Legfrissebb hírek ÚJ

A jövő busza 1400 embert szállít egyszerre – Videó!

A jövő busza 1400 embert szállít egyszerre – Videó!

Kínában igyekeznek megoldani a tömegközlekedési problémákat. Környezetkímélő üzemmód, zéró forgalmi dugó a megállóban és legalább 1400 ember szállítása egy helyen – ez a jövő busza, amelyről már kisfilm is készült.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Csodajárgány
Ez a jövő: a busz, amely egy egész falunyi embert elvisz

Még 1969-ben a New York Magazine jelentette meg egy őrültnek tűnő ötlet tervrajzát. A Bos-Wash Landliner egy csodajárgány volt, amelyről úgy tartották, a 2000-es években tömegközlekedési eszközként embereket szállít majd, a végsebessége pedig 200 mérföld/óra, vagyis körülbelül 320 kilométer/órával.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Hatalmas
Az amerikai változat után most itt a kínai modell

Mintegy 40 esztendővel később, egészen pontosan 2010-ben egy kínai mérnök, Song Youzhou hasonló kinézetű, katamaránszerű busszal rukkolt elő, amelyről kijelentette, enyhíti majd az egyre nagyobb gondokat a tömegközlekedésben.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Megvalóstíható?
Még tizenkét esztendővel ezelőtt láttak napvilágot a katamaránbusz tervrajzai

Olyan masinát álmodott meg, amely alatt elférnek az autók és a motorok, vagyis nem tartja fel a forgalmat. Helyettesíti a villamost, sőt a metrót is, ráadásul utóbbinál jóval olcsóbb lenne a pályakialakítása.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Külön pályán mozog
A forgalmat nem tartaná fel, az biztos

A 40 busz kapacitású Land Airbus 60,6 méter hosszú, 7,8 m széles, 4,5 m magas, a hasmagassága 2,1 m. A maximális sebességét 60 kilométer/órára saccolják, s külön érdekessége, hogy a két forgalmi sávot átölelő óriás kerekei a dupla sáv szélén, egy sínen futnak, ezért is fér majd el alatta a többi járgány.

Már korábban bemutatták az egyszerre 1400 ember szállítására alkalmas gép rajzait, amely igencsak felkeltette az érdeklődést, s úgy tűnik, 2010 után új lendületet kap a projekt.

 

Forrás: youtube