Legfrissebb hírek ÚJ

A szegény ember hatkerekű terepjárója: Lada Niva 6x6 – Videó!

A szegény ember hatkerekű terepjárója: Lada Niva 6x6 – Videó!

A hatkerekű terepjárók egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években. Láttunk már sokféle alkotást, a Mercedes G 63 AMG 6x6-tól a Hennessey VelociRaptor 6x6-on át a Kahn Land Rover Defender Flying Huntsman 6x6-ig bezárólag. No de most itt az igazi finomság, egyenesen Oroszországból: Lada Niva 6x6! Csak ínyenceknek!

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Speciális változat
Ezt a 6x6-os Lada Nivát még a sok furcsaságot látott oroszok is megcsodálják. Vagy legalábbis kikerekedett szemekkel néznek rá...

Az 1977. április 5. óta gyártott, 3740 milliméter hosszú, 1680 mm széles, 1640 mm magas, 1,3-1,4 tonna súlyú szovjet/orosz összkerekes terepgép, a Niva (jelenleg már Lada 4x4) adta a konstrukció alapját. Az egykoron VAZ-2121 típusjelzéssel is ellátott modell plusz egy tengelyt és két kereket kapott.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Garage 54
Volt vele munka bőven a műhelyben

A Garage 54 műhelyben meghosszabbították a vas karosszériáját, természetesen a harmadik tengelynél is laprugókat használtak a szakik, masszív csapágyakat kapott a gép, s hogy a veszedelem ne csavarodjon ki menet közben, speciális változtatásokat eszközöltek a felfüggesztésénél.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Módosítás
Plusz egy tengely és két kerék

A fő kihívás mégis a nyomatékátvitel volt. A Lada korábban soha nem készített két hátsó differenciálműves tengelyt, így nem állt rendelkezésre gyári megoldás. Az első közúti tesztek viszont azt mutatták, sikerült hibátlanul megoldani a problémát.

 

Forrás: youtube