Legfrissebb hírek ÚJ

Továbbra is a Humvee a tuti katonai gép – Videó!

Továbbra is a Humvee a tuti katonai gép – Videó!

Ugyan az amerikai hadsereg már elkezdte az összkerekes ikon, a HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, vagyis Nagy Mozgékonyságú Többcélú Kerekes Jármű) nyugdíjaztatását, de továbbra is érkezik megrendelés a páncélozott terepjáróra. A szövetséges haderők ugyanis bíznak benne.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Nyolcvanas évek közepe
Több mint három évtizede gyártja az AM General a Humvee-t, legalább száznegyvenezer áll szolgálatban az amerikai hadseregben

A 4,57 méter hosszú, 2,18 m széles, 1,83 m magas, 3,3 m tengelytávú, 4672 kilogramm súlyú független felfüggesztésű 4x4-es modellt az AM General 1984 óta gyártja.
Az amerikai katonák körében a beceneve – a mozaikszó kiejtése után – Humvee lett, ez ma már levédett márkanév. A jármű robusztus felépítése, szerkezeti egyszerűsége és nagy teherbírása miatt hamar tiszteletet és megbecsülést vívott ki.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Népszerű
Nem csak a tengerentúlon, de más országok hadseregében is előszeretettel alkalmazzák

Az amerikai haderők közkedvelt alaptípusává vált, a legdurvább terepakadályokon is simán átverekszi magát (elöl 54, hátul 38 fokos a terepszög, 43 centiméteres a hasmagasság, kiegészítőkkel 1,52 m-es a gázlómélység), ráadásul több mint harmincféle változatban készül.
Először 6,2 literes, V8-as dízelmotorral, később 6,5 l-es, nyolchengeres turbódízel aggregáttal ellátott technika 190 lóerős, a csúcsnyomatéka 515 newtonméter. Maximális terheléssel úgy 90 kilométer/órás átlagsebességre képes, a csúcstempója 113 km/ó.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Nincs akadály
Megbízható, strapabíró és remek terepképességekkel van megáldva

A világ főleg a kilencvenes esztendők elején, az Öbölháborúban ismerte meg a HMMWV-t, hiszen a televíziós csatornák minden nap mutatták a Kuvaitot megszálló irakiak elleni offenzíva során.

Ám hiába a nagy népszerűség, az idő eljárt a gép felett – a fejlesztések elérték a maximumot, már nem lehetett biztonságosabbá és mozgékonyabbá tenni a járművet, s az amerikai hadsereg vezérkara úgy döntött, jobb autóra lesz szükség.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Mellettem az utódom
A HMMWV (balra) és az Oshkosh: az utód jóval korszerűbb, de úgy tűnik, a Humvee-nek sem járt még le az ideje

Ekkor került képbe az 1917-ben alapított Oshkosh Corporation, amely elnyerte a jogot egy szupertitkos pályázaton, hogy terepjárókat gyártson a Humvee-k utódlására. A körülbelül 5 tonnát nyomó monstrumból többféle változat készült, például két- és négyszemélyes verzió, olyan páncélzattal, amelyet a kisebb harckocsik is kapnak.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Oshkosh
Olyan páncélzatot kapott, mint a kisebb harckocsik

Teljes körű védelmet nyújt a benne helyet foglalóknak, a lövedékek ellen éppúgy, mint az aknákkal és a pokolgépekkel szemben. Legalább 6 literes, mindenféleképpen V8-as motor dolgozik benne, és természetesen összkerékhajtással rója a kilométereket.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Terepjáró
Az utód kiváló terepképességű és védelmet nyújt az aknákkal, a pokolgépekkel, valamint a lövedékekkel szemben

A cél az, hogy idővel mind a 140 ezer HMMWV-t szeretnék lecserélni a harci terepesre, amelyet helikopterrel és repülővel is lehet szállítani, ejtőernyővel a célpontnak kijelölt területre dobható.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Kőkemény
Az Oshkosh több mint öt tonnát nyom, ennek ellenére elég fürge és ügyes

A vas olyan brutális szilárdságú, hogy a betonfalon is átmegy, a speciális szigetelése és a gázlómélysége miatt a folyóátkelések szintén megoldhatóak a segítségével.

Ám térjünk vissza a Humvee-ra, amelyből Hummer néven polgári verzió is készült – a népszerű színész és kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger hathatós közbenjárására.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Lobbizott érte
Arnold Schwarzeneggernek nagyban köszönhető, hogy a katonai változatból megszületett a közúti forgalomba engedett polgári modell, a Hummer

A Hummer márkanevet 2010-ben kiiktatta a General Motors, de a katonai variáns még most is virágzik. Hiába több mint harmincéves a konstrukció, idén 11560 darabos megrendelés érkezett. Mégpedig 2,2 milliárd dollárért, azaz 758 milliárd forintért.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Úszó erőd
Vessék be bárhol, mindig feltalálja magát a Humvee

Forrás: youtube