Legfrissebb hírek ÚJ

Bevetésre kész a Humvee utóda – Videó!

Bevetésre kész a Humvee utóda – Videó!

Az Egyesült Államok hadserege hamarosan beveti a Ground Mobility Vehicle (GMV) néven emlegetett összkerekes terepjáróját, amely két esztendővel a tervezett premier előtt veheti fel a küzdelmez az ellenséges csapatokkal. Ez lenne a legendás Humvee egyik korszerű utóda?

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Minden terepre
A tesztek során hóban, mínuszos hidegben is kipróbálták a Ground Mobility Vehicle-t

A US Army hivatalos lapja számolt be a fejleményekről. Előreláthatólag 2019-ben már éles bevetésen vehetnének részt a strapabíró járművek, első lépésként 1700 darabot kapnának meg a különböző egységek.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Könnyen hordozható
A levegőben szállítva is a célterületre vihető

A könnyűszerkezetes terepjárót a levegőből is a célterületre lehet juttatni, azaz szállíthatóak lesznek CH-47-es helikopterrel ugyanúgy, ahogy C-130 Hercules géppel. A GMV-k akár kilenc katonának is helyet biztosítanak.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Olajkályha
2 literes, 195 lóerős turbódízel motor dolgozik benne

A jármű a General Dynamics és a Flyer Defense által kifejlesztett Flyer Advanced Light Strike Vehicle platformon alapul. Az autó 2 literes, DOHC, turbós dízelmotorral működik, amely 195 lóerős, a masina végsebessége 153 kilométer/óra.

57586

A harci használatra vonatkozó előírásoknak megfelelően többféle fegyverzettel ellátható. A fő fegyvertorony 360 fokos tűzálló védelmet kapott – felszerelhető M230-assal, Gau-19-cel vagy 30 milliméteres MK44-essel.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Védelem
A 71 millió forintnyi összegbe kerülő gép többféle fegyverzettel is ellátható

A terepjáró teljesítménye megdöbbentő. A GMV képes megmászni a 60 fokos emelkedőt, de átmegy a 76 centiméter mély vízen is. A terepszöge 55,5 és 53,1 fok. Az ára 271 ezer dollár, azaz körülbelül 71 millió forint.

 

 

Forrás: youtube