Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2018: Peugeot uralom, Szalay kínjai

Dakar 2018: Peugeot uralom, Szalay kínjai

Oroszlánüvöltéstől volt hangos a 2018-as Dakar-rali a verseny második napján. Pontosabban fogalmazva: a „nagymacskás márka”, a Peugeot francia pilótái odacsaptak és átgázoltak a mezőnyön. Ahhoz képest, hogy a nyitó szakaszon az első tízben sem voltak...

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Őrület!
Elképesztő, hogy mennyire szeretik Dél-Amerikában, így Peruban is a Dakar-ralit
Forrás: Dakar official

A perui Pisco körüli 267 kilométeres szelektívet a motorral korábban ötször győző Cyril Despres nyerte. A Peugeot francia ásza 48 másodperccel és 3:08 perccel előzte meg két csapat-, valamint honfitársát, a címvédő Stéphane Peterhanselt és a szombaton még problémákkal küszködő, kilencszeres rali-világbajnok Sébastien Loeböt. Ez azt jelenti, hogy az összetettben is az élre állt, megnyugtatónak korántsem nevezhető 27 mp-cel vezet Peterhansel előtt.
„Nem számítottam rá, hogy ilyen jól jövök ki a sztoriból... – ismerte el Despres. – De persze, nagyon örülök, hiszen nem volt egyszerű a puha homokban, a dűnék között megtalálni a helyes irányt. Többeket is láttunk elakadni... A navigátorom, David Castera bámulatos munkát végzett, hiba nélkül tette a dolgát. Ez azért jó jel a folytatást tekintve.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A Peugeot ásza
A francia Cyril Despres motorral már ötször nyert Dakart, most autóval igyekszik diadalmaskodni
Forrás: Dakar official

Érdekesség, hogy a tizenháromszoros bajnok (hatszor motorral, hétszer autóval) Peterhansel tűnt sokáig a leggyorsabbnak, de aztán bele kellett törődnie, hogy elveszítette a napi csatát. Az egyik nagy „bukó” viszont a szombatot a legfürgébben teljesítő katari Nasszer al-Attijah (Toyota) volt, hiszen közel negyedórával maradt el a nyertestől, s így 12:15 perces hátránnyal érkezett meg a táborba. A hírek szerint nem érezte jól magát a navigátora, a francia Matthieu Baumel, ez pedig rányomta bélyegét a duó teljesítményére.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Visszacsúszott
A világ leghíresebb terepversenyén már kétszer győző katari Nasszer al-Attijah a nyitó napon még látványosan ugratott a Toyotájával, de a második szakaszt követően már nem repesett a boldogságtól
Forrás: Dakar official

Igaz, volt, aki sokkal rosszabbul járt. A Mini amerikai klasszisa, Bryce Menzies összetörte autóját, de a márkatárs szaúdi Jazid al-Radzsi és a chilei Boris Garafulic is hasonlóan járt. A korábban motorral és autóval is diadalmaskodó spanyol Joan Roma (Toyota) pedig annyira nem találta a ritmust, hogy 22:31 percet „kapott” Despres-től.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Bajban
Szalay Balázsnak kijutott a „jóból”, több problémája is akadt
Forrás: Dakar official

Szalay Balázs (Opel) a 42. időt érte el, az összetettben pedig jelenleg a 41. A magyar pilótának s navigátorának, Bunkoczi Lászlónak pokoli napja volt.
„A nagy dűnéket gond nélkül vettük, több autót megelőztünk, de egy könnyebb részen rossz nyomot választottam, elakadtunk és jó huszonöt percet kellett ásnunk. Aztán elment a töltésünk, az egyik kábel leesett a generátorról, amikor ezt visszaraktuk, valamelyest visszajött a töltés, de az akkumulátor nem nagyon akart működni – mesélte Szalay. – Majd defektet is kaptunk, újra elakadtunk, s olyan gyenge volt az akkunk, hogy nem tudtunk tovább menni, meg kellett várni, amíg valaki megáll és a vontatókötéllel meghúz minket. Közel fél órát rostokoltunk, mire érkezett segítség, majd a végén még egyszer elástuk magunkat, úgyhogy nehéz szakaszon vagyunk túl.

Kis visszatekintő: ilyen volt a pódiumceremónia magyar szemszögből:

Az első szakasz pedig az Opel Crossland X utasteréből:

A motorosoknál Joan Barreda Bort (Honda) vitte a prímet. Úgy tűnik, a spanyol idén is azzal a céllal vágott neki a viadalnak, hogy megdönti a KTM hosszú ideje, 2001 óta tartó győzelmi hegemóniáját.
„Sok navigációs buktató volt a szakaszon, de boldog vagyok, hogy sikerült megoldanom a feladatot – mondta Barreda Bort. – Ám azt már megtanultam, hogy a Dakaron minden nap egy újabb verseny, a pillanatnyi állás nem sokat ér. Megyek tovább, csak a következő napra koncentrálok, mert rengeteg kilométer van még hátra.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Trónkövetelő a Hondától
A spanyol Joan Barreda Bort az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is a KTM-uralom megdöntésére „esküdött fel”
Forrás: Dakar official

A címvédő, a szelektívnek az első pozícióból nekivágó brit Sam Sunderlandre (KTM) 6 percet vert, ami elég biztató a trónkövetelő szempontjából – az összetettben a spanyol 2:30 perccel vezet a francia Adrien van Beveren (Yamaha) előtt.
A magyarok közül a szatmárnémeti Gyenes Emanuel (KTM) a 34., Dési János (KTM) a 88., a szabadkai Saghmeister Gábor (KTM) a 116. helyen ért célba. Viszont Horváth Lajos (KTM) még csak a WP1-nél tart(ott).

