Legfrissebb hírek ÚJ

Újjászületés: a sírból hozták vissza a Toyota Land Cruisert

Újjászületés: a sírból hozták vissza a Toyota Land Cruisert

Sokan esküsznek rá, egyszerűen nem épült a világon jobb terepjáró az ötvenes évektől gyártott Toyota Land Cruisernél. Most egy igazi legenda újjászületését követhetjük nyomon, ugyanis az amerikai FJ Company szakemberei egy 1974-es összkerekes FJ43-as modellt restauráltak a mai igényeket is szem előtt tartva.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Viseltes
Így nézett ki a Toyota Land Cruiser FJ43, amikor az FJ Company műhelyébe került

A 40-es sorozatot 1960 és 1984 között rakták össze, de Brazíliában egészen 2001-ig gyártották. Kőkemény terepjáró, amely a legnehezebb akadályokkal is megbirkózott, Dél- és Közép-Amerikában, Afrikában és Ausztráliában is nagy hírnevet szerzett magának.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Összkerekes legenda
Strapabíró, robusztus és kőkemény terepjáró képességekkel rendelkezik

A legnagyobb ellenfele az évek múlása. A rozsdásodás elleni védelemmel nem nagyon foglalkoztak mondjuk harminc-negyven esztendővel ezelőtt, így szép lassan az idő vas foga egyre nagyobbakat mar a modellekbe.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Alapmodell
Ráfért némi szépségápolás...

Ahogy Magyarországon az európai hírű Sandlander, úgy az Egyesült Államokban az FJ Cruiser igyekszik „megmenteni” az enyészetté válástól ezeket a kiváló gépeket. Gyakorlatilag változatlan formában épültek anno a 40-es széria darabjai, amellett hogy robusztusak, rendkívül megbízhatóak is voltak. A harmadik világban ma is számos példánya rója az utakat – vagy inkább porol a szinte járhatatlan terepen.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Odafigyeltek a részletekre
Darabjaira szedték a gépet, eredeti vagy gyári alkatrészeket használtak a munkálatok során

Az amerikaiak célja, hogy a felújítások alatt a hitelesség, a korhűség megmaradjon, de azért igyekeznek belecsempészni a mai világ elvárásaiból néhány dolgot. Az autót darabjaira szedték, minden elhasználódott alkatrészt eredetivel vagy gyári darabbal pótoltak, még arra is ügyeltek, hogy a Toyota korabeli színkatalógusából válasszák ki a színvilágot.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Gyönyörű
A végeredmény önmagáért beszél

 

 

Forrás: youtube, FJ Company