Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2019: Peterhansel bajba került és nőtt a hátránya

Dakar 2019: Peterhansel bajba került és nőtt a hátránya

Dráma, izgalom és elkeseredett küzdelem. Az idei Dakar-rali maratonijának második felében a motorosoknál a KTM feltámadt és erődemonstrációt tartott, az autósoknál pedig a francia Stéphane Peterhansel (Mini) elakadt, időt veszített és közel huszonöt percre nőtt a hátránya az éllovas katari Nasszer al-Attijah (Toyota) mögött. Jól jön a szünnap a mezőny tagjainak.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Szenvedés
Iszonyatosan nehéz az idei Dakar, minden egyes méterért meg kell küzdeni
Forrás: Dakar Rally

A péntek reggeli startot módosították, a nagy köd miatt a mentőhelikopterek nem tudtak felszállni, s mivel első a biztonság, így a tervezettnél kicsit később kaptak zöld jelzést a mezőny tagjai. Izgalmasnak ígérkezett a visszaút Arequipába, mivel a szervizcsapatok segítségét nem vehették igénybe előző este a versenyzők, mindenki a saját tudása és felkészültsége szerint készítette fel járművét a küzdelemre.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Rajongás
A szurkolókra nem lehet panasz, imádják Peruban és egész Dél-Amerikában a Dakart
Forrás: Dakar Rally

Tízes csoportokban indultak a terepralisok, s a szervezők előre figyelmeztettek mindenkit, hogy ésszel menjenek, mert lesz fesh-fesh és komoly dűne is a programban – mindent elárul még a csütörtöki speciális nehézségéről, vagyis az odaútról, hogy huszonhatan estek ki. Az amerikai Ricky Brabec (Honda), az összetettbeli éllovas motoros meglepően óvatosan kezdett, 100 kilométer megtétele után a chilei Pablo Quintanilla (Husqvarna) vezetett, igaz csak egyetlen másodperccel az argentin Kevin Benavides (Honda) előtt.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Csoportos rajt
Látványos volt a motorosok és a quadosok reggeli startja
Forrás: Dakar Rally

A Honda ásza, a portugál Paulo Goncalves számára viszont véget ért az ide Dakar. A 2015-ös esztendő második helyezettje, aki most a nyolcadik helyen haladt, a 155. km-né elesett, enyhe fejsérülést szenvedett, viszont valószínűleg eltört a kézcsontja. A KTM 2017-es bajnoka, a brit Sam Sunderland megállt neki segíteni, körülbelül tíz percet töltött mellette, így ezt az idejéből később jóváírták.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Megsérült
A Honda portugál ásza, Paulo Goncalves balesetet szenvedett és fel kellett adnia a versenyt
Forrás: Dakar Rally

Ez azért is fontos, mert Quintanilla elakadt a dűnék között, Sunderland pedig végül megnyerte a szelektívet. Nem is akárhogy: az összetettben feljött a második pozícióba, s mindössze 59 másodperc a hátránya Brabec mögött. Ez is csak azért van, mert begyűjtött két perces időbüntetést.
„Nagyon sokat lehetett nyerni vagy veszíteni a mai napon. Nehéz volt a szakasz, iszonyatosan nehéz, de ezt tudtuk előre. Sajnos Goncalves meg is sérült, körülbelül tíz percig maradtam vele – mesélte Sunderland. – Aztán visszatértem a versenybe, fogalmam sem volt, hogy hol állok, de boldog vagyok, hogy én nyertem. Nagy siker volt, ám roppant hosszú még a Dakar.”

