Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2022: balesetek, MotoGP-s siker, technikai gondok

Dakar 2022: balesetek, MotoGP-s siker, technikai gondok

Az idei Dakar-rali hatodik napja lerövidült a motorosok és a quadosok számára, de azért így is volt bőven történés, például a Honda (Joan Bareda Bort) és a Husqvarna (Skyler Howes) ásza is elesett, megsérült, utóbbi kórházban van. Az autósoknál Carlos Sainz elektromos Audijával akadtak gondok, s kiderült, Giniel de Villiersnek (Toyota) újabb balesete volt, emiatt súlyos büntetést kapott.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Állati!
Szaúd-Arábiában elmondható: a tevék is kíváncsiak a terepralisok száguldására
Forrás: Dakar Rally Facebook

Az ötödik szakaszon a motorosok és a quadosok más útvonalon mentek, mint a többiek, az azonban megegyezett, hogy Rijád körül száguldott a mezőny – 345 és 421 kilométer volt a mért rész. Tegyük gyorsan hozzá, eredetileg. Merthogy menet közben a motorosoknak, a quadosoknak és a Dakar Classic-kategória résztvevőinek a biztonsága érdekében lerövidítették a mért részt: mentőhelikopterek folyamatos munkája miatt nem maradt elég légjármű. Azaz megállapított eredményeket kell(ett) hozni, mégpedig úgy, hogy a szakaszt teljesítők és a „bent maradók” érdekeit is muszáj figyelembe venni.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Mentés
Folyamatosan munkában vannak a helikopteres egységek
Forrás: Dakar Rally Facebook

A 2009-es autós bajnok Giniel de Villiers (Toyota) még az első szakaszon elütött egy motorost, s mivel nem állt félre, hanem továbbment, öt perces büntetést kapott. A dél-afrikai pilóta akkor megígérte, ilyen nem fordul elő többet, ám most kiderült, a második speciálison újabb baleset résztvevője volt. Miután átért egy dűnén, nekiment egy motornak – szerencsére a gazdája nem ült rajta, így nem sérült meg. A gép annál inkább…
„Amikor átértünk a dűnén, megláttuk a motorost és kikerültem. A dűne alján megfordultunk, hogy megbizonyosodjunk, nem sérült meg. Nem éreztük, hogy nekimegyünk a motornak, így aztán nyugodt szívvel folytattuk a szelektívet. Sajnáljuk, ami történt. Elnézést kérünk” – nyilatkozta a Toyota-pilóta, aki vállalta a motor cseréjének költségeit és befizeti a pilótát a 2023-as Dakarra. Ám ennek ellenére megbüntették, plusz 5 órát írtak hozzá az idejéhez így a negyedik helyről a negyvenedik környékére csúszott vissza.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Hátra sorolva
A dél-afrikai Giniel de Villiersnek megint volt egy ütközése, 5 órás büntetést kapott
Forrás: Dakar Rally Facebook

Más bajnokok is pórul jártak. A spanyol Joan „Nani” Roma (Prodrive) összetörte a járművét az előző szakaszon, sok időt veszített, így már lemondott a dobogós álmairól és csak arra koncentrál, hogy segítse BRX-es csapattársát, az összetettben második francia Sébastien Loeböt.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Segítő
A motorral és autóval is Dakar-bajnok spanyol Joan Roma most már csak a csapattársa támogatására koncentrál
Forrás: Dakar Rally Facebook

Az elektromos Audival szelektívet nyert spanyol Carlos Sainz a 201. kilométernél megállt, a felfüggesztéssel volt gondja. Márkatársa, a tizennégyszeres győztes, címvédő francia Stéphane Peterhansel sietett a segítségére, alkatrészt adott a háromszoros Dakar-elsőnek, így a „Matador” megúszta körülbelül 1 óra elvesztegetésével.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Elektromos Audi
A francia Stéphane Peterhansel adott alkatrészt márkatársának, a spanyol Carlos Sainznak
Forrás: Dakar Rally Facebook

