Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: 43 másodperc döntött a motorosoknál a trófeáról, SSV-ben 18 éves újonc diadalmaskodott

Dakar 2023: 43 másodperc döntött a motorosoknál a trófeáról, SSV-ben 18 éves újonc diadalmaskodott

Micsoda végjáték a 2023-as Dakar-ralin! A motorosoknál és az SSV-kategóriában is a rajt előtt még második versenyző (Kevin Benavides, Eryk Goczal) előzött és végül megnyerte a viadalt. Az autósoknál és a quadosoknál címvédés volt (Nasszer al-Attijah, Alexandre Giroud), a kamionosoknál a bajnok (Janus van Kasteren) először ünnepelhetett, T3-ban pedig a kategóriában először, összesen másodszor végzett az élen a győztes (Austin Jones).

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Örömkönnyek
Minden idők legfiatalabb Dakar-győztese: a lengyel Eryk Goczal
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Al-Hofufból indultak a terepralisok és Dammámba érkeztek meg a 2023-as Dakar utolsó napján. A szelektív hossza mindössze 136 kilométer volt, a tempós, gyors szakasz rajtja előtt még a szervezők is azt mondták, nagy változásra az összetettben már nincs sok esély. Aztán az élet felülírt mindent…

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Ez már a második sikere
Az argentin Kevin Benavides idén a 47-es rajtszámmal indult, jövőre már az 1-est kapja meg
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A motorosoknál a kétszeres bajnok (2016, 2019) ausztrál Toby Price (KTM) 12 másodperccel vezetett márkatársa, az akkor még egyszeres győztes (2021) argentin Kevin Benavides (KTM) előtt. A csapat pedig engedte, küzdjenek, annak ellenére, hogy az osztrák márka 2019-ben leszorult a dobogó tetejéről és azóta hiába próbált oda visszakapaszkodni. Benavides végül 43 szekundummal előzte meg Price-t, ezzel minden idők legkisebb különbségű dakaros diadalát aratta.
„Ma reggel üres volt a fejem, a szakaszon viszont a nulladiktól a 136. kilométerig maximálisan koncentráltam. Hihetetlen, hogy megnyertem ezt a teljesen őrült Dakart, méghozzá ilyen kis különbséggel. Két különböző motormárkával győzni – erre nagyon büszke vagyok” – nyilatkozta Kevin Benavides.

S, hogy mit szólt az „ezüstéremhez” Price?
Csalódott vagyok. Ugyanakkor Kevin nagyszerű munkát végzett – mondta sportszerűen az ausztrál. – Nehéz most értékelni, fáj, ami történt, de legalább egy darabban megyek haza, és kaptunk egy Dakar-trófeát. Kár, hogy nem nyertem, pedig közel voltam a győzelemhez, de hibáztam, és ez sokba került.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Elbukta a győzelmet
Az ausztrál Toby Price hibázott az utolsó szakaszon
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A szatmárnémeti Gyenes Emánuel (KTM) a 27. pozícióban végezett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Bravúr
Az erdélyi Gyenes Emánuel 27. lett
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

T4-ben (SSV-kategória) hasonlóan alakult a hajrá, mint a motorosoknál. A mindössze 18 esztendős, abszolút újonc lengyel Eryk Goczal (Can-Am) történelmet írt, minden idők legfiatalabb szakasz-, majd most már Dakar-győztese lett. A startnál 3:24 perces hátrányban volt, s az éllovas, a litván Rokas Baciuska (Can-Am) szinte az egész szelektíven őrizte is az előnyét. Ám nem sokkal a vége előtt eltört a gépének felfüggesztése, s körülbelül 15-20 percet veszített – cseppet sem mellékesen Goczalnak is voltak technikai problémái. Az összetettben 16:44 perc lett a különbség közöttük úgy, hogy Baciuskának korábbról volt 15 perc büntetése.
„Befejeztem az első Dakaromat, nagy köszönet a családomnak. Két nappal ezelőtt úgy döntöttünk, mindenáron támadunk, mert a végső győzelem elérhetővé vált. Hihetetlen az az érzés, ami most bennem van, soha életemben nem tapasztaltam ilyet” – mosolygott Eryk Goczal.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
SSV-kategória
A lengyel Eryk Goczal az első Dakarját rögtön megnyerte
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Baciuska érthető módon csalódottan vette tudomásul az eredményt.
„Meg kellett állnunk, hogy megjavítsuk a törött alkatrészt. Körülbelül tizenkét percet veszítettünk, s másodikak lettünk. Ez van… Alig volt már hátra, de így jártunk, nagy kár érte” – ingatta a fejét.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Peches volt
A litván Rokas Baciuskát technikai probléma hátráltatta a zárónapon, de azért próbált örülni a második helynek is
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A T3-ban ((Lightweight Prototype) az amerikai Austin Jones (Can-Am) végzett az élen. Jegyezzük meg, tavaly T4-ben nyert, úgyhogy a kategóriaváltás ellenére már kétszeres Dakar-elsőnek vallhatja magát.
„Az utolsó szakaszt elég keménynek éreztem. Rengeteg sár volt, kicsit feszült is voltam, de csak eljutottunk a célig. Ez volt a legnehezebb Dakar, amin valaha elindultam” – fújt egy nagyot Jones.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Nyerő páros
Az amerikai Austin Jones (balra) tavaly a T4-es, idén a T3-kategóriát nyerte meg, navigátora, a brazil Gustavo Gugelmin 2018 és 2022 után harmadik Dakar bajnoki címét szerezte
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

