Jogszerűtlenül bírságolt a rendőrség, hazánkban is érvényes a német ideiglenes sárga rendszám

Jogszerűtlenül bírságolt a rendőrség, hazánkban is érvényes a német ideiglenes sárga rendszám

Zöld utat kap a sárga német rendszám! A jövőben nem bírságolják az ideiglenes német rendszámmal Magyarországra hozott gépjárművek vezetőit. Az országos rendőrfőkapitány egyetért az alapvető jogok biztosának álláspontjával, amely a Kúria közigazgatási elvi határozata alapján jogszerűtlennek tartja az öt napig érvényes ideiglenes német rendszámmal Magyarországon közlekedők rendőri bírságolását, a forgalmi engedély és a rendszám elvételét.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Végre!
A rendőrség eddig büntetett, de most már egyértelmű: az ideiglenes német rendszám is érvényes hazánkban

Egy panaszos 2018-ban Németországban vásárolt egy kisbuszt a magyar cége részére. A gépjármű hazaszállításához a német hatóságoktól beszerzett egy ideiglenes rendszámot (német nevén: Kurzzeitkennzeichen). Az ilyen, sárga ideiglenes rendszámot viselő járművét Tatabánya térségében megállították a rendőrök, elvették a forgalmi engedélyét és a rendszámot, ezen kívül 15000 Ft helyszíni bírságot is kiszabtak – írja az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Jogerős
A Kúria az autósok számára kedvező döntést hozott

Az alapvető jogok biztosa, Székely László megkereste a rendőrség vezetését, amely válaszában arra hivatkozott, hogy a jármű forgalmi engedélye nem felelt meg a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény előírásaiban foglaltaknak. Ezen felül a rendőrség álláspontja szerint az 5 napra érvényes németországi ideiglenes rendszámot csak a Német Szövetségi Köztársaság területén lehet jogszerűen használni, annak magyarországi használata szabálysértést valósít meg. Az ombudsman vizsgálata során megállapította, hogy a rendőrség nem vette figyelembe, hogy a nagy számban előforduló hasonló esetekre nézve a Kúria már 2017-ben elvi határozatként tette közzé azt a felülvizsgálati eljárás során született jogerős döntését, amely a németországi ideiglenes rendszám hazai felhasználhatóságával kapcsolatosan született.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
2017 óta ugyan érvényes a jogszabály, mégis:
A rendőrségi állományt most értesíti a főkapitány: az öt napra érvényes sárga rendszámmal is részt vehetünk a forgalomban

Az elvi határozat lényege, hogy „a Németországban kiállított ideiglenes forgalmi engedély érvénytelenségének megállapítása és a gépjármű hatósági jelzésének a helyszíni ellenőrzéskor történő azonnali elvétele, a gépjármű továbbközlekedésének megakadályozása nem tekinthető jogszerű intézkedésnek, így az emiatt tett panasz elutasítása sem jogszerű.” A Kúria általános érvényű jogi álláspontjának a legfontosabb elemei, hogy a rendőrség hasonló esetekben nem hivatkozhat a Bécsi Egyezményre, illetve hogy a hatályos jogi szabályozás Magyarországon is lehetővé teszi az 5 napra érvényes ideiglenes német rendszám használatát.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Döntés született
Jogszabálysértő volt az eddigi rendőrségi intézkedés

Mindezek alapján a biztos megállapította, hogy jogszabálysértő jogértelmezésen alapul, sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot és a jogállamiságból fakadó jogbiztonság követelményét az a gyakorlat, amelyet a rendőrség – a hivatkozott jogerős kúriai ítélet meghozatalát és elvi határozatként történő közzétételét követően is – nyilvánvaló módon a bírósági értelmezéssel teljesen ellentétesen alkalmaz.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Jogi kérdés
Vajon, mi lesz azokkal, akiket eddig megbüntettek?

Az alapjogi biztos felkérte az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjét, gondoskodjon arról, hogy a jövőben a vizsgált ügyhöz hasonló esetekben a rendőri szervek tartsák szem előtt a Kúria jogértelmezését. Az országos rendőrfőkapitány válaszában biztosította az ombudsmant, felhívja az állomány tagjainak figyelmét arra, hogy a jövőben a Kúria elvi határozatának megfelelő jogértelmezés alapján járjanak el.