Legfrissebb hírek ÚJ

A karcolást és a törést is jelzi az autó

A karcolást és a törést is jelzi az autó

A Continental érintkezés-érzékelő rendszerének (Contact Sensor System – CoSSy) lényege, hogy észleli az alacsony sebességű érintkezést a jármű és egy személy, vagy a jármű és egy tárgy között. Ez a tudás számos célra felhasználható, például arra is, hogy a CoSSy felhívja a tulajdonos figyelmét, valaki kárt okozott az autójában.

A rendszer a CoSSy által rögzített hangjelzésre támaszkodva észleli az alacsony sebességű ütközést, hogy vészhelyzetben az autót azonnal le lehessen állítani. Az új rendszer a biztonságos működés érdekében egy redundáns jelcsatornával dolgozik – írja a Portfolio.hu. Észleli azokat a tárgyakat, amelyek kiesnek a rövidtávú, vagy egyéb típusú szenzorok érzékelési mezőjéből. A skálázható CoSSy megoldás jellemzően 2-12 érzékelőt tartalmaz, amelyeket a jármű megfelelő pontjain helyeznek el.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
A jövő
A Continental-csoport fejlesztette ki az érintkezés-érzékelő rendszert, amely forradalmi változást hozhat az autóiparban

Az üzembe helyezés után a CoSSy érzékelő jelei többféle célra is alkalmazhatóak, például felhívják a figyelmet a vandalizmus által okozott károkra (karcolások), vagy az alacsony sebességen történő koccanásokra, mivel ezek az érintkezések mind jellegzetes hangjelzéssel járnak. A további támogatott funkciók között megtalálhatjuk például az útviszony figyelést, a sofőr hangfelismerésen alapuló azonosítását, vagy a megkülönböztető hangjelzéssel közlekedő autók érkezésének jelzését. Az érintésen keresztüli kommunikációt is lehetővé teszi az autóval: az azonosított sofőrnek csak az ajtóra kell koppintania, és ez elég ahhoz, hogy bekapcsoljon az automata ajtónyitó.
„A szilárd testekből származó és a levegőben lévő hangok olyan jelek, amelyek értékes információval szolgálnak a jármű közvetlen környezetéről. A CoSSy-t kifejezetten arra a célra fejlesztettük ki, hogy különböző érintkezési típusok hangját ismerje fel. A szilárd testekből érkező hang például arra hívja fel a figyelmet, amikor automata parkolás alatt az autó alacsony sebességen ütközik egy akadállyal” – mondta Laurent Fabre, a Continental Passive Safety & Sensorics üzletágának vezetője.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Hangjelzés és akár képkészítés
Az érzékelők akár a járműveket megkarcoló vandálokat vagy a parkolás közben kárt okozókat is lebuktathatja

A jövőben a CoSSy egy további jelúttal is rendelkezik majd, amely az útviszonyokat figyeli. Például az alulról a járműre felcsapódó víz hangját arra lehet használni, hogy jelezze a megcsúszás kockázatát. A jövő szenzorkialakításaitól függően akár a levegőben lévő hangokat is elemezni lehet, amelyek segíthetnek észrevenni a megkülönböztető hangjelzéssel érkező járműveket, ami egy fontos alapfeltétel az önvezető technológia szempontjából. A Doppler-effektus használatával még az érkezés irányát is észlelni tudja, ami a sofőr számára nagyon releváns információ.
Ha egy parkoló autón horpadás vagy karcolás keletkezik, ezt a CoSSy érzékelői egy időbélyeggel látják el. Az érzékelő jele a releváns kamerát is bekapcsolja, amely így fényképet készít az esetről, illetve felhívja a másik sofőr figyelmét az incidensre egy hanggal, vagy úgy, hogy az információt egy okostelefonra küldi.