A quadosoknál a francia Alexandre Giroud (Yamaha) megvédte bajnoki címét.
„Ez egy őrült nap volt. Kétszer megnyerni a Dakart, egészen elképesztő. Nagyon boldog vagyok. Köszönöm a családomnak, a páromnak és a természetesen a szerelőmnek, aki nagyszerű munkát végzett” – csapott a levegőbe a francia.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Duplázott
A francia Alexandre Giroud, ahogy tavaly, idén is diadalmaskodott a quadosok között
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Az autósoknál ugyancsak címvédés született. A katari Nasszer al-Attijah (Toyota) végig kiegyensúlyozott, nagyszerű munkát végzett – az elmúlt húsz esztendő legnagyobb különbségű autós sikerét aratta (1:20:49 óra). Immáron ötödször ünnepelhetett a dobogó tetején: 2011-ben Volkswagenben, 2015-ben Miniben, 2019-ben, 2022-ben és 2023-ban Toyotában ülve diadalmaskodott.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Legendás terepralisok
A katari Nasszer al-Attijah (jobbra) ötödik, a francia Mathieu Baumel negyedik alkalommal ünnepelhetett a dobogó tetején
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

„Nagy boldogság ez, hiszen iszonyatosan nehéz Dakar volt. Őrület, hogy sikerült megvédeni a címemet és már ötször nyertem, Mathieu, a navigátorom pedig négyszer… Bocs, Mathieu! Mindig egyre többet akarok, most már az foglalkoztat, hogy a világbajnoki címünket is megvédjük. Az utóbbi napokban már nem kellett támadnunk, a célba érés volt a legfőbb célunk, elképesztő, hogy sikerült” – mondta fülig érő szájjal Nasszer al-Attijah.

A kamionosoknál már a 2023-as Dakar-rajt előtt biztos volt, hogy megtörik a Kamaz sikersorozata, hiszen az ukrajnai háború miatt nem indulhatott az orosz csapat. A holland Janus van Kasteren (Iveco) élt a lehetőséggel és karrierje során először győzött – legutóbb 2016-ban fordult elő, hogy nem a Kamaz ünnepelhetett, a holland Gerard de Rooy (Iveco) volt akkor a legjobb.
„A múlt héten mindenkinek voltak problémái, nekünk is. Tizenöt percet veszítettünk, mert elfogyott az üzemanyagunk... Ám nem adtuk fel és most itt vagyunk a célban, ráadásul elsők lettünk. Három nappal a vége előtt 30 perces előnyre tettünk szert, akkor dőlt el a küzdelem” – értékelt a pilóta.ű

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Kamionos öröm
A holland Janus van Kasteren (jobbról), a lengyel Darek Rodewald és a holland Marcel Snijders első Dakar-győzelmére lehet büszke
Forrás: Dakar Rally Facebook, Teams Facebook

Az SSP szervizkamionját vezető Darázsi Zsoltnak (MAN) és a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania) egységnek sincs már ideje, a számítógépes rendszer a kiesettek között jegyzi őket.

2023-as Dakar-rali, 14. szakasz (al-Hofuf–Dammám: az össztáv 417 kilométer, a szelektív hossza 136 km)
Motor: 1. Kevin Benavides (argentin, KTM) 1:15:17 óra, 2. Toby Price (ausztrál, KTM) 55 másodperc hátrány, 3. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) 3:15 perc h., ...21. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 11:49 p h.
Quad: 1. Laisvydas Kancius (litván, Yamaha) 1:36:16, 2. Pablo Copetti (amerikai, Yamaha) 6:05 p h., 3. Marcelo Medeiros (brazil, Yamaha) 8:11 p h.
Autó: 1. Guerlain Chicherit, Alex Winocq (francia, Prodrive) 1:09:24, 2. Mattias Ekström, Emil Bergkvist (svéd, Audi) 1:36 p h., 3. Sebastian Halpern, Bernardo Grauve (argentin, Mini) 1:53 p h.
Kamion: 1. Vaidotas Paškevičius, Slavomir Volkov, Tomas Gužauskas (litván, Tatra) 1:18:34, 2. Mitchel van den Brink, Jarno van de Pol, Moises Torrallardona (holland, holland, spanyol, Iveco) 7 mp h., 3. Jaroslav Valtr, René Kilián, Tomáš Šikola (cseh, Tatra) 1:46 p h.

A 2023-as Dakar-rali végeredménye
Motor: 1. K. Benavides 44:27:20 (3 perc büntetés), 2. Price 43 mp h. (1 perc büntetés), 3. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 5:04 p h. (1 perc büntetés), ...27. Gyenes 7:53:35 ó h.
Quad: 1. Alexandre Giroud (francia, Yamaha) 56:44:30 (15 perc büntetés), 2. Francisco Moreno Flores (argentin, Yamaha) 43:11 p h., 3. Copetti 1:52:55 ó h. (30 perc büntetés).
Autó: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 45:03:15 (1:10 perc büntetés), 2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive) 1:20:49 (6:10 perc büntetés), 3. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:38:31 ó h. (2 perc büntetés).
Kamion: 1. Janus van Kasteren, Darek Rodewald, Marcel Snijders (holland, lengyel, holland, Iveco) 54:03:33 (15 perc büntetés), 2. Martin Macík, František Tomášek, David Svanda (cseh, Iveco) 1:14:34 ó h. (3:20 perc büntetés), 3. Martin van den Brink, Erik Kofman, Rijk Mouw (holland, Iveco) 2:40:22 ó h.

 

 

Forrás: youtube