Legfrissebb hírek ÚJ

Hidrogénes holdjárót épít a Toyota

Hidrogénes holdjárót épít a Toyota

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) és a világ leginnovatívabb autógyártója hivatalosan is együtt dolgozik egy nagyszabású projekten, amelynek célja a Holdra szállás.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Toyota

A JAXA és a Toyota még intenzívebben dolgozik egy már folyamatban lévő projekten, amelynek célja egy ember által vezetett, túlnyomásos kabinnal épített és üzemanyagcellás technológiával hajtott holdjáró megtervezése.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Toyota

„Az autóipar már régóta használja a szülőváros és a szülőhaza fogalmait. Mostantól kezdve azonban – az egyre égetőbb környezetvédelmi kérdések nyomán – ugyanilyen fontossá válik majd a szülőbolygó fogalma is. Hiszek abban, hogy iparágunk képes lesz túllépni az országok és régiók jelenleg használatos keretein, és jelenlegi szerepét átértékelve hamarosan ugyanilyen fontosnak tartja majd részvételét a nemzetközi űrkutatásban – mondta Akio Tojoda, a Toyota világszintű elnöke.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Toyota

„Az ember által vezetett, túlnyomásos utasterű holdjárók fontos szerepet játszanak majd a Hold felfedezésében, amire szerintünk a 2030-as években kerülhet sor. Célunk, hogy 2029-ben az űrbe juttassunk egy ilyen járművet. Ahhoz, hogy az ember alaposan felderíthesse ezt az égitestet, szükség lesz egy túlnyomásos fülkével ellátott járműre, ami ilyen viszonyok közt is képes megtenni több mint 10.000 kilométert” – mondta Kojcsi Vakata a JAXA alelnöke. 

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Toyota

A holdjáró előzetes műszaki paraméterei már ismertek: a hosszúsága 6 méter, a szélessége 5,2 m, a magasság: 3,8 m. A belső tér mérete 13 köbméter, és két ember – vészhelyzetben négy – szállítására alkalmas.