Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: a címvédő Nasszer al-Attijah nem kegyelmezne

Dakar 2023: a címvédő Nasszer al-Attijah nem kegyelmezne

A négyszeres bajnok Nasszer al-Attijah magabiztosan készül a december 31-én kezdődő 2023-as Dakar-ralira. A katari pilóta kijelentette, a címvédés motiválja a továbbfejlesztett Toyota pickuppal, a GR DKR Hilux T1+ versenygéppel, bár tisztában van vele, a jövő évi küzdelem nagyon durva lesz.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Esélyes
A katari Nasszer al-Attijah elképesztő formában, immáron tereprali-világbajnokként (is) érkezik a 2023-as Dakar-ralira
Forrás: Toyota Gazoo Racing Facebook

Al-Attijah 2011-ben Volkswagennel, 2015-ben Minivel, 2019-ben és 2022-ben Toyotával diadalmaskodott. Egészen elképesztő, de 2014 óta a két siker mellett négyszer volt második, egyszer harmadik, s mindössze 2017-ben kellett feladnia a küzdelmet.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Technikai csoda
A Toyota GR DKR Hilux T1+ jobb, strapabíróbb, megbízhatóbb, mint korábban bármelyik autója a csapatnak
Forrás: Toyota Gazoo Racing Facebook

Ráadásul idén történelmet írt, hiszen a tereprali első világbajnoka lett hű társával, navigátorával, barátjával, a francia Mathieu Baumellel. Nem csoda, hogy önbizalommal telve várja a Dakar-startját. A 200-as rajtszámmal induló pilóta nem felejtette el, hogy honnan indult, amikor újoncként még 2004-ben tizedik lett egy Mitsubishivel, majd a BMW-s időszakot, s azt, amikor Hummerrel és Buggyval vágott neki a sivatagnak – még utóbbi két alkalommal is tudott szakaszgyőzelmet aratni.

A legutóbbi Dakar-diadal fantasztikus volt. Nagyon keményen dolgoztunk. Amikor először vezettük a T1+-t, azonnal éreztük a különbséget a T1-hez képest, amellyel rengeteg defektet szenvedtünk – nyilatkozta Nasszer al-Attijah. – A 2022-es küzdelem valóban nagyszerű volt, szinte probléma nélkül mentünk végig. Aztán minden kitűnően folytatódott, hiszen a világbajnokságon is a legjobbak voltunk. Hihetetlen lenne újra nyerni Szaúd-Arábiában! December elején Namíbiában teszteltük az új autót, hogy megbizonyosodjunk arról, tényleg jól működik. Emellett egész évben nagy hangsúlyt fektettem a fizikai felkészülésre is, hogy a lehető legjobb formában legyek. Tudom, hogy különösen nehéz lesz mindenki számára a 2023-as Dakar, és megfontoltnak, ügyesnek, elszántnak kell lennünk, de készen állunk a címvédésre.”

Mathieu Baumel 2005-ben, még honfitársa, Guerlain Chicherit navigátoraként lett 49. az afrikai Dakar-ralin, aztán ült a portugál Carlos Souza és a holland Bernhard Ten Brinke mellett. A 2015-ös viadaltól kezdve viszont katari barátjának diktálja az itinert és sikert sikerre halmoznak együtt.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Mindig tudja a helyes irányt
A francia Mathieu Baumel nem csak navigátortársa, de jóbarátja is a pilótának. Sőt, azt mondja, olyan, mintha testvérek lennének
Forrás: Toyota Gazoo Racing Facebook

Keményen dolgoztunk az egész csapattal, hogy kimagasló eredményt érjünk el idén januárban. Nagyszerű győzelmet arattunk, természetesen, elsősorban Nasszernek volt különleges, hiszen a közel-keleti régióban zajlott, zajlik a Dakar – árulta el Baumel. – Nasszer egyébként pontosan olyan, mint a televízióban látható, nagylelkű, kedves, mindig barátságos és mosolygós. Történjen bármi a verseny alatt, ugyanilyen marad az autóban is. Mindig megőrizzük a higgadtságunkat és kerüljük a stresszt, ami segít az együttműködésben. Olyan, mintha a bátyám lenne, több időt töltök vele év közben, mint a családommal. Ez a kapcsolat, a közös munkamódszer és a kölcsönös bizalom alapozza meg az eredményeinket.”

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Felkészülten, önbizalommal telve
Szaúd-Arábia sivatagja minden bizonnyal sok meglepetést tartogat a mezőny számára, de Nasszer al-Attijah és Mathieu Baumel győzni akar a Toyotával
Forrás: Toyota Gazoo Racing Facebook

 

Forrás: youtube