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Igazi sportember a 2017-es bajnok
A brit Sam Sunderland nem csak megnyerte a szakaszt, de sportszerűségből is jelesre vizsgázott, megállt és tíz percet együtt maradt a megsérült Goncalvesszel
Forrás: Dakar Rally

Teljesen egyértelmű, immáron Brabec a Honda reménye, hogy megszakítsa a KTM 2001 óta tartó győzelmi szériáját.
Nem tudom, hogy ez egy álom, vagy a valóságban vagyok. Ez elég vad. Vezetem a Dakart, s bár még egy perc sincs az előnyöm, azért csak én vagyok az első – nyilatkozta az amerikai. – Az elmúlt néhány hónapban rengeteg munkát, időt és pénzt fektettem bele a versenyzésbe. Bízom benne, hogy mindez kifizetődik. Két cél lebeg a szemem előtt: az egyik, hogy én legyek az első egyesült államokbeli pilóta, aki megnyeri ezt a viadalt, a másik pedig, hogy megtörjem a KTM sok éve tartó uralmát.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Éllovas
Az amerikai Ricky Brabec maga sem gondolta volna, hogy a szünnap előtt vezeti a Dakart és a Honda első számú reménysége lesz
Forrás: Dakar Rally

A román színekben indult erdélyi motoros, Gyenes Emanuel (KTM) továbbra is jó teljesítményt nyújt, a szombati szünnap előtt a 45. lett, s a 43. pozíciót birtokolva mehet pihenőre. Rá is fér egy kis szusszanás, mivel hét hete törte el a karját, műteni kellett, úgyhogy koránt sincs száz százalékos állapotban.

A quadosoknál kezd unalomba fulladni a viadal. A hagyján, hogy abszolút argentin uralom van a kategóriában – a dobogón csak a dél-amerikai ország képviselője található –, de közülük is kiemelkedik Nicolas Cavigliasso (Yamaha), aki öt szakaszból négyet megnyert és majd' ötven perccel vezet.
„Elképesztő, ami velem történt eddig – nyilatkozta Cavigliasso. – A gépem hiba nélkül működik, s nekem sem volt eddig problémám. Ha minden így folytatódik, egy nagy álmom válik valóra, de ennél többet egyelőre nem is akarok róla beszélni.”

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Fantasztikus tempóban halad
Az argentin Nicolas Cavigliasso (elöl) már majdnem ötven perccel vezeti a quadosok küzdelmét
Forrás: Dakar Rally

Bezzeg az autósoknál sokkal kiélezettebb a harc! A címvédésre az esélyét már korábban elveszítő Carlos Sainz (Mini) kezdett a legjobban, pazarul közlekedett a nehéz terepen. Ám a kilencszeres rali-világbajnok, a francia Sébastien Loeb (Peugeot) úgy a 100. kilométernél utolérte és innentől nem hagyott esélyt másnak a győzelemre. Sainznak egyébként később megint gondjai adódtak, a „Matador” számára kín és szenvedés az idei Dakar.
Remek napunk volt, össze sem lehet hasonlítani az előzővel – mosolygott Loeb. – Az elejétől fogva keményen nyomtam a gázt, nem követtünk el hibát és defektünk sem volt. Valamelyest előrébb léptünk, meglátjuk, mit hoznak még a hátralévő szakaszok.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Privát Peugeot-ban ül
A francia Sébastien Loeb már a második szakaszsikerét könyvelhette el idén, az összetettben pedig az ötödik
Forrás: Dakar Rally

Mindeközben az összetettben első katari Nasszer al-Attijah (Toyota) és a második helyezett francia Stéphane Peterhansel (Peugeot) egymással volt elfoglalva, csak arra ügyeltek, hogy a másik ne tudjon meglépni. A szakaszsiker igazából nem is foglalkoztatta őket.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Nagy esélyes
A katari Nasszer al-Attijah nem titkolt célja, hogy 2011 (Volkswagen) és 2015 (Mini) után a Toyotával is nyerjen
Forrás: Dakar Rally

A hajrában aztán jött a dráma. Volt egy hely a pályán, ahol Loeb, Al-Attijah, valamint Joan Roma (Mini) megállt, s Peterhansel is ott ragadt, Igen ám, csakhogy a viadal történetében már tizenhárom diadalt számláló „Mr. Dakar” a vetélytársainál hosszabb ideig vesztegelt. Így végül 26:09 percet kapott a győztestől, de ami sokkal fájóbb lehet neki, hogy közel 16-ot Nasszer al-Attijahtól, s immáron 24:42 minutum a különbség kettejük között.
„Minden úgy alakult, ahogy szerettük volna – mondta Nasszer al-Attijah, aki korábban a Volkswagen és a Mini tagjaként is diadalmaskodott. – Ám nagy hiba lenne elbizakodottá válni. Stéphane ugyan most egy kicsit lemaradt, de ő aza a típus, aki soha nem adja fel. Hatalmas sportember, mindig figyelni kell rá.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Igazi harcos
A francia Stéphane Peterhanselnek problémái adódtak, 24:42 perc a hátránya, de a tizenháromszoros bajnokot nemhiába becézik Mr. Dakarnak, ő jól tudja, hogy kell a vesztesnek tűnő állást megfordítani
Forrás: Dakar Rally

