Legfrissebb hírek ÚJ

Bevetésen az új katonai Humvee

Bevetésen az új katonai Humvee

A Humvee ikonikus terepjárója az amerikai hadseregnek, de eljárt felette az idő és bizony eléggé sebezhető volt a robbanóanyagokkal, a kézifegyverekkel szemben. Így fejleszteni kellett.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Az AM General, amely az eredeti HMMWV-t, azaz Humveet, köznéven a katonai Hummert gyártotta, nem akart lemondani a zsíros üzletről. Hiszen a hadsereg időközben a több cég által is gyártott MRAP rendszerű szállító teherautókra kezdte leváltani a régi vasakat.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

A Hummer gyártójának szerencséjére, ez nem minden téren tudja kiváltani az ő verdájukat, így volt ok a fejlesztésre és el is készült az NXT 360 nevű új verzió, amelynek új páncélzata B7-es ballisztikai védelemmel rendelkezik, ellenáll az AK-47-es és M4-es gépkarabély lövedékeinek is.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Emellett a kritikus pontokon, az aknák elleni védekezés szempontjából az első és hátsó tengely valamint a padlólemez pajzsát is megacélozták. Így már a taposóaknák és a kézigránátok sem jelenthetnek komoly veszélyt az NXT 360-asra.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Persze ennyi plusz teherhez erősebb motor is kellett, nehogy egy vánszorgó monstrum legyen az új katonai Hummer. Ezért fejlesztették a 6,4 literes egységet, amely az eddigi 190 lóerős csúcsteljesítmény leadása helyett már 250-et képes leadni, a maximális nyomaték pedig 624 Nm. Kérdés, mennyire válik majd be?