Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2022: Loeb szárnyalt, a Kamaz ismét oktatott

Dakar 2022: Loeb szárnyalt, a Kamaz ismét oktatott

A szervezők előre jelezték, a navigátorokra, illetve a tájékozódási képességre nagy szükség lesz a 2022-es Dakar-rali harmadik napján. Akadt is gondjuk bőven a résztvevőknek, de sokan éppen abból húztak hasznot, hogy mások nem találták a helyes irányt. Az autósoknál alakul a Nasszer al-Attijah (Toyota)–Sébastien Loeb (Prodrive) csata!

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Gyönyörű
Futurisztikus tájakon vezetett a dakarosok útja
Forrás: Dakar Rally Facebook

Hétfőn 338 kilométer volt a mért rész, megjelentek a programban a dűnerendszerek is. A Classic-kategória szereplőinek nem rendeztek versenyt, mert a heves esőzések miatt használhatatlanná vált számukra az út. A motorosoknál a KTM új igazolása, a kétszeres MotoGP futamgyőztes olasz Danilo Petrucci a 115. km-nél elakadt, megállt alatta a gépe, s mivel nem sikerült orvosolni a technikai problémát, feladta a küzdelmet.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Kiesett a KTM motorosa
Az olasz Danilo Petrucci a MotoGP-ről váltott terepralira, a 2022-es verseny nem sokáig tartott a számára
Forrás: Dakar Rally Facebook

A spanyol Joan Barreda Bort (Honda) viszont feltartóztathatatlan volt, megnyerte a szelektívet, kihasználva az addigi éllovas, az első két napon a legjobb időt elérő ausztrál Daniel Sanders (Gas Gas) eltévedését. Érdekesség, hogy az addig második, chilei Pablo Quintanilla (Honda) sem találta egyből a helyes irányt.
„Ma az egyetlen lehetőség az volt, hogy nyomjuk, ahogy tudjuk. Bár még csak a második szelektívet teljesítettük, de a vasárnapi nagy hiba sokba kerülhet, sajnos. Szóval, a hétfő arra remek volt, hogy a jókedvünk visszatérjen. A dűnéken motorozni mindig szórakoztató, ezért igyekeztem élvezni a feladatot” – nyilatkozta Barreda Bort.

Az élre viszont az egész szakasz alatt szinte „láthatatlan” (nem működött rendesen a nyomkövetője) Sam Sunderland állt. A KTM-et elhagyó, a Gas Gas-szal szerződést kötött 2017-es bajnok értelemszerűen nagyon elégedett volt.
„Megpróbáltam kizárólag a navigációra koncentrálni. Annak ellenére, hogy láttam a többi srác nyomát, mindig duplán ellenőriztem, biztosan jó-e az irány. Néha egy kicsit bosszantó ugyan, amikor muszáj lassítanod, de nem akartam hibázni. Láttam, hogy sokan eltévedtek és rengeteg időt veszítettek. Örülök, hogy vezetek, de nagyon hosszú még a rali, ez részeredmény, tudjuk jól, nem sokat jelent. A motor mindenesetre kiváló, s fizikailag is elég erősnek érzem magam” – mondta Sunderland.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Nem hibázott
A 2017-es bajnok, a KTM-től a Gas Gas-hoz igazolt brit Sam Sunderland a motorosoknál az éllovas
Forrás: Dakar Rally Facebook

A vasárnap technikai gondokkal küzdő szatmárnémeti motoros, Gyenes Emánuel (KTM) most jó tempóban ment végig és a 42. időt érte el, az összetettben a 67., a szervizháttér nélküli kategóriában pedig már a 11. A szabadkai Saghmeister Gábor (KTM) a 127. időt jegyezte, így a 126. pozíciót birtokolja, az Original by Motul mezőnyében a 28.
„A műszaki gondokat követően elég hátulról rajtoltam, de sikerült több motort és quadot is megelőznöm. Most minden rendben volt, de az már teljesen egyértelmű a számomra, hogy az idei nagyon kemény Dakar lesz” – mondta Gyenes.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Csak így tovább!
A szatmárnémeti Gyenes Emanuel túl van a technikai problémán, a szabadkai Saghmeister Gáborral célba ért a második szakaszon
Forrás: Dakar Rally Facebook

A quadosoknál a címvédő, argentin Manuel Andujar (Yamaha) volt a leggyorsabb, de a nap végén továbbra is a litván Laisvidas Kancius (Yamaha) pihenhet az élen. Az SSV-kategóriában pedig az amerikai Austin Jones (Can-Am) nyert és az összetettben is vezet.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Elégedett
A litván Laisvidas Kancius megtartotta vezető pozícióját
Forrás: Dakar Rally Facebook

Az autósoknál a kilencszeres rali-világbajnok, Dakar-második és harmadik Sébastien Loeb nyerte a győzelemért folytatott csatát, ezzel megszerezte a Prodrive első részsikerét. Ez volt a saját tizenötödik szakaszdiadala, ezzel utolérte honfitársait, a kétszeres Dakar-első Jean-Louis Schlessert és Bruno Sabyt.
„Jó meccs volt Nasszerral. Hiába rajtolt az élről, így is nagyon gyorsan ment. Közel 340 kilométeren keresztül úgy kellett nyomni a gázt, mint egy WRC-futamon. A végén, a dűnéken azért csak elkaptam… Mivel vasárnap két defektem is volt, most a köves részen nagyon figyeltem, hogy ne legyen problémánk. A motorosok nyomait jól lehetett látni, így a végén egy kicsit visszavettem a tempóból, úgy voltam vele, inkább vállalja a kockázatot más” – magyarázta Loeb.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Padlógázon
A francia Sébastien Loeb lehet a katari Nasszer al-Attijah legnagyobb kihívója, ellenfele
Forrás: Dakar Rally Facebook

