereg zöld színét (Dark Bronze Green) kapó Defender TD5 130 terepjáró vesz részt a szertartáson – maga II. Erzsébet volt férje is szerepet vállalt a tervezésében. Még 2003-ban, 82 évesen kezdett el dolgozni egy Land Rover Defender TD5 130 restaurálásában, újjáépítésében, és 2019-ben, 98 évesen fejezte be. A hátsó részét úgy módosították, hogy rá lehessen helyezni a koporsót, vagyis a herceg megtervezte a saját halottaskocsiját.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Egyedi tervek alapján
Fülöp herceg is részt vett a tervezésében, a hátulját úgy alakították ki, hogy elférjen rajta és biztonságban megtartsa a koporsót

Érdekesség, hogy két további tartalékjármű is készenlétben áll majd a szombati szertartáson, ha az eredetileg kijelölt Land Roverrel bármi történne.
„Kiváltságosnak érezzük magunkat, hogy ilyen hosszú és boldog együttműködésben vehettünk részt az edinburgh-i herceggel, több évtizeden át. Megtisztelő, hogy az általa tervezett Land Rovert használják majd a temetésen” – mondta Thierry Bollore, a Jaguar Land Rover vezérigazgatója.

 

 

Forrás: youtube