Legfrissebb hírek ÚJ

Kőkemény szovjet terepjáró: 4x4-es Volga – Videók!

Kőkemény szovjet terepjáró: 4x4-es Volga – Videók!

A szovjet járműipar remeke, a Volga, amolyan státuszszimbólum volt az átkosban. Kevés embernek adatott meg, hogy a nagy, hajószerű autóval furikázzon, ráadásul a híre sem volt túl szívmelengető, hiszen mindenki rettegett, hogy a belügyesek függönyözött hodálya egyszer érte is elmegy. Ám azzal tisztában voltak, hogy készült belőle terepes változat is?

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Ritkaság
Mindössze öt darab összkerekes Volga készült

Sorozatgyártása ugyan nem került sor, mindössze öt darab épült belőle, de mégis, kuriózumnak számított. Vagy inkább fogalmazzunk úgy, számított volna, ha a halandó egyáltalán láthatott volna ilyesfajta járgányt. Merthogy az 1973-ban és 1974-ben kikerülő 4x4-es GAZ 24-95 fedőnevű furcsaságról csak kevesen tudtak.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A pártvezető kedvence
A megemelt hasmagasságú, robusztus autóból Brezsnyev is megtartott egyet

Hármat kapott belőle a honvédelmi tárca, kettőt pedig a Szovjetunió akkori vezére, első számú politikai vezetője, a kocsikat mániákusan gyűjtő Leonyid Iljics Brezsnyev elvtárs. A 4,735 méter hosszú, 1,8 méter széles, 1,490 méter magas, 2,8 méter tengelytávolságú, úgy 1420 kilogrammot nyomó Volgát kicsit átalakították, amolyan öszvért csináltak belőle, s már készen is volt az összkerekes gép.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Nem szép, de kemény
Nem csak a közúton, de a terepen is jól muzsikált

Íme, egy utód:

Mivel, vadászni nem csak a nyugati elnyomók, hanem a kelet-európai politikai elit is szeretett, muszáj volt egy olyan járgányt létrehozniuk a szovjet tervezőmérnököknek, amely kényelmet nyújt a benne ülőknek, de árkon-bokron is átmegy, ha éppen üldözőbe kell venni a vacsorára valót.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Dagonya
Íme a bizonyíték, hogy bírja a terepezést

A mai kornak megfelelően átalakítva, de akció közben:

Igazából sok panasz nem is érkezett rá, elég jól bírta a gyűrődést, viszonylag megfelelően vette az erdőben található akadályokat, ám sorozatgyártásra mégsem találták alkalmasnak a sima, utcai verziónál nagyjából kilencven kilogrammal súlyosabb kocsit.

 

 

Forrás: youtube