A szakaszgyőzelmet a dél-afrikai Henk Lategan (Toyota) szerezte meg, ez volt az első részsikere a világ leghíresebb terepviadalán.
„Még mindig nem hiszem el, ugyanis pokoli napunk volt. Úgy tíz kilométerrel a rajt után leszakadt az ajtóm, kinyílt és nyitott ajtóval mentem az első ellenőrző pontig. Aztán sikerült megoldanom a problémát, beszíjaztam magam, ám utána nem tudtam kinyitni. Majd defektet kaptunk, így a másik oldalon kellett kiszállnom az autóból. Szóval, tényleg őrület volt, egyszerűen nem hiszem el, hogy nyertünk – mesélte Lategan. – A korábbi napokon elkövettünk néhány hibát, alapvetően elveszítettük minden esélyünket a jó eredményre. Viszont azt érzem, egyre magabiztosabbak vagyunk, mindent megteszünk, hogy végigmenjünk.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Próbálkozik
A francia Sébastien Loeb faragott a hátrányából, de még mindig csak tisztes távolból követi az első helyezettet
Forrás: Dakar Rally Facebook

A kilencszeres rali-világbajnok, a francia Sébastien Loeb (Prodrive) második lett, az összetettben is ugyanezt a pozíciót foglalja el. Ugyan három perccel csökkentette hátrányát az éllovas mögött, de még mindig bő félóra a lemaradása.
Nasszer al-Attijah indult az élről, úgyhogy nagyon bonyolult volt a feladata. Utolértem, majd egy másik utat választottam a dűnéknél, mint ő, és sikerült előtte kikötni. Aztán utolért minket, elkapott és körülbelül kétszáz kilométeren át küzdöttünk egymással” – mesélte Loeb.

Nasszer al-Attijah (Toyota) cseppet sem volt elégedetlen, hiszen megnyugtató az előnye az összetettben.
„Jó nap volt, boldog vagyok, hogy sikeresen befejeztem a szakaszt, ugyanis nem indultak előttünk motorosok, nekünk kellett megtalálni a helyes irányt. A navigátorom, Matthieu ismét remek munkát végzett. Seb elkapott minket az utolsó száz kilométeren együtt maradtunk, jót játszottunk, egyszer egy kicsit ő volt az élen, máskor én. Hosszú az út még a végső célig, okosnak kell lennünk, muszáj elkerülni a problémákat. Ráadásul Seb továbbra is próbálkozik majd, az egészen biztos – magyarázta a katari versenyző.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Nagymenő
A katari Nasszer al-Attijah elégedett, hiszen az előnye több mint megnyugtató, miközben a 2022-es Dakar-rali közelít a feléhez
Forrás: Dakar Rally Facebook

A motorosoknál a szerdai szakaszgyőztes spanyol Joan Barreda Bort elesett a 265. és a 270. kilométer között, megsérült a válla. Reggelig vár, meglátja, milyen állapotban lesz, s csak akkor dönt a folytatásról. A nyolcadikként jegyzett amerikai Skyler Howes (Husqvarna) számára viszont véget ért a szaúdi küzdelem. A terepralis elesett, beütötte a fejét, szinte semmire sem emlékezett, igaz, mindezek ellenére elment a célig. Ám után rosszul érezte magát, megsérült a bokája, a válla, ezért azonnal kórházba szállították.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Kórházba szállították
Az amerikai Skyler Howes bukott és nem tudja folytatni a viadalt
Forrás: Dakar Rally Facebook

Az olasz Danilo Petrucci viszont történelmet írt. A KTM tagja az első MotoGP-s, aki szakaszt nyert. Tegyük hozzá, a diadalához az is kellett, hogy az eredetileg nyerő kétszeres bajnok ausztrál Toby Price (KTM) gyorshajtásért 6 perces büntetést kapjon.
Sírok, mint egy baba, most nem is tudok írni” – olvasható a kétszeres MotoGP futamgyőztes közösségi médiás bejegyzése. Nem csoda, hogy elérzékenyült, hiszen már a második szelektíven helikopteres mentést kellett kérnie a mechanikai gondjait követően, így rég kiesett volna, ám az új szabályok értelmében, 11 órás időbüntetéssel tovább mehetett.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Boldog
Az olasz Danilo Petrucci élete első Dakarján szakaszgyőzelmet aratott
Forrás: Dakar Rally Facebook

Az összetettben továbbra is a 2017-es bajnok, a KTM-től a Gas Gasba igazolt brit Sam Sunderland vezet. Az erdélyi Gyenes Emanuel (KTM) a 41. lett, a vajdasági Saghmeister Gábor (KTM) a 102. Gyenes a 46. pozícióból várja a reggeli startot, a szervizháttér nélkül indulók kategóriájában, az Original by Motulban az 5, míg Saghmeister a 125. és a 31.

