Legfrissebb hírek ÚJ

Mesterséges intelligencia ellenőrzi az amerikai harckocsikat

Mesterséges intelligencia ellenőrzi az amerikai harckocsikat

Az Egyesült Államok hadserege a mesterséges intelligenciát veti be, hogy észlelje a speciális járművek alkatrészeinek hibáit. Ezzel azt próbálják megakadályozni az amerikaiak, hogy bevetés közben mondjon csődöt a csúcstechnika.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Fontos
A Bradley harci járműből eddig több mint 6700 darabot építettek. Ez az egyik legelterjedtebb modell

Nyilvánvaló, azzal nincs mit tenni, ha az adott harci jármű megsemmisül az akcióban, de az nagy segítség, ha egy rendszer folyamatosan ellenőrzi például a harckocsi alkatrészeit és értesítést küld az esetleges részhibákról. Úgy tűnik, az ipari felhasználásra szánt mesterséges intelligencia tökéletes megoldás lehet a problémára.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Karbantartás
A mesterséges intelligencia bevetésével kiküszöbölhetőek a meghibásodások

Speciális szoftverek fejlesztésére szakosodott cég nyert 1 millió dolláros, azaz körülbelül 357 millió forintos megbízatást, hogy lássa el a megfelelő rendszerrel a 6,55 méter hosszú, 3,6 m széles, 2,98 m magas, 27,6 tonnát nyomó Bradley Fighting Vehicles harckocsit.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Akcióban
A cél az, hogy a legfontosabb pillanatokban se hagyja cserben a jármű a katonákat

A cél a hibák előrejelzése, a nem tervezett karbantartási munkálatok csökkentése és a javítási műveletek hatékonyságának javítása. A rendszer egyébként már telepítve van különböző ipari ágazatokban és rengeteg üzemórát „gyűjtött” össze.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Időzítés
A nem tervezett karbantartási órák száma is lecsökkenthető lenne

A Bradley harci járművet 1981-ben vezették be, s azóta több mint 6700 darab készült belőle, természetesen több változatban. Jelenleg egyike a legszélesebb körben használt katonai gépeknek, a világ több pontján lát el békefenntartó, illetve harci feladatokat.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Fontos harci eszköz
Békefenntartó és harci feladatokra is használják a Bradleyt

„A hadsereg rendelkezik a legkifinomultabb és legfontosabb eszközökkel, amire a nemzetbiztonsági kérdésekben támaszkodhatunk – nyilatkozta Ganesh Bell, a szoftverfejlesztő cég elnöke. – A mesterséges intelligencia használatával elérhetjük, hogy a Bradleyk mindig készen álljanak, ne jelentsen gondot, ha a bevetésükre van szükség.