Ahogy a BRX-csapat tagja is utalt rá, a katari Nasszer al-Attijah lett a második, a háromszoros Dakar-győztes a rajt előtti 12 perces előnyéből megtartott az összetettben bő 9-et.
„Az utolsó tíz kilométeren egy nagyobb kőnek, szikladarabnak ütköztünk, defektet kaptunk, de nem cseréltük ki a sérült abroncsot. Seb előtt voltunk, de ezek után el kellett engednünk. Úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk a harcot, nehogy elveszítsünk két-három percet feleslegesen egy újabb defekt miatt. Nagyon elégedett vagyok az eddigi teljesítményünkkel. Biztos vagyok benne, lesznek még meglepetések, úgyhogy muszáj ésszel menni” – magyarázta a katari.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Remek munka
Nasszer al-Attijah (jobbra) elsőként rajtolt, ennek ellenére egyszer sem tévedt el
Forrás: Dakar Rally Facebook

A címvédő, tizennégyszeres bajnok Stéphane Peterhansel technikai hiba miatt 7 óra 30 percet „kapott” vasárnap az éllovastól. Az elektromos Audi problémáit orvosolták a szerelők, s a francia pilóta most negyedik lett. Azt mondta, nagyon furcsa volt számára ennyire hátulról indulni, de bízik benne, hogy egy-két szakaszgyőzelmet azért tudnak szerezni idén.

A kamionosoknál tovább tart a Kamaz-fölény: a dobogót kibérlő, sőt az első négy helyet birtokló alakulat tagjai közül az orosz Andrej Karginov volt a legjobb. Az összetettben viszont honfitársa, a címvédő Dmitrij Szotnyikov áll az élen, de a mögötte lévő három pozíciót is a tatárföldi alakulat sajátította ki. Az SSP szervizkamionját vezető Darázsi Zsolt (MAN) a 40. lett, míg Szalai Norbertnek (Mercedes) egyelőre nincs ideje. Darázsi az összetettben a 42., Szalai a start előtt a 46. volt.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Fölényben
A Kamaz a szakaszon és az összetettben is kisajátította az első négy pozíciót
Forrás: Dakar Rally Facebook

Kedden (január 4.) az al-Artavija–al-Artavija hurokszakasz következik, az össztáv 636 kilométer, a szelektív hossza 255 km. Lesz homok bőven, majd a nap vége felé gyors rész következik, navigációs nehézségekkel.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Dakar Rally Facebook

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Dakar Rally Facebook

2022-es Dakar-rali, 2. szakasz (Hail-al-Artavija, az össztáv 568 kilométer, a szelektív szakasz hossza 338 km).
Motor: 1. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 3:31:20 óra, 2. Sam Sunderland (brit, Gas Gas) 5:33 perc hátrány, 3. Kevin Benavides (argentin, KTM) 5:54 p h., … 42. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 44:21 p h., ...127. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 2:35:05 ó h.
Quad: 1. Manuel Andujar (argentin, Yamaha) 4:27:51, 2. Alexandre Giroud (francia, Yamaha) 2:03 p h., 3. Pablo Copetti (amerikai, Yamaha) 5:04 p h.
Autó: 1. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive) 3:25, 2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 3:28 p h., 3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 5:52 p h.
SSV: 1. Austin Jones, Gustavo Gugelmin (amerikai, brazil, Can-Am) 4:11:51, 2. Rodrigo Luppi de Oliveira, Maykel Justo (brazil, Can-Am) 24 másodperc h., 3. Michal Goczal, Szymon Gospodarczyk (lengyel, BRP) 3:26 p h.
Kamion: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Ivan Malkov (orosz, Kamaz) 3:52:07, 2. Dmitrij Szotnyikov, Ilgiz Ahmecianov, Ruszlan Ahmagyejev (orosz, Kamaz) 38 mp h., 3. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovljev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 2:14 p h., ...40. Darázsi Zsolt, Pierre Calmon, Palco Lubomir (magyar, francia, szlovák, MAN) 27:37:53 ó h.

Állás a 3. nap után
Motor: 1. Sunderland 8:31:29, 2. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 2:51 p h., 3. Daniel Sanders (ausztrál, Gas Gas) 3:29 p h., … 67. Gyenes 3:13:27 ó h. (15 perc büntetés), ...126. Saghmeister 6:06:57 ó h. (15 perc büntetés).
Quad: 1. Laisvidas Kancius (litván, Yamaha) 10:51:36, 2. Copetti 6:32 p h., 3. Giroud 19:57 p h.
Autó: 1. Al-Attijah, Baumel 6:59:21, 2. Loeb, Lurquin 9:16 p h., 3. Lucio Álvarez, Armand Monleon (argentin, spanyol, Toyota) 40:53 p h.
SSV: 1. Jones, Gugelmin 8:51:19, 2. Luppi de Oliveira, Justo 2:28 p h., 3. Goczal, Gospodarczyk 6:39 p h.
Kamion: 1. Dmitrij Szotnyikov, Ilgiz Ahmecianov, Ruszlan Ahmagyejev (orosz, Kamaz) 7:59:07, 2. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovljev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 2:07 p h., 3. Karginov, Mokejev, Malkov 18:34 p h., ...42. Darázsi, Calmon, Lubomir 51:04:17 ó h. (36:30 óra büntetés).

 

Forrás: youtube