Magyar motorosok a sivatagban:

Az SXS kategóriában a brazil Reinaldo Varela (Can-Am) fogadhatta a vetélytársak gratulációját, viszont a perui Juan Carlos Uribe Ramos (Can-Am) térhetett azzal a tudattal nyugovóra, hogy vezeti a mezőnyt.
A quadosoknál duplázott a chilei Ignacio Casale (Yamaha), az első után a második szelektívet is „behúzta”, de mindössze 43 másodperccel előzte meg a címvédő orosz Szergej Karjakint (Yamaha). A 2014-es és a 2017-es bajnok között körülbelül 310 kilométer megtételt követően 1:43 perc a különbség.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Padlógázzal
A brazil Reinaldo Valera jó tempót diktál az SXS kategóriában
Forrás: Dakar official

„Hatalmas a csata Szergejjel. Annak ellenére sikerült nyerni, hogy gond adódott a gépemmel, de az a fontos, hogy tartani tudom a tempót” – mosolygott Casale.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Esélyes
A chilei Ignacio Casale 2014-ben már nyert a quadosok között. Most is ez a célja
Forrás: Dakar official

A kamionosoknál támadásba lendült a Kamaz! A tavalyi győztes orosz Eduard Nyikolajev a dobogó alsó fokáról a legmagasabbra száguldott fel, letaszítva onnan a most „csak” harmadik cseh Ales Loprais-t (Tatra).

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Száguld
Az oroszok csodagyereke: a Kamaz volánja mögött Eduard Nyikolajev
Forrás: Dakar official

Hétfőn, a viadal harmadik napján összesen 504 kilométert kell megtenniük a dakarosoknak: 208 km lesz az összekötő, 296 km pedig az off road jellegű szelektív szakasz.

2018-as Dakar-rali, 2. nap (Pisco-Pisco, az össztáv 279 kilométer, a szelektív szakasz hossza 267 km).
Motorosok: 1. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 2:56:44 óra, 2. Adrien van Beveren (holland, Yamaha) 2:54 perc hátrány, 3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:24 p h., ...34. Gyenes Emanuel (romániai, KTM) 34:34 p h., ...88. Dési János (magyar, KTM) 1:32:25 ó h., ...116. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 2:52:02 ó h.
Quadosok: 1. Ignacio Casale (chilei, Yamaha) 3:37:45, 2. Szergej Karjakin (orosz, Yamaha) 43 másodperc h., 3. Gaston Gonzalez (argentin, Yamaha) 3:54 p h.
Autósok: 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot) 2:56:51, 2. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Peugeot) 48 mp h., 3. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Peugeot) 3:08 p h., ...42. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel) 2:59:24 ó h.
SXS: 1. Reinaldo Varela, Gustavo Gugelmin (brazil, Can-Am) 4:18:44, 2. Juan Carlos Uribe Ramos, Javier Uribe Godoy (perui, Can-Am) 8:59 p h., 3. Patrice Garrouste, Steven Griener (francia, svájci, Plaris) 21:57 p h.
Kamionosok: 1. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 3:24:23, 2. Federico Villagra, Ricardo Adrian Torlaschi, Adrian Arturo Yacopini (argentin, Iveco) 3:25 p h., 3. Ales Loprais, Lukas Janda, Ferran Marco Alcayna (cseh, cseh, spanyol, Tatra) 6:07 p h.

Az összetett állása a 2. nap után
Motorosok: 1. Barreda Bort 3:18:36, 2. Van Beveren 2:30 p h., 3. Walkner 4:50 p h., ...35. Gyenes 41:51 p h., ...96. Dési 3:40:29 ó h. (2 óra büntetés), ...100. Saghmeister 3:07:42 ó h.
Quadosok: 1. Casale 4:05:17, 2. Karjakin 1:43 p h., 3. Pablo Copetti (argentin, Yamaha) 11:51 p h.
Autósok: 1. Despres, Castera 3:21:18, 2. Peterhansel, Cottret 27 mp h., 3. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 5:44 p h., …41. Szalay, Bunkoczi 3:04:20 ó h.
SXS: 1. Uribe Ramos, Uribe Godoy 5:17:45 (5:30 perc büntetés), 2. Varela, Gugelmin 12:08 p h., 3. Anibal Aliaga, Juan Pedro Cilloniz (perui, Polaris) 25:05 p h.
Kamionosok: 1. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov 3:50:07, 2. Loprais, Janda, Alcayna 5:38 p h., 3. Villagra, Torlaschi, Yacopini 9:33 p h.

 

Forrás: youtube, Opel Dakar Team