Legfrissebb hírek ÚJ

Hátul is van szeme a Dodge rendőrségi elfogójának

Hátul is van szeme a Dodge rendőrségi elfogójának

A háta mögötti területet is figyeli a Dodge Charger Pursuit – vagyis elfogó – járőrautó. Az összkerekes modellt komoly védelmi rendszerrel látták el, így csökkentve annak a veszélyét, hogy a zsarukat valaki lesből megtámadja. Az Egyesült Államokban immáron tízezer modellbe került bele a biztonsági csomag.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Rendszeresített
A Dodge Charger az egyik legsmertebb amerikai rendőrségi modell
Forrás: Dodge

Amerikában nem gond a rendőrségi autópark modernizálása, nem sajnálják rá a pénzt. Nincs központi beszerzés, így a gyártók nagy harcban állnak, hogy minél komolyabb és jövedelmezőbb részt szakítsanak ki a piacból. A Dodge mellett a Chevrolet és a Ford is kínál zsaruvasakat – korábban a Ford Explorer Interceptor volt a legkelendőbb.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Fő a biztonság!
Fontos szempont a gyártásnál, hogy védelmet nyújtson a benne ülő rendőröknek
Forrás: Dodge

Érthető, ha a Fiat Chrysler Automobiles folyamatosan igyekszik újítani. A Dodge szabványtartozékként kínálja a járműveihez a frissített technológiát – a biztonsági cucc célja, hogy segítséget nyújtson a rendőrök számára, képesek legyen észlelni az egyébként rejtett veszélyeket.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Figyel
Érzékeli, hogy van-e a kocsi mögött mozgás, vészhelyzet
Forrás: Dodge

Ha mozgást érzékelnek a szenzorok a kocsi hátuljánál, hangjelzés hallatszik, amely figyelmezteti az egyenruhásokat a potenciális veszélyre. A hátsó kamera aktiválásával az autóban ülők a monitor segítségével láthatják, ki áll a vas mögött, és mire készül.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Jelez
A monitor segítségével látják a zsaruk, mi történik a jármű környezetében
Forrás: Dodge

A rendszer beprogramozható, így például a vészhelyzet észlelése után az ajtók automatikusan bezáródhatnak, az elülső ablakok felhúzódhatnak, a hátrameneti lámpák bekapcsolhatnak, és a hátsó lámpák felvillanhatnak.
„Kötelességünk figyelni azokra a férfiakra és nőkre, akik minden nap védelmeznek minket. A mi hőseinkre. Örömmel tudatjuk, immáron tízezer rendőrségi autóban van a hátulról érkező támadások elkerülését észlelő rendszer" – olvasható az FCA közleményében.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
HEMI, V8
A Dodge Charger Pursuitban 5,7 literes motor üvölt: 360 lóerő a csúcsteljesítmény, 530 Newtonméter a topnyomaték
Forrás: Dodge

A Dodge Charger az egyik legismertebb rendőrségi szedán az Egyesült Államokban. A jármű elejében klasszikus, 5,7 literes, HEMI V8-as motor dolgozik, a csúcsteljesítmény 360 lóerő, a topnyomaték 530 Newtonméter. A nyolcfokozatú automataváltóval ellátott gép fékjei túlméretezettek, a gyárinál nagyobb az olajhűtője és a vízpumpája, 4x4-es hajtással és aktív összkerék-kormányzással van ellátva.

 

 

Forrás: youtube, Dodge