Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2023: a KTM és az Audi prológ-sikerével kezdődött a sivatagi show

Dakar 2023: a KTM és az Audi prológ-sikerével kezdődött a sivatagi show

Mindössze 13 kilométer. Rövid tengerparti prológgal elkezdődött a 2023-as Dakar-rali, amelynek bevezetője a vasárnapi, első valódi versenynap rajtsorrendjéről döntött. A svéd Mattias Ekstöm azonnal megmutatta, hogy az elektromos Audi ütőképes, a motorosoknál pedig a korábbi bajnok, az ausztrál Toby Price jelezte, a KTM vissza akar térni a trónra.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Meseszép
Gyönyörű helyszínen zajlott a küzdelem
Forrás: Dakar Rally Facebook

Nyerni szinte semmit sem lehetett, veszíteni annál többet. Hiszen egy technikai probléma, egy sérülés akár már a viadal végét is jelenthette, holott igazából még el sem kezdődött a világ leghíresebb terepversenyének új fejezete. A tét – a dicsőség, a részsiker begyűjtésén kívül… – az volt, hogy másnap milyen sorrendben rajtolhassanak a legjobbak, akik választhatnak, hogy mely pozícióbál vágnak neki a vasárnapi feladatnak.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Start
A motorosok kezdték a tengerparti prologón a száguldást
Forrás: Dakar Rally Facebook

A motorosoknál a kétszeres bajnok Toby Price volt a legfürgébb. A KTM 2001 óta tartó győzelmi sorozata éppen az első szaúdi Dakaron szakadt meg, s 2020 óta kétszer a Honda, egyszer a GasGas nyert. Az ausztrál terepralis nem titkolt célja, hogy visszavezesse a márkát a csúcsra.
„Megfelelő kezdés. Vagy mégsem? Az biztos, hogy jó kiválasztani a rajthelyet, de nem tudom, hogy ez előnyt vagy hátrányt jelent-e. Tavaly a stratégiánk nem volt megfelelő, remélem, most az lesz. Hosszú szakaszok vannak hátra, tizennégy nap alatt sok minden történhet. Jó, hogy megnyertem a prológot, de nem garantál semmit. Élvezni akarom a küzdelmet, s természetesen a legjobb lenni” – magyarázta Price, aki mindössze egyetlen másodperccel előzte meg honfitársát, Daniel Sanderst (GasGas).

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Éllovas
A kétszeres bajnok KTM-versenyző, az ausztrál Toby Price volt a leggyorsabb
Forrás: Dakar Rally Facebook

A címvédő brit Sam Sunderland (GasGas) a 10., az erdélyi Gyenes Emánuel (KTM) a 29., a vajdasági Saghmeister Gábor (KTM) a 135. időt érte el.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Letudta
Az erdélyi Gyenes Emánuel gond nélkül ment végig
Forrás: Dakar Rally Facebook

Az autósoknál a Német túraautó-bajnokság (DTM) kétszeres nyertese, Mattias Ekström lett az első. Az elektromos Audiban ülő svéd pilóta is egy másodperces előnyének köszönheti a diadalát – a kilencszeres ralivilágbajnok francia Sébastien Loeb (Prodrive) végzett közvetlenül mögötte.
Élveztem a prológot. Nem volt hibánk, az Audi is jól viselkedett, gond nélkül haladtunk a rajttól a célig” – mosolygott Ekström.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Elektromos gépek
Az Audi-pilóták remekeltek: első, harmadik és hatodik helyet szereztek
Forrás: Dakar Rally Facebook

A motorral hatszor, autóval nyolcszor a dobogó tetejére hajtó francia Stéphane Peterhansel (Audi) a 4., a 2022-es győztes katari Nasszer al-Attijah (Toyota) az 5., a háromszoros első spanyol Carlos Sainz (Audi) a 6. lett.
„A verseny elkezdődött. Az első, a harmadik és a hatodik helyen végeztünk. Személy szerint jobban teljesítettem, mint amire számítottam. A pálya ralis, ralikrosszos volt, s nem nekem kedvezett. Jó helyzetben leszek a vasárnapi rajtnál” – értékelt Peterhansel.

