Legfrissebb hírek ÚJ

Yamaha XT660Z Ténéré: kalandra született

Yamaha XT660Z Ténéré: kalandra született

Városi ficsúrok, beképzelt álterepesek, felfuvalkodott nagymenők, félre az útból! A kalandvágy érződik minden egyes alkatrészén, azért született, hogy az ismeretlent meghódítsa. A Yamaha XT660Z Ténéré ugyanúgy bandavezér, ahogy például megbízható útitárs vagy akár a sivatag felfedezője. Valódi vándor.

Persze, ilyen névvel, elvárja az ember, hogy a legzordabb körülmények között is megállja a helyét. A Ténéré régió a Szahara közepének déli részén található, hatalmas homokapály, amely Nigertől egészen Csádig nyúlik. A területe mintegy 400 ezer négyzetkilométer – a neve tuaregül sivatagot jelent. Ténéré nevezetessége a világ legmagányosabb fája (akácia) volt, hiszen a legközelebbi „társa” tőle jó 400 kilométerre nőtt ki a földből. Még 1973-ban egy teherautó kidöntötte, de a térképeken ennek ellenére ma is jelölik.
A motor is hasonló ismertséget vívott ki magának a túraendurók között. A ralis külsejű, terebélyes, 23 literes üzemanyagtankkal ellátott modell az XT500 egyenes leszármazottja, a világjárók ikonikus, kultikus járgányává vált.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Névadó
A Ténéré régió a Szahara közepének déli részén található, hatalmas homokapály

Nyugodt szívvel elhagyhatjuk vele Európát

Egyszerű, strapabíró és megbízható – ezek a legfontosabb ismérvei a 2008-ban bemutatkozott XT660Z-nek. (A Ténéré jelzőt egyébként 1983-ban használták először a Yamahánál). A 660 köbcentiméteres, vízhűtéses, négyütemű, egyhengeres blokk ugyanarra az alapokra épült, amely már megtalálható volt az XT660X-ben és az R-ben, valamint az Aprilia Pegasóban. A 2246 milliméter hosszú, 896 mm széles, 1477 mm magas, 1500 mm tengelytávú motor 48 lóerős, a csúcsnyomatéka pedig 58 Newtonméter. Ugyan akadtak, akik kételkedtek benne, hogy a teletankolva 208,5 kilogrammot nyomó gép megfelelő mozgatásához elegendő a ménes száma, de például a folyamatos 130 kilométer/órás sztrádás utazás könnyedén megvalósítható.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Megbízható
660 köbcentiméter, 48 lóerő, 58 Nm - nem tűnik soknak, de nagyon elemében van

Azt se hallgassuk el, hogy efeletti tempónál viszont rezegni kezd, s bizony az irányíthatósága egy kicsit bizonytalanabb lesz. Ugyanakkor, cseppet sem mohó, amikor úton van, úgyhogy közel 500 km körüli távolság tehető meg vele egyhuzamban.
„Kövesse a képzeletét” – hangzik a sokatmondó jelmondata a japánoknak, amikor az XT660Z kerül szóba. Az előre 21, hátulra 17 colos kerekeket kapó Ténérét valódi off roados tulajdonságokkal vértezték fel. Vagyis, a célállomást nem kell Európa valamelyik nagyvárosában kijelölni, akár Afrika kő- és homoksivatagjaiba is bemerészkedhet vele az ember. Persze, csak ésszel.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Terepre!
Cseppet sem jön zavarba, ha elfogy alóla az aszfaltút. Mesteri géneket örökölt...

Strapabíró, de azért vannak gyengébb pontjai

A 260 milliméteres szabad hasmagasságú modell robusztus felépítésű, kifejezetten strapabíró, vagyis a műanyagok és például a kézvédő is több ütést, esést elbír az évek folyamán. A 210, illetve 200 milliméteres rugóút alkalmassá teszi arra, hogy az egyébként 895 mm magasra tett ülésében helyet foglalva, újra a kalandozások korát éljük meg. Nem mellékesen kényelmes az ülés és kifejezetten ergonomikus az pozíció, megtalálható a megfelelő „póz” az autópályákon, ahogy könnyedén fel lehet állni belőle, ha terepezésre kerül sor.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Simulékony
Könnyedén fel lehet rajta állni terepezéskor

Ami gondot jelenthet, hogy a gyári bukókeret nem elég tartós, anélkül, hogy komolyabban eldobnánk a vasat, bizony hajlamos a repedésre, esetleg a törésre. Cserébe viszont, az egyszerűségének köszönhetően, könnyen szerelhető, a fényszóró állítása vagy akár az olajcsere sem éppen ördöngösség.
Nem véletlen, hogy ez a típus ritka vendég a szakszervizekben, hiszen általában csak a kötelező karbantartásokra kell vinni. A 2008-ban kiadott verziónál a kormánycsapágy volt az Achilles-sarok, mert a nagynyomású mosóval könnyen ki lehetett verni belőle a kenőanyagot, és az ebben az esetben szorult – idővel igyekeztek orvosolni a problémát, de készüljünk fel a 20-25 ezer kilométer megtételét követő cserére. A vezérműláncot érdemes 60-80 ezer km-enként újra váltani, a kuplung viszont legalább 150 ezer km-re van kalibrálva, míg a hátsó kerékagyban található gumi rezgéscsillapítók 15-20 ezer km után minden bizonnyal a kukában landolnak.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Észnél kell lenni
Aki nem elég felkészült, pórul járhat

Elkerülhetetlen a nyugdíjazása

Az utak egyenetlenségeit remekül „kijavító” Ténéré a földes és a murvás szakaszokon sem jön zavarba. Persze, az ilyesfajta univerzális motor futóműve nem alkalmas a keményebb endurózásra, nem lehet a top kategória szereplőihez hasonlítani, de tökéletesen alkalmas a hosszabb túrázásokra. Ha pedig lakott területre érkezünk, az üléspozíció miatt simán belátható a forgalom, ami mondjuk, egy számunkra ismeretlen helyen korántsem lényegtelen szempont.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Lehet rá számítani
Hosszabb túrázásoknál is kiváló társ

Ám hiába a dicső múlt, a Yamaha befejezi az XT660Z gyártását. Ennek oka, a folyamatosan szigorodó környezetvédelmi szabályozás. Vagyis, aki ragaszkodik a hagyományokhoz, a történelemhez, a használtan is az értékét magasan tartó ikonikus modellhez, annak lépnie kell. Bármily hihetetlen, a kalandor nyugdíjba vonul.