Legfrissebb hírek ÚJ

Hatkerekű EV-tűzoltót csináltak egy Toyotából

Hatkerekű EV-tűzoltót csináltak egy Toyotából

Statisztikailag az elektromos autók sokkal kisebb valószínűséggel gyulladnak ki, mint a belső égésű járművek, de ha mégis tűz keletkezik, azt a tűzoltóknak általában nehezebb eloltaniuk. Egy angol cég kifejlesztett egy speciális EV-oltó vasat.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Hiload

Egy brit mérnöki cég tervezett egy teljesen radikális Toyota Hilux-alapú munkagépet, kifejezetten az EV-tüzek oltására! A Hiload a japán pickup, amelynek alvázát úgy bővítették ki, hogy 6x6-os hajtásláncot tudjon befogadni. Ugyanis ennek a cuccnak hat kereke van. A plusz kerekek és a megerősített alváz lehetővé teszi, hogy a teherautó több mint 3 tonna hasznos terhet cipeljen.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Hiload

Erre azért van szükség, mert felpakolták a hátára a ColdCut „Cobra” tűzoltó rendszer szállításához. A rakodótér is megnőtt 123 centivel. Elég ránézni erre a fantasztikus tűzoltóautó moduláris kialakításra, és látható, milyen lehetőségek rejlenek az új Toyota Tacomában. Az extra tengely sem akadály.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Hiload

És mitől speciális EV oltó ez a vas. Nos, Cobra Ultra High Pressure Lance vagy „UHPL” rendszer egy vízben felfüggesztett csiszolóelemet használ, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre homokfúvóként és tűzoltóként is működjön. A csiszolóanyag lehetővé teszi, hogy az UHPL lyukat vágjon a jármű padlólemezén, és 4 351 psi nyomáson vizet fecskendezzen az EV akkumulátor moduljának burkolatába. A Svéd Polgári Vészhelyzeti Ügynökség független tesztet végzett, amely kimutatta, ez a rendszer 10 perc alatt és mindössze 238 liter vízzel - ez a tartálykapacitásának mindössze 20 százaléka - képes megakadályozni az akkumulátorcellák tüzének terjedését.