A quadosoknál a francia Alexandre Giroud (Yamaha) volt a leggyorsabb és az összetettben is első.. Az SSV-kategóriában a brazil Rodrigo Luppi de Oliveira (Can-Am) duplán örülhetett: a legjobb időt érte és az összetettben is első.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
Homokcsata
Az arab sivatag meghódítása komoly erőfeszítéseket igényel
Forrás: Dakar Rally Facebook

A kamionosoknál az előző speciálison technikai gondok miatt a győzelmi esélyeit valószínűleg elveszítő kétszeres Dakar-bajnok orosz Andrej Karginov (Kamaz) nyert, az összetettben csapat- és honfitársa, a címvédő Dmitrij Szotnyikov az éllovas. A Team SSP szervizkamionját vezető Darázsi Zsolt (MAN) a 35. időt jegyezte, így a 40., viszont Szalai Norbertnek (Mercedes) még nincs eredménye.

Január 7-én (péntek) Rijád–Rijád hurokszakaszt rendeznek, az össztáv 620 kilométer, a szelektív hossza a motorosoknak és a quadosoknak 404 km, a többieknek 348 km. A navigátorok ismét főszerepet kapnak, nagyon bonyolult lesz a tájékozódás, de 40 kilométeres dűnesorral is meg kell küzdenie a mezőnynek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Dakar Rally Facebook

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Dakar Rally Facebook

2022-es Dakar-rali, 5. szakasz (Rijád–Rijád, az össztáv 560 kilométer, a szelektív szakasz hossza (motor/quad) 346 km, autó/SSV/kamion 421).
Motor: 1. Danilo Petrucci (olasz, KTM) 3:23:46 óra, 2. Ross Branch (botswanai, Yamaha) 2 másodperc hátrány, 3. José Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 5 mp h., …41. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 31:18 perc h., ..102. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 2:03:01 ó h.
Quad: 1. Alexandre Giroud (francia, Yamaha) 4:11:47, 2. Kamil Wisniewski (lengyel, Yamaha) 30:12 p h., 3. Pablo Copetti (amerikai, Yamaha) 41 p h
Autó: 1. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota) 3:53:28, 2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga Prodrive) 1:58 p h., 3. Lucio Álvarez, Armand Monleon (argentin, spanyol, Toyota) 2:10 p h
SSV: 1. Rodrigo Luppi de Oliveira, Maykel Justo (brazil, Can-Am) 4:33:12, 2. Marek Goczal, Lukasz Laskawiec (lengyel, BRP) 2:33 p h., 3. Szergej Karjakin, Anton Vlasjuk (orosz, Can-Am) 4:10 p h
Kamion: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Ivan Malkov (orosz, Kamaz) 4:01:02, 2. Dmitrij Szotnyikov, Ilgiz Ahmecianov, Ruszlan Ahmagyejev (orosz, Kamaz) 2:25 p h., 3. Anton Sibalov, Dmitrij Nyikitin, Ivan Tatarinov (orosz, Kamaz) 4:47 p h., ...35. Darázsi Zsolt, Pierre Calmon, Palco Lubomir (magyar, francia, szlovák, MAN) 3:13:42 ó h.

Állás a 6. nap után
Motor: 1. Sam Sunderland (brit, Gas Gas) 19:01:50, 2. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 2:29 p h., 3. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 5:59 p h., …46. Gyenes 4:35:19 ó h. (15 perc büntetés), ...125. Saghmeister 15:06:36 ó h. (3:21 óra büntetés).
Quad: 1. Giroud 23:51:48, 2. Copetti 27:40 p h. (1 perc büntetés), 3. Manuel Andujar (argentin, Yamaha) 58:39 p h
Autó: 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 17:24:23, 2. Loeb, Lurquin 35:10 p h., 3. Álvarez, Monleon 51:15 p
SSV: 1. Luppi de Oliveira, Justo 21:21:33 (6 perc büntetés), 2. Austin Jones, Gustavo Gugelmin (amerikai, brazil, Can-Am) 4:27 p h. (6 perc büntetés), 3. Michal Goczal, Szymon Gospodarczyk (lengyel, BRP) 22:25 p h. (15 perc büntetés).
Kamion: 1. Szotnyikov, Ahmecianov, Ahmagyejev 19:09:20 (1 perc büntetés), 2. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovljev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 9:53 p h. (2 perc büntetés), 3. Sibalov, Nyikitin, Tatarinov 26:27 p h., ...40. Darázsi, Calmon, Lubomir 103:25:48 ó h. (69:45 óra büntetés).

 

Forrás: youtube