Itt az orosz biztonsági erők UAZ terepbusza!

Itt az orosz biztonsági erők UAZ terepbusza!

A koronavírus-járvány gazdaságot is pusztító hatása, majd a több mint egy esztendővel ezelőtt Ukrajnában indított háború ellenére az UAZ-gyár működik Oroszországban, sőt „újraszelik a Cipót”, vagyis ráncfelvarráson esik át a Buhanka. Az összkerekes terepbusz dizájnosabb, frissül a felszereltsége, a kimagasló off road képességein pedig nem esik csorba.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Terepen járó
Oké, szépnek nem neveznénk, de a hatékonyságával nincs probléma

Még bőven az „átkosban”, 1965-ben jelent meg az UAZ-452, amelyben 2445 köbcentiméteres, 70 lóerős motor hangoskodott. A kapcsolható összkerékhajtással ellátott modellben 4+1 fokozatú, tolókerekes sebességváltó kapott helyet. A 4360 milliméter hosszú, 1940 mm széles, 2090 mm magas, 2300 mm tengelytávú, 220 mm hasmagasságú, 1720 kilogrammot nyomó vas U keresztmetszetű, sajtolt acélidomokból hegesztett létravázzal és kétszemélyes vezetőtérrel készült.

Az első terepszöge 36, a hátsó 30, a lejtőmászó képessége 30 fokos volt, a gázlómélységét a gyár 0,7 méterben határozta meg. Az 56+30 literes üzemanyagtartállyal ellátott UAZ legnagyobb sebessége 90 kilométer/óra, a hatótávolsága 570 km, az átlagfogyasztása 14,5liter/100 kilométer volt.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Megújult
Ez már a ráncfelvarráson átesett modell, amely akár expedíciós csomagtartót is kaphat

A megújult Buhanka-utód expedíciós csomagtartóval, csörlővel, vonóhoroggal, a sérülékeny (?) részeket megóvó páncélzattal és 16 hüvelykes BFGoodrich gumiabroncsokkal is rendelhető. Ám, ami azonnal szembeötlő: az oroszok átszabták a jármű elejét, például hatalmas, gallytörővel egybeforrt lökhárítót illesztettek rá, így az egész „arckifejezése” megváltozott.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Messziről feltűnik
Azzal nem lehet vádolni, hogy ne lenne feltűnő az eleje

A képeken látható kék színben a kormányzati ügynökségek, például a biztonsági erők rendeltek belőle, de elérhető polgári használatra is.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A biztonsági erők járműve
A BFGoodrich gumikkal ellátott kék színű UAZ-okból az orosz védelmi szervek már rendeltek is

 

Forrás: youtube