A nap vége felé az autósok, a kamionosok és az SxS kategória küzdelmét a szervezők biztonsági okokból a CP3-nál leállították. Az egyre sűrűsödő köd ugyanis veszélyessé tette volna a szakasz végét, így 425 kilométernél lezárták a „színpadot”. A Szalay Balázs, Bunkoczi László opeles páros egyelőre nem ért célba, ahogy az SxS kategóriának sincs még végeredménye.

A kamionosoknál az orosz Eduard Nyikolajev (Kamaz) idei harmadik első helyezését könyvelhette el és továbbra is vezet az összetettben, de tapadnak rá honfi- és csapattársai, a jelenleg második Dmitrij Szotnyikov (+11:54 perc) és a harmadik Andrej Karginov (+16:45).
Fantasztikus, hogy a Dakar felénél három Kamaz van a dobogón, annak pedig még jobban örülök, hogy mi vagyunk az élen. Eddig elégedettek lehetünk, de jól tudjuk, ez a verseny nem arról szól, hogy bárki idejekorán megnyugodhat” – figyelmeztetett a négyszeres bajnok Nyikolajev.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Fölényben
A kamionos kategóriát egyelőre a Kamaz-alakulat uralja
Forrás: Dakar Rally

Szombaton (január 12.) Arequipában, Peru harmadik legnagyobb városában tart szünnapot a Dakar-rali mezőnye.

2019-es Dakar-rali, Peru. 5. nap (Motor és quad: Moquegua-Arequipa, az össztáv 776 kilométer, a szelektív szakasz hossza 345 km. Autó, kamion, SxS: Tacna-Arequipa, az össztáv 714 kilométer, a szelektív szakasz hossza 517 km).
Motor: 1. Sam Sunderland (brit, KTM) 4:11:48 óra, 2. Xavier de Soultrait (francia, Yamaha) 3:23 perc hátrány, 3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 3:32 p h., ...45. Gyenes Emanuel (romániai, KTM) 1:07:24 ó h.
Quad: 1. Nicolas Cavigliasso (argentin, Yamaha) 5:08:11, 2. Jeremías González Ferioli (argentin, Yamaha) 14:27 p h., 3. Gustavo Gallego (argentin, Yamaha) 16:07 p h.
Autó: 1. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Peugeot) 4:56:34, 2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 10:22 p h., 3. Joan Roma, Alex Haro Bravo (spanyol Mini) 24:04 p h.
Kamion: 1. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 5:53:33, 2. Dmitrij Szotnyikov, Dmitrij Nyikitin, Ilnur Musztafin (orosz, Kamaz) 3:15 p h., 3. Szerhij Viazovics, Pavel Haranin, Andrej Zihulin (fehérorosz, MAZ) 6:22 p h.

Állás az 5. nap után
Motor: 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 16:51:34, 2. Sunderland 59 másodperc h. (2 perc büntetés), 3. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 2:52 p h, ...43. Gyenes 5:25:56 ó h.
Quad: 1. Cavigliasso 20:57:30, 2. Ferioli 49:30 p h. (1 perc büntetés), 3. Gallego 1:05:26 ó h. (2 perc büntetés).
Autó: 1. Al-Attijah, Baumel 17:19:53, 2. Stéphane Peterhansel, David Castera (francia, Mini) 24:42 p h., 3. Roma, Haro Bravo 34:33 p h.
Kamion: 1. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 19:45:37, 2. Szotnyikov, Nyikitin, Musztafin 11:54 p h., 3. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov (orosz, Kamaz) 16:45 p h.

 

Forrás: youtube