A holland Erik van Loon (Toyota) bukott a prológon. A pilóta és navigátora, a francia Sébastien Delaunay nem sérült meg, az overdrive-os Hilux annál inkább, de a kerekeire állított pickuppal célba ért a páros, igaz, 6:47 másodperces hátránnyal az első helyezetthez képest.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Peches kezdet
A holland Erik van Loon borult a Toyotájával, de folytatja a versenyt
Forrás: Dakar Rally Facebook

A quadosoknál a francia Alexandre Giroud (Yamaha) címvédőhöz méltóan kezdett és a leggyorsabb volt.
„Nagyon szép volt a prológ és tempós. Boldog vagyok, hogy nyertem. Lépésről lépésre haladok, bízom benne, hogy hasonlóan szerepelek majd holnap is” – mondta a regnáló világbajnok.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Címvédő
A quadosoknál a francia Alexndre Giroud diktálta a tempót
Forrás: Dakar Rally Facebook

Az SSV-kategóriában a litván Rokas Baciuska (BRP), LW Protóban a spanyol Cristina Gutiérrez Herrero (BRP) ünnepelhetett.

A kamionosoknál a csehek örülhettek, hiszen Martin Macík (Iveco) vette a legkomolyabban a prológot is győzött. A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László scaniás trió a dakaros premierjén a 23. pozíciót kaparintotta meg.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Magyar csapat
Kovács Miklós (fekete-sárga tűzálló ruhában, jobbról) és Ács László az első Dakarján vesz részt, Czeglédi Péter korábban már Kiss Sándor navigátoraként célba ért
Forrás: Dakar Rally Facebook

Őszintén mondom, nagyon különleges érzések kavarogtak bennünk. Jónéhány nagy versenyt végigcsináltunk már, de ez mégis a Dakar, amely a legnagyobb álmom volt hosszú ideje. A remek hangulatú rajtceremónia után jött a prológ, amelynek útvonalát itt, a tábor körül alakították ki. Fantasztikus érzés volt elrajtolni, tudva azt, hogy végre tényleg versenyben vagyunk a Dakar-ralin – mondta Kovács Miklós, aki 11 perc 29 másodperces idővel teljesítette a bemelegítő penzumot, amivel a Qualisport Racing az 54 kamionos egység között a 23. helyen végzett. – Az útvonal nem volt nem különösebben bonyolult, szépen ki is volt jelölve, így eltévedni sem nagyon lehetett, de a homok alaposan ki volt járva már addigra, mire mi következtünk. Mivel tudjuk jól, hogy a prológon csak elveszíteni lehet egy versenyt, megnyerni nem, így inkább arra mentünk, hogy élvezzük a pillanatot, a folytatás ugyanis borzalmasan hosszú és kemény, ilyesmire aligha lesz alkalmunk az előttünk álló két hétben. Nagyon köszönöm mindenkinek a szurkolást, az elmúlt napokban megszámlálhatatlanul sok biztató üzenetet kaptunk otthonról és a világ minden tájáról, amelyek komoly motivációt jelentenek!”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Ünnepélyes rajt!
Szeretnék elvinni a célba a magyar zászlót
Forrás: Dakar Rally Facebook

Az SSP csapat szervizkamionját vezető Darázsi Zsolt (MAN) a 46. időt jegyezte.

Az első valódi versenynapon (vasárnap) összesen 601 kilométer vár a mezőnyre, 367 km lesz a speciális, vagyis a mért rész. A Sea Camp–Sea Camp szelektív hurokszakaszon már lesz minden: a résztvevők kövek között és homokban is száguldanak majd, de akad néhány dűne is az akadályok között.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Dakar Rally Facebook

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Dakar Rally Facebook

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Komoly a feladat
Lesz nehézség bőven, már az első igazi versenynap is tartogat meglepetéseket a terepralisoknak
Forrás: Dakar Rally Facebook

2023-as Dakar-rali, prológ (Sea Camp–Sea Camp: 13 kilométer)
Motor: 1. Toby Price (ausztrál, KTM) 8:22 perc, 2. Daniel Sanders (ausztrál, GasGas) 1 másodperc hátrány, 3. Ross Branch (botswanai, Hero) 8 mp. h., ...29. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 28 mp h., ...136. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 2:53 perc h.
Quad: 1. Alexander Giroud (francia, Yamaha) 8:50, 2. Marcelo Medeiros (brazi, Yamaha) 1 mp h., 3. Daniel Vila Vaques (spanyol, Yamaha) 12 mp h.
Autó: 1. Mattias Ekström, Emil Bergkvist (svéd, Audi) 8:00, 2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive) 1 mp h., 3. Stréphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Audi) 11 mp h.
Kamion: 1. Martin Macík, František Tomášek, David Svanda (cseh, Iveco) 9:43, 2. Martin van den Brink, Rijk Mouw, Erik Kofman (holland, Iveco) 5 mp h., 3. Janus van Kasteren, Darek Rodewald, Marcel Snijders (holland, lengyel, holland, Iveco) 6 mp h., ...23. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 1:46 p h., ...46. Darázsi Zsolt, Pierre Calmon, Palco Lubomir (magyar, francia, szlovák, MAN) 3:57 p h.

